Bu da "beyaz yakalı" lahmacun

Salih Seçkin Sevinç yazdı...

Geçtiğimiz hafta sizin seçiminizle İstanbul’un en iyi et döner yapan 10 mekanını açıklamıştım. O yazı oldukça ilgi görünce bu hafta yine Harbiyiyorum Instagram hesabından 570 bin kişiye yaptığımız anketle İstanbul’un en iyi lahmacuncularını sordum. Yine yüzlerce cevap geldi.

Oturdum, hepsini derledim. İşte sizin seçiminizle ve benim de yorumlarımla İstanbul’un en iyi 10 lahmacuncusu.

Tabii yazıya başlamadan evvel bir konuya yine açıklık getirmem gerekiyor. Şu anda lahmacun denince akla iki ekol geliyor. Biri sarımsaklı Gaziantep lahmacunu, diğeri de soğanla yapılan Urfa lahmacunu ismi verilen lahmacun.

Bu bilgiler ışığında İstanbul’daki en iyi lahmacunculardan bahsetmeye başlayabiliriz.

1.Öz Kilis, Fatih

Gaziantep usulü sarımsaklı lahmacunda İstanbul’da en çok tercih edilen, ilk akla gelen mekan burası. Geçtiğimiz hafta bahsettiğim en iyi dönercilerde zirvede olan Bayramoğlu ne ise lahmacunda Öz Kilis aynısı.

Ben de yıllar evvel lahmacunu methedildiği için gitmiştim. Ama daha çok Kilis tavasına vurulmuştum. Hem Gaziantep usulü hem de Urfa usulü, irice ebat lahmacun yapıyor. Şu anda fiyatı 10 TL. Ben lezzetteki başarısını lahmacun harcındaki domatesin yoğun olmasına bağlıyorum. Genelde gittiğim zaman mutlaka bir lahmacun ve sonrasında Kilis tava siparişi veriyorum. Kilis tavası ise öncelikli tercihim.

Mekanla ilgili insanlardan gelen tek negatif yorum işletme çalışanlarının çok suratsız olması üzerine. Surat değil lezzet arayanlar için ise İstanbul’daki en ideal lahmacun lokantası.

Bu da "beyaz yakalı" lahmacun - Resim : 1

2.Halil Lahmacun, Kadıköy

Buyrun size az soğanlı, mideyi hiç rahatsız etmeyecek, Kadıköylülerin müdavimi olduğu bir lahmacuncu: Halil Lahmacun. Ben Halil Lahmacun’un lahmacununa beyaz yakalı lahmacunu diyorum. Ye ve toplantıya gir. O derece temiz bir lahmacun. Ne yiyene, ne de toplantıdakilere zorluk çıkarır.

1981 yılında Urfalı Halil Usta tarafından kurulan Halil Lahmacun, Halil Usta’nın vefatından sonra oğlu Fuat Bey tarafından işletiliyor. Fırının başındaki Şahin Usta’yı mutlaka tanımanızı isterim. Nev-i şahsına münhasır bir karakterdir. Kendisinin lahmacunların lezzetinde payı çok büyük.

Lahmacunu dışında rende maydanoz ve beyaz peynirle yaptıkları pidesini de mutlaka yemelisiniz.

Bu da "beyaz yakalı" lahmacun - Resim : 2

3.Seraf Restaurant, Bağcılar

Seraf diğer bütün yemeklerinde olduğu gibi lahmacunda da oldukça iddialı bir restoran. Lahmacun harcı Trakya kıvırcık kuzularının boşluk etinden yapılıyor. Tüm etler, sebzeler zırh ile çekiliyor ve kesinlikle makine kullanılmıyor. Ayrıca her saat başı lahmacun için zırhla yeni iç harç hazırlanıyor. Tam buğday unu ve meşe odun ateşi bu iç harç ile buluştu mu, o lahmacun iddialı olmasın da ne olsun?

Seraf bir şef restoranı. Başında bir kadın şef, Sinem Özler var.

Yolunuz Bağcılar’a düşerse ne yapıp edip sadece lahmacun yemek için de olsa uğrayın derim.

Bu da "beyaz yakalı" lahmacun - Resim : 3

4.Köşkeroğlu, Karaköy

Gaziantep mutfağının İstanbul’daki en iyi temsilcilerinden biri Karaköy’ün de vazgeçilmezi Köşkeroğlu Gaziantep lahmacunu (sarımsaklı) ile halkın en iyi lahmacuncular tercihine girmeyi başaran bir mekan.

Ben Gaziantep özlemimi gidermek için her gittiğimde Beyran ve özellikle lahmacununu yerim. Yalnız geçtiğimiz günlerde gittiğimde lahmacunu eskisine nazaran bir tık pahalı buldum. 15 TL idi.

Lakin şu ara ne ucuz ki, öyle değil mi?

Bu da "beyaz yakalı" lahmacun - Resim : 4

5.Çığır Lahmacun, Aksaray

Maydanozlu soğan, söğüş domates ve limon eşliğinde metal tabakta lahmacun sunan bir mekan Çığır Lahmacun. Bana gelen mesajlardan anladığım kadarı ile oldukça fazla sayıda da fanatiği var. Aksaray ve civarında herkesin bildiği, İstanbul’da da söz sahibi bir lahmacuncu.

Burası benim henüz ziyaret etmediğim lahmacunculardan biri. Ancak en kısa sürede ziyaret edilecek lahmacuncular listeme aldım bile.

Bu da "beyaz yakalı" lahmacun - Resim : 5

6.Mustafalar Lahmacun Pide Fırını, Bakırköy

İşte ziyaret etmediğim ama sizlerin seçimiyle öğrenip “Gidilecek mekanlar” listeme aldığım bir lahmacuncu daha. İnternetten araştırırken öğrendiğim; bu mekan Gaziantep usulü (sarımsaklı) lahmacun yapıyor ve fiyatları cep dostu.

İncirli Caddesi’nde yıllardır hizmet veren mekanın ustası da 71 yaşındaki Mustafa Bey imiş.

Gidip göreceğiz bakalım, dedikleri kadar var mı?

Bu da "beyaz yakalı" lahmacun - Resim : 6

7.Hizmet Kardeşler, Güngören

Gaziantep usulü lahmacun yapan iddialı bir mekan da burası. Güngören’deki Hizmet Kardeşler kullandıkları malzemelerin kalitesi ve temizlik konusunda o civardaki restoranlar arasında bir tık öne çıkan bir yer. Lahmacunun fiyatı 11 TL.

Ayrıca tepside sundukları ve fırında pişirdikleri “Tava” ismini verdikleri yemekleri de çok seviliyor. Bir tava ile iki kişi doyabilir. Gittiğiniz zaman hem lahmacununu deneyin, hem de bir tane tavasından sipariş verin.

Bu da "beyaz yakalı" lahmacun - Resim : 7

8.Tatbak, Nişantaşı

Nişantaşı civarında bilinen ve sevilen, lahmacunu ile öne çıkmış tek mekan.

1960 yılında iki üç masa ve küçücük bir dükkanda yola koyulan Tatbak, şu anda iki katlı ve 90 kişilik oturma kapasitesine sahip bir kebapçı. Lahmacunun hamuru incecik. Kıtır. Lakin ortalama lahmacunlara göre büyük ve çarşaf gibi. Yani tek bir lahmacunla bile doyarsınız. İçindeki malzeme kaliteli. Harcı kuvvetli. Pek tabii semt Nişantaşı ve Tatbak da bu kadar meşhur olunca fiyatı biraz yüksek. Hatta lahmacun içine nevale olacak salata (İsmi: Lahmacun Salatası) bile ücretli. Ama yine de denemeye değer!

Lahmacunda farklılık isterseniz harcı bol “Çullama” isimli biraz daha pahalı bir lahmacunları daha var. Giderseniz, onu da denemek isteyebilirsiniz diye bahsetmek istedim.

Bu da "beyaz yakalı" lahmacun - Resim : 8

9.Borsam Taş Fırın, Kadıköy

Borsam Taş Fırın, yıllardır sadece Kadıköy’de hizmet veren 3 şubeli bir lahmacuncu. Benim de acıktığımda ayaküstü yemeyi tercih ettiğim ve beğendiğim bir lahmacuncu. En çok ziyaret ettiğim Kadıköy Balıkçılar Çarşısı girişindeki şubesi.

Borsam’da özellikle iki ya da daha fazla sayıda lahmacun yiyeceksem mutlaka her birini tek tek sipariş veririm ki bekleyen lahmacun ben ilkini yerken soğumasın.

Burada lahmacunun yanına her zaman maydanoz servis ederler. Ben de lahmacun içine maydanozu koyar, limonu sıkar ve hatta toz sumak da ekleyip öyle mideme indiririm.

Şimdi sıkı durun bir tüyo geliyor: Borsam Taş Fırın lahmacunu ile ünlü bir yer ama hayatımda tattığım en lezzetli kuşbaşılı pideyi de yine Borsam Taş Fırın’da yedim.

Bir dahaki gidişinizde kuşbaşılı pidesini deneyin, ne demek istediğim daha iyi anlayacaksınız.

Bu da "beyaz yakalı" lahmacun - Resim : 9

10.Çıtır Pide ve Lavaş, Lahmacun

Beşiktaş esnafının hayat kurtarıcısı ve yine de herkesin (özellikle Beşiktaş’ta yaşamayanların) pek bilmediği gizli kalmış bir mekan. Kuşbaşılı pidesini de denedik ama benim için lahmacunu açık ara farkla önde.

Lahmacunlarınızı acılı ya da acısız sipariş edebileceğiniz gibi; kaşarlı ya da kaşarsız da sipariş edebiliyorsunuz. Ama tavsiyem gerçek lezzetini daha net alabilmeniz için önce normal lahmacunundan yemeniz yönünde. Dilerseniz sonrasında işin fantezisine yönelebilirsiniz.

Bir tüyo da size bu mekanla ilgili bir vereyim. Bir Sivas katmeri yapıyorlar ki şaşar kalırsınız. O sade Sivas katmerinin yanına çay söylemeyi sakın unutmayın.

Bu da "beyaz yakalı" lahmacun - Resim : 10

İşte yaptığımız anket sonucu ile İstanbul’daki en iyi 10 lahmacuncu bu şekilde. Söylediğim gibi ben seçmedim, sizler seçtiniz! Ben bilgim dahilinde olanları yorumladım sadece.

Tek bildiğim bu derlemeyi hazırlarken inanılmaz şekilde lahmacun aşerdim.

Afiyetle kalın…

Salih Seçkin Sevinç

Odatv.com