Bir "acele kamulaştırma" daha

Biz halkız, halkın hakkını yok sayanlara karşı, yaşam hakkına sahip çıkmak için bir araya...

Biz halkız, halkın hakkını yok sayanlara karşı, yaşam hakkına sahip çıkmak için bir araya geldik…

Isparta’nın Sütçüler, Antalya’nın ise Manavgat ilçeleri sınırlarında yapımı süren Kasımlar Barajı ve HES projesi için arazileri acele kamulaştırma kapsamına alınan Manavgat’a bağlı Değirmenözü köylülerinden HES isyanı. Projeden etkilenecek olan Değirmenözü köyünde HES istemediklerini dile getiren köylüler, Manavgat’ta basın açıklaması yaparak tüm yaşam savunucularını dayanışmaya çağırdı. Daha önce proje karşı köylülerin açtığı dava ise sürüyor.

Bir "acele kamulaştırma" daha - Resim : 1

TOROS’UN ÇOCUKLARI HES’LERE KARŞI İSYAN ETTİ

Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Değirmenözü köylüler, Manavgat Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelerek köylerini etkileyecek olan Kasımlar Barajı ve HES projesine karşı basın açıklaması yaptılar. Ellerinde taşıdıkları HES karşıtı pankart ve dövizlerle Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen Değirmenözü köylüleri adına basın açıklaması yapan Mutlu Silcan, “Bizler halkız. Suyumuza, toprağımıza, ormanımıza, kültürümüze, doğamıza, yaşama sahip çıkıyoruz. Yaşamı savunanlarız, yaşamın savunucularıyız. Piyasa malı haline getirenlere karşı, sulama kanallarına, evlerimize, okullarımıza, hastanelerimize kontörlü sayaç takmaya çalışanlara karşı, akarsularımızı satışa çıkaranlara, su kaynaklarımıza el koyanlara, sularımızı, su havzalarımızı kirletenlere, halkın sağlık hakkını yok sayanlara karşı, su hakkına, yaşam hakkına sahip çıkmak için bir araya geldik” diye konuştu.

Bir "acele kamulaştırma" daha - Resim : 2

SULAR ŞİRKETLERE, KÖYLÜLER ŞEHRE

Su kullanım hakkı anlaşmalarının sadece suyun değil havzadaki ye altı ve yer üstü kaynaklarının da metalaşması anlamına geldiğini dile getiren Silcan, “su kullanım hakkının şirketlere devredilmesi ile geçimlik tarımsal üretim yapan köylülerin yıkımı, zorla göçe uğratılacağını biliyoruz. Bu yüzden Değirmenözü köyünde HES projelerini istemiyoruz” dedi.

‘BİZİ İNSAN YERİNE KOYMUYORLAR’

Doğaya ve yaşam alanlarına saldıranların halkın arazilerini düşük fiyatla aldığını ileri süren Silcan, yerel dernek ve muhtarların da para desteğiyle işbirlikçi haline getirildiğini iddiasını dile getirdiği açıklamasında, “geçim araçları elinden alınan köylü iş vaatleriyle kandırılıyor. Çünkü HES projelerinin amacı enerji üretmek değil, su kaynaklarımızı ve topraklarımızı ele geçirmektir. Bizim yaşam haklarımızı öldüren HES projeleri, zenginlerin servetlerine servet katıyor, bizim sağlığımızı düşünen yok. Dertleri güçleri para kazanmaktır. Yaşam haklarımızı hiçe saymaktır. Bizi insan yerine koymuyorlar, topraklarımızı, sularımızı işgal ediyorlar, şirketlere peşkeş çekiyorlar” görüşünü savundu.

Bir "acele kamulaştırma" daha - Resim : 3

‘HES’LERE KARŞI SESSİZ KALMAYACAĞIZ’

Açıklamasında, Değirmenözü köylülerinin atalarından miras aldığı emaneti çocuklarına bırakmak istediğini vurgulayan Silcan, HES projelerinin gerçek amacının enerji üretmek olmadığını öne sürerek, “eğer amaçları enerji üretmek olsaydı akan akmayan derelerin, ırmakların üzerine bir değil, iki değil suyun kaynağından denize döküldüğü yere kadar en az on tane HES kurulmaktadır. Bunun adı enerji üretimi değil! Sularımızın ve topraklarımızın işgal edilmesidir. Yaşam alanlarımızı korumak için birlikte HES’lere karşı mücadele edeceğiz. Sessiz kalmayacağız” diye konuştu.

KÖYLÜLER DAVA AÇMIŞ, MUHTARLAR HES ŞİRKETİNİ TUTMUŞTU

Geçtiğimiz yıl inşasına başlanan Kasımlar Barajı ve HES projesi için Antalya ve Isparta sınırlarında toplam 6 köy acele kamulaştırma kapsamına alınmıştı. Geçimlik tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan yöre halkı projeden doğrudan etkileniyor. Değirmenözü köylülerinin başını çektiği yöre halkı, projeye verilen ÇED Olumlu Kararı’nın iptali istemiyle dava açmış, köy muhtarları ise davada Bakanlık ve şirketten yana müdahil olmuştu. Geçtiğimiz Temmuz ayında bilirkişi incelemesi gerçekleşen söz konusu dava halen Danıştay’da sürüyor.

Yusuf Yavuz

Odatv.com

acele kamulaştırma HES arşiv