Bir şeyler yapabilmek için henüz çok geç değil

Sahip olduğu coğrafi özellikler nedeniyle üç ayrı iklimin yaşandığı Anadolu'nun zengin ve...

Sahip olduğu coğrafi özellikler nedeniyle üç ayrı iklimin yaşandığı Anadolu'nun zengin ve keşfedilmemiş yaban hayatı, ‘Henüz Çok Geç Değil’ adıyla belgesel oldu. Yapımcılığını Dev Belgesel’in üstlendiği belgesel serisinin Yönetmenliğini Kenan Özer, Proje Koordinatörlüğü ve Sunuculuğunu H. Çağlar İnce, Görüntü Yönetmenliğini ise Doruk Engin yapıyor. Kısa süre sonra TRT Belgesel Kanalı’nda yayınlanacak olan belgeselde, Anadolu'nun yaban hayatı bulunduğucoğrafyanın kültürel unsurları ile harmanlanarak izleyiciye aktaracak.

Bir şeyler yapabilmek için henüz çok geç değil - Resim : 1

DÜNYANIN EN ŞANSLI COĞRAFYASINI KORUMAK İÇİN

Sahip olduğu coğrafi ayrıcalıklar nedeniyle Türkiye, üç ayrı iklim tipini bünyesinde barındırıyor: İran-Turan, Akdeniz ve Avrupa-Sibirya. Hal böyle olunca dünyanın en zengin biyolojik çeşitliğine coğrafyalarının başında gelen Anadolu’nun yaban hayatı, binlerce yıldır onlarca uygarlığı ve kültürü de biçimlendirmiş. Ancak son yıllarda hızla artan insan etkisi ve bilinçsiz, plansız kullanım, bu zengin doğal mirası tehdit ediyor. Pek çoğumuzun farkında bile olmadığı bu zenginliği korumak için aslında hala zaman var. Yani bu konuda bir şeyler yapabilmek için henüz çok geç değil.

HENÜZ ÇOK GEÇ DEĞİL EKİBİ ANADOLU YOLLARINDA

İşte bu düşünceden yola çıkan Dev Belgesel ekibi, uzun yıllardır doğa koruma konusunda çalışmalar yapan bir kadroyla birlikte kolları sıvayarak ‘Henüz Çok Geç Değil’ adıyla bir belgesel serisi hazırladı. Atlas Dergisi için hazırladıkları ‘Kayıp Masallar Projesi’ ile tanınan belgesel ekibi, Şahmaran efsanesini ele aldıkları ‘Yarısı İnsan Yarısı Yılan’ filmiyle 2012 yılında, TRT Belgesel Ödülleri'nde en iyi film ödülünü almıştı. Şimdilerde yeniden Anadolu yollarında olan ekip, bu kez yalnızca masalların, efsanelerin değil, bu masalları ve efsaneleri besleyen doğal mirasın peşinde. Türkiye’nin yaşam alanları giderek daralan canlılarının ve bu canlıların yöre kültürlerinde bıraktığı izleri takip eden Dev Belgesel ekibi, ‘Henüz Çok Geç Değil’ adıyla bir belgesel serisi hazırladı.

İNCİ KEFALİNDEN KÜÇÜK AKBABA’YA ZENGİN YABAN HAYATI ZORDA

Çok yakında TRT Belgesel Kanalı’nda izleyiciyle buluşacak olan belgeselin ilk bölümünde Sarıkamış'ın Kurtlarını bölgenin zengin yaban hayatı eşliğinde ekranlara taşıyacak olan belgeselin 2. Bölümünde, İnci Kefali’nin destansı göçü ve Van Gölü’nün doğası bölgenin efsaneleriyle birlikte aktarılacak. Henüz Çok Geç Değil'in ünlü oyuncu Tuna Orhan’ın konuk olarak katıldığı 3. bölümünde ise Küçük Akbaba, Beypazarı’nın doğası ve yerel söylencelerle anlatılacak. Henüz Çok Geç Değil belgeseli, Anadolu kültürünün en önemli köşe taşlarından biri olan yaban hayatı ve biyolojik zenginliğin korunarak geleceğe aktarılması amacıyla farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Yusuf Yavuz

Odatv.com

vahşi doğa arşiv