"Boşnak" kelimesinin karşısında ne yazıyor

Türk Dil Kurumu'nun (TDK) resmi sitesinde, "Büyük Türkçe Sözlük" kısmında, "Boşnak" kelimesinin aratılması sonucunda çıkan tanım tepki topladı...

Türk Dil Kurumu'nun (TDK) resmi sitesinde, "Büyük Türkçe Sözlük" kısmında, "Boşnak" kelimesinin aratılması sonucunda çıkan tanım tepki topladı.

TDK, Boşnak kelimesinin birinci anlamını: "kocasından kaçarak başkasıyla evlenen kadın" olarak tanımladı. Bu tanımın, "Türkiye Tükçesi Ağızları Sözlüğü"ne dayandırıldığı görüldü. Boşnak kelimesinin kamuoyunca bilinen manası ise ikinci tanımda yer aldı.

Boşnakların, TDK'nın sitesindeki "Boşnak tanımı" karşısında büyük bir şaşkınlığa uğradıkları belirtildi. Sosyal medya TDK'nın bu tanımına tepki gösterildi ve Boşnaklara saygısızlık yapıldığı ifade edildi.

TDK'nın "Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü"ne dayandırdığı bu tanımın, Türkiye'de "nerede, hangi ağız" tarafından kullanıldığı bilinmezken, söz konusu ifadelerin "Boşnak tanımından" kaldırılması talep edildi.

TDK'nın "Boşnak tanımı" için, "ikinci Rasim Ozan vakasıdır" ifadelerinde bulunuldu.

Rasim Ozan Kütahyalı, Gökçekler'in sahibi olduğu Beyaz TV'de yayınlanan “Beyaz Futbol” programında, “Kusturmalı Boşnak Saksosu” ifadesini kullanmıştı. Boşnaklar Kütahyalı'ya büyük tepki göstermişti. Kütahyalı, bu ifadelerinden sonra kovulmuştu.

İşte TDK'nın sitesindeki o tanım:

"Boşnak" kelimesinin karşısında ne yazıyor - Resim : 1

İşte Boşnakların sosyal medyadaki tepkilerinden örnek:

"Boşnak" kelimesinin karşısında ne yazıyor - Resim : 2

Furkan Karabay

Odatv.com

Furkan Karabay odatv arşiv