Bu çile bitecek mi

Beyşehir Gölü'nde bulunan Mada Adası, Türkiye’nin adeta unuttuğu yerleşimlerden biri...

Isparta’nın Şarkikaraağaç ilçesine bağlı Gedikli köyünde, Beyşehir Gölü'nde bulunan Mada Adası, Türkiye’nin adeta unuttuğu yerleşimlerden biri. Yaklaşık 250 kişinin yaşadığı Mada Adası’nın en büyük sorunu ise ulaşım. Karayla bağlantısını sal ve balıkçı kayıklarıyla sağlayan Mada Adası sakinleri, kışın buz tutan göl yüzünden zaman zaman adada mahsur kalıyor. Kızıldağ Milli Parkı sınırlarında bulunan Mada’nın ulaşım sorununu çözmek için kolları sıvayan Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü, adaya bir iskele yapmak için çalışma başlattı. Mada’ya bir iskele kurmak için proje hazırlatan Bölge Müdürlüğü, ada halkının ulaşım çilesini çözmeyi amaçlıyor.

İÇ ANADOLU SINIRLARINDA BİR ADA OLDUĞUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?

Akdeniz’le İç Anadolu bölgelerinin kesiştiği noktada, Isparta’nın Şarkikaraağaç ilçesinde yer alan Mada Adası, geçmişte ‘Kazak’ adası olarak da anılıyordu. Mada’ya bu adı veren ise 1870’lerin başında Rusya’dan gelip adaya yerleştirilen Kazaklar. 1940’lı yıllarda ise Tırtar Yörükleri adadan toprak alarak Mada’ya yerleşmiş. 822 hektar büyüklüğündeki Mada, Beyşehir Gölü üzerinde bulunan irili ufaklı 32 adanın en büyüğü ve üzerinde insan yaşayan tek ada olarak biliniyor.

SAL İLE KAMYON VE TRAKTÖR TAŞIYORLAR

Ancak Kızıldağ Milli Parkı sınırlarında bulunan Mada Adası’nda tarım ve balıkçılıkla geçimini sağlayan halkın en büyük sorunlarından biri ulaşım. Bağlı olduğu Gedikli köyüne olan 700 metrelik mesafeyi sal ya da balıkçı kayıklarıyla geçmek zorunda olan Mada halkı, düğünden cenazeye, eğitimden sağlık sorununa kadar pek çok konuda ulaşım sıkıntısıyla boğuşuyor. Kışın buz tutan Beyşehir Gölü ise zaman zaman ada sakinlerini dış dünyadan tecrit ederken, ihtiyaç olan biçerdöver, traktör, kamyon ve otomobiller de sal ile taşınıyor.

MİLLİ PARKLAR 6. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ MADA İÇİN PROJE BAŞLATTI

Mada halkı, ulaşım sorununu çözebilmek için yıllardır yetkililerin kapısını aşındırıyor. Ancak bugüne kadar somut bir adım atılmış değil. Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk’ün talimatlarıyla harekete geçen Milli Parklar Isparta Şube Müdürlüğü ekipleri, Mada’ya ulaşım sorununu çözecek bir iskele inşa etmek için çalışma başlattı.

İSKELE İÇİN ARAZİ İNCELEMESİ YAPILDI

DKMP 6. Bölge Müdür Yard. Orhan Ceylan ve Isparta Şube Müdürü Hasan Hüseyin Ölçer’in de eşlik ettiği uzmanlardan oluşan ekip, Gedikli köyünde incelemelerde bulundu. Gedikli Köyü muhtarı ve köy halkıyla karşılık bilgi alışverişinde bulunan yetkililer, Mada Adası’nın ulaşım sorununu çözecek iskele projesi için düğmeye bastı. Yer tespiti yapılan iskele için proje hazırlığına başlandığı öğrenildi. Milli Parklar mevzuatına uygun biçimde hazırlanacak olan proje kabul edilirse gerekli ödenek ayrılarak ada halkının ulaşım sorununu çözmesi planlanan iskelenin inşasına başlanacak.

KIZILDAĞ MİLLİ PARKI, ISPARTA’NIN EN BÜYÜK KORUNAN ALANI

Mada Adası’nın da içinde bulunduğu Kızıldağ Milli Parkı, 55.106 hektarlık yüzölçümüyle Isparta’nın en büyük korunan alanı olarak biliniyor. Beyşehir Gölünün bir kısmını da kapsayan milli park, mavi sedir, karaçam ve meşe ormanlarıyla, ülkenin önemli karstik su kaynaklarından biri olan Pınargözü Mağarası, görkemli yaylalar ve çok sayıda bitki ve canlı türünü barındırıyor. Sucul ve ötücü kuş türleri açısından zengin olan milli park, zengin oksijen kaynağı ormanlarıyla her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.

Yusuf Yavuz

Odatv.com

Beyşehir Gölü mada adası ısparta Yusuf Yavuz arşiv