Bir İslam Ordusu vardı ne oldu ona

Kısacası İslam Ordusu ne Irak'ta ne Suriye'de IŞİDle mücadele sürecine katılmadığı gibi, Ordu'nun adı dahi unutuldu.

Suudi Arabistan’ın girişimiyle 34 ülke İslam Ordusu kurma kararı alınmıştı. Kurulma çalışmaları için dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu yanına Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ı da alarak Suudi Arabistan gitmişti. Geçen yıl Mart ayında ortak tatbikat da yapan ülkeler, ortak bir karargah kurma kararı da almıştı.

AŞIRICILIKLA MÜCADELE

İran, Irak ve Suriye’nin katılmadığı İslam Ordusu’nun kuruluşuna dair ilk açıklama 14 Aralık 2015 tarihinde Suudi Arabistan Savunma Bakanı Muhammed bin Selman tarafından yapılmıştı. Selman koalisyonun sadece IŞİD'le değil tüm terörist gruplarla savaşacağını söyleyerek "Koalisyon, önce İslam dünyasına zarar veren şimdi de uluslararası toplumu tümüyle etkileyen bu hastalıkla (aşırıcılık) mücadelede teyakkuzundan gelmektedir. İslam dünyasının pek çok kısmında terörle mücadele çabalarını desteklemek ve koordine etmek için Riyad'da bir operasyon merkezi olacak. Suriye ve Irak'taki operasyonlarla uluslararası bir koordinasyon olacak. Operasyonları, bu iki ülkedeki meşru yönetim ve uluslararası toplumla koordine olmadan yapamayız" dedi.

ABD OLUMLU KARŞILADI

İslam Ordusu’nun kuruluşunu açıklamasının ardından ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, "Bu koalisyon açısından Suudi Arabistan'ın planında ne olduğu konusunda daha fazlasını öğrenmek istiyoruz. Fakat genel olarak bizim Sünni Arap ülkelerinin IŞİD'e karşı daha fazla mücadelede daha fazla katkı olarak bir süredir talep ettiğimiz şeylerle uyumlu görünüyor" dedi.

Mart 2016’da ise İslam Ordusu ilk ortak tatbikatını gerçekleştirdi. 3 hafta süren tatbikata 26 ülkeden 200.000 asker katıldı. Tatbikat alanı girişinde asılı pankartta ise "Bu ordu ne diye sorarsanız, bu Muhammed ordusudur" yazıyordu.

IŞİD’E KARŞI HAMLE YAPMADI

İslam Ordusu’nun kuruluşunun açıklanmasının ardından uzun bir süre geçti. Kuruluş amacı olarak IŞİD’le mücadeleyi de açıklayan ordunun bugüne kadar herhangi bir IŞİD karşıtı operasyona katıldığı açıklanmadı.

Ordu, Irak’ta halen sürmekte olan Musul operasyonuna katılmadı. Irak’ın birliğe dahil olmaması buna katılmamaya gerekçe olarak gösterilebilir. Ancak İslam Ordusu’nun Türkiye’nin Suriye’de yürüttüğü Fırat Kalkanı operasyonuna da katılım göstermemesi dikkat çekti.

Sonuç olarak, 34 ülkenin kurduğu İslam Ordusu bugün IŞİD’e karşı yürütülen herhangi bir operasyonda yer almıyor. Operasyonlar birliğe katılmayan Irak ve İran başta olmak üzere Müslüman olmayan Rusya’nın öncülüğünde sürüyor. Orduya dahil olan Türkiye ise IŞİD’e karşı operasyonlarda İran ve Rusya’yla birlikte hareket ediyor.

Kısacası İslam Ordusu ne Irak'ta ne Suriye'de IŞİDle mücadele sürecine katılmadığı gibi, Ordu'nun adı dahi unutuldu.

Sami Menteş

Odatv.com

İslam Ordusu Suriye Irak arabistan Türkiye IŞİD arşiv