Beton yoksa demir döşeyin

Bartın’ın altın renkli kumsalı ve zümrüt ormanlarıyla ünlü Güzelcehisar köyündeki volkanik kayalıkları turizme açmak için kumsalda inşa edilen 850 metrelik demir platformlu yürüyüş yolu tepki çekti…

Bartın’ın doğal güzellikleriyle ünlü Güzelcehisar köyünde bulunan ve 80 milyon yıllık olduğu düşünülen volkanik bazalt kayalıkları turizme açmak için akıl almaz proje uygulamaya kondu.

Geçtiğimiz Ağustos ayında Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ‘Tabiat Anıtı’ ilan edilen deniz kıyısındaki lav kayalıklarını turizme açmak için proje hazırlandı. Projeye göre Güzelcehisar kumsalından lav kayalıklarına uzanan 3 metre genişliğinde, 850 metre uzunluğunda demir platform üzerinde yükselecek bir yol yapılıyor. Kıyıda 290 metrekare seyir terası ve aynı ölçüde bir festival alanıyla 70 metrekarelik iskeleyi içeren projeye yöre halkından tepki var. Yöre halkı Güzelcehisar’ın ünlü kumsalını boydan boya demir iskeleyle kapatan yolu, “demir yolu” olarak tanımlarken, köy muhtarı Necmi Uyan, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bartın Valiliği’nin yürüttüğü projenin Türkiye için önemli olduğunu belirterek, “Aklı olan da olmayan da konuşuyor. Bu proje köyümüz için iyi ama bunu insanların anlaması zor. Vatandaşa bir şey beğendirmek o kadar kolay olmuyor“ diye konuştu.

Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa mirası son yıllarda birbiri ardına uygulamaya konulan ‘çılgın projeler’ yüzünden büyük bir tahribatla karşı karşıya. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 81 ilde bulunan doğa alanlarının turizme kazandırılması için ‘Turizm Master Planı’ hazırladı. Bu kapsamda turizme kazandırılması uygun görülen doğa alanları için statü değişiklikleri de birer birer hayata geçirilmeye başladı.

YAPILAŞMANIN YOLU NİTELİK DEĞİŞİKLİĞİNDEN GEÇİYOR

‘Orman’, ‘mera’ ve ‘kıyı’ alanlarında yasal olarak yapılaşma izni verilemiyor. Bunu aşmanın yolu ise söz konusu alanlarda vasıf değişikliğine gitmek. Trabzon’daki Kadıralak Yaylası bunun son örneklerinden biri. Daha önce mera vasfında olan ve yöre halkınca hayvancılık faaliyetleri için yayla olarak kullanılan Kadıralak, ‘Tabiat Parkı’ ilan edilerek bölgede turizm amaçlı yapılaşmanın yolu açılmıştı.

VOLKANİK KAYALAR ÜÇ AY ÖNCE ‘TABİAT ANITI’ İLAN EDİLDİ

Bartın’ın altın rengindeki kumsalıyla ve zümrüt ormanlarıyla ünlü Güzelcehisar köyü de bu düzenlemelerden nasibini aldı. Güzelcehisar köyü sahilinde bulunan ve 80 milyon yıllık tarihe sahip olduğu sanılan volkanik bazalt kayalık sütunlarının bulunduğu bölge geçtiğimiz Ağustos ayında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından ‘Tabiat Anıtı’ ilan edildi. 12 Ağustos’ta biz dizi temel atma töreni için Bartın’a gelen Bakan Eroğlu, burada yaptığı konuşmada ‘Güzelcehisar Bazalt Sütunları’nın bulunduğu toplam 143 dekarlık ‘ormanlık alanı’, Türkiye’nin 112’nci ‘Tabiat Anıtı’ olarak ilan edildiğini duyurdu.

LAV SÜTUNLARI ‘TURİZME KAZANDIRMAK’ İÇİN PROJE HAZIRLANDI

Bunun ardından ise 110 dekarlık alanda, 50 ile 100 santimetre arasında değişen çaplara sahip, yaklaşık 30 metre uzunluğundaki sütunların oluşturduğu kayalıkların turizme kazandırılması için hazırlanan proje uygulamaya konuldu. Bartın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nce hazırlanan ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKKA) 2016 Yılı Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında desteklenen ‘Bartın İli Güzelcehisar Lav Sütunları ve Sahilinin Turizm ve Rekreasyon Amaçlı Peyzaj Uygulama Projesi’ ile benzerleri dünyada yalnızca Kuzey İrlanda, İskoçya ve ABD-Kaliforniya’da bulunduğu belirtilen volkanik sahil kayalıklarının tanıtılarak turizme kazandırılması amaçlanıyor.

KUMSALDA 850 METRELİK ‘DEMİRYOLU’ TEPKİLERE NEDEN OLDU

Proje kapsamında, deniz üzerinde 70 metrekare iskele, ada üzerinde yürüyüş platformu, kıyıda 290 metrekare festival alanı ve 290 metrekare seyir terası ile kumsal boyunca uzanan 850 metre uzunluğunda ve 3 metre genişliğinde ahşap yürüyüş parkurunun yapılması planlanıyor.

Beton yoksa demir döşeyin - Resim : 1

GÜZELCEHİSAR’IN DOĞAL DOKUSU ŞİMDİDEN BOZULDU

Ancak maliyeti 2 milyon lirayı aşan proje kapsamında yaklaşık iki ay önce inşaatına başlanan ve kumsal boyunca uzanan yürüyüş yolu şekillenmeye başladıkça yöre halkının tepkisini çekti. Plaj boyunca uzanan ve denizle kıyı alanının bağlantısını kesen yürüyüş yolunu “demir yolu” olarak niteleyen yöredeki balıkçılar projeye tepkili. Yürüyüş yolu yapmak için kumsal üzerinde yüzlerce demir boru çakılırken, turist çekmek amacıyla yapılan uygulama, Güzelcehisar’ın doğal dokusunu şimdiden bozulmuş durumda. Turist çekmek uğruna yapılan proje, sahilin tüm turistik cazibesini yok etti.

Beton yoksa demir döşeyin - Resim : 2

SİT ALANINDAKİ BARAKALARI YIKAN DEVLET, DEMİR BORU ÇAKIYOR

Yöredeki sivil toplum örgütleri 18 Kasım Cumartesi günü Güzelcehisar köyünde bir araya gelerek projenin neden olduğu tahribatlara karşı bir basın açıklaması yaparak seslerini yükseltecek. Bartın, Çaycuma, Amasra ve Zonguldak’tan katılımın olması beklenen sivil toplum örgütlerinin basın açıklamasına öncülük eden Eğitim-Sen Bartın Şube Başkanı Sedat Bora, “Bu kumsal doğal sit alanı. Daha önce kumsalın gerisindeki alanda yöre halkının yapmış olduğu ve yöresel ürünlerini satarak geçimlerini sağladıkları barakaları İl Özel İdaresi yıktı. Ancak şimdi bu kumsala demir borular çakılarak sit alanı olan kıyıya yürüyüş platformu yapılıyor” dedi.

‘KAYALIKLAR 70 METRE MESAFEDE, 850 METRELİK YOLA GEREK YOKTU’

Projenin 2.3 milyon liraya mal olacağını anlatan Bora, “Yürüyüş yolu denizle köyün arasında bir set oluşturuyor. Buradaki lav kayalıkları sahile sadece 70 metre uzaklıkta, sahili boydan boya kuşatacak 850 metrelik bir platform inşa etmeye gerek yoktu. Başta Güzelcehisar köylüleri olmak üzere Bartın’da herkes bu projeye tepkili. Bizler edindiğimiz bilgiler doğrultusunda projenin yanlışlığını bilimsel olarak ortaya koyacak ayrıntıları kamuoyu ile paylaşacağız” diye konuştu.

Beton yoksa demir döşeyin - Resim : 3

GÜZELCEHİSAR MUHTARI NECMİ UYAR: ‘PROJE 2018 SEZONUNA YETİŞECEK’

Güzelcehisar Köyü Muhtarı Necmi Uyan ise lav kayalıklarına ulaşım imkânı sağlaması planlanan projenin yalnızca Bartın’a değil tüm Türkiye’ye katkısının olacağını savunarak şunları söyledi: “Bu proje BAKKA, İl Özel İdaresi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yapılıyor. Proje için üç dört yıldır uğraşılıyordu. İnşaatına iki ay kadar önce başlandı, 2018 sezonuna yetiştirilmesi planlanıyor. Proje kapsamında yürüyüş platformu ve seyir terası yapılacak” dedi.

‘VATANDAŞA BİR ŞEY BEĞENDİRMEK KOLAY OLMUYOR’

Projeyle ilgili yerel halkın tepkileriyle ilgili sorularımıza da yanıt veren Muhtar Necmi Uyan, “Köylülerin belirli bir kısmının aklı karışık. Aklı olan da olmayan da konuşuyor. Bu proje köyümüz için iyi ama bunu insanların anlaması zor. Vatandaşa bir şey beğendirmek o kadar kolay olmuyor” diye konuştu.

Beton yoksa demir döşeyin - Resim : 4

‘HEM KÖYÜMÜZE HEM DE ÜLKEMİZE DEĞER KATACAK’

Proje kapsamında bölgeye bağlantı yollarının da yapılacağını kaydeden Muhtar Necmi Uyan, “Dünyada yalnızca dört ülkede bulunan lav kayalıklarının turizme kazandırılması hem köyümüze hem de ülkemize değer katacak” dedi.

BARTIN VALİSİ: ‘BURAYA CENABI ALLAH BU GÜZELLİĞİ VERMİŞ’

Bartın Valisi Nusret Dirim, 24 Temmuz’da gazeteciler için bir tekne turu düzenleyerek projenin ayrıntılarını anlatmıştı. Projeyle ilgili yapılacak çalışmalar hakkında basın mensuplarına bilgi veren Bartın Valisi Nusret Dirim, şunları dile getirmişti: “Burada çok özel bir doğa oluşumu var. Buraya Cenab-ı Allah bu güzelliği vermiş. Burada lav sütunları ve lav sütunlarının oluşturduğu mağaralar var. Bunun Türkiye ve dünya turizmine kazandırılması için Bartın Üniversitesi, Bartın İl özel İdaresi ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ile birlikte bir çalışma yapıyoruz. Projedeki ana tema buradaki lav sütunlarıyla ilgili bir farkındalık oluşturmaktır. Vatandaşlarımız ve ilimize gelen turistler buranın plajından faydalanıyorlar ama buradaki doğal güzelliklerin farkına varamıyorlar. Biz bu proje kapsamında yapılacak olan yürüyüş yolları, oturma alanları ve seyir terasıyla bu doğal güzellikleri göstermek istiyoruz.

‘LAV SÜTUNLARI FESTİVALİ ORGANİZE ETMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ’

Lav sütunları ile ilgili farkındalığı güçlendirmek adına yılda bir kez da festival organize etmeyi düşünüyoruz. Ama her şeyden önce bu güzelliği korumamız gerekiyor. Burayı sağlıklı bir şekilde gelecek kuşaklara bırakırsak, doğru adımlar atarak buradaki gelişmeleri yönetebilirsek gelecekte buralar çok önemli turizm merkezleri olacaktır. Ayrıca buranın yolunu da genişletmek istiyoruz. Buraya tur otobüslerinin kolaylıkla girip çıkabileceği şekilde yol açacağız. Şu an turizm sezonu dolayısıyla turizmcileri rahatsız etmek istemiyoruz. Ancak kış döneminde inşallah buranın yolunu genişletmiş olacağız. Ayrıca bölge halkının da projeyi desteklemesi son derece önemli. Bu nedenle onlarla zaman zaman bir araya gelerek projeyi anlatıyoruz.”

Yusuf Yavuz

Odatv.com

bartın Güzelcehisar arşiv