Ben olsam kayyum atardım

Rafael Sadi Tel Aviv'den yazdı

İsrail yasalarına ve alışılagelmiş normlara göre en fazla oy alan ve hükümeti kurabilecek kadar tavsiye mektubu getirmiş olan partiye hükümet kurma görevi vermesi gerekiyor.Mevcut durum ilk bakışta ikisinin de mümkün olmadığını gösteriyor.

Ben olsam kayyum atardım - Resim : 1

* Üç lider en son Şimon Peres'in cenazseinde bir araya gelmişlerdi.

Yani Binyamin Gantz her ne kadar Binyamin Natanyahu'dan 2 milletvekili fazla çıkarttıysa da kendisine tavsiye mektubu verebilecek parti ve milletvekili sayısı ilk bakışta 44'ü geçmiyor. Yani hükümet kurmak için gereken 61 milletvekilinin tavsiye mektubu elinde yok görünüyor. Liberman da tavsiye mektubunu verirse (ki Liberman'ın tavsiye mektubu dindarlar ile koalisyon yapmama şartı ile olacaktır ) 44+8= 52 milletvekili olur.

Binyamin Natanyahu'nun elinde ise 55 milletvekili mevcut. Ve 61 milletvekilini tamamlayabilecek 6 milletvekili eksik.

Kısaca durum birinden birine görev vermesi ve görev verilmesinin akabinde taraflardan parti ve milletvekili çalmaya yönelik çirkin ama çok çirkin pazarlıklara ve sömürülere açık olacaktır. Hiçbir parti seçmenlerine taahütlerinde duramayacakları feragatlarda bulunmak durumunda kalacaklardır.

Ben olsam kayyum atardım - Resim : 2

Kimin daha delikanlı olacağını pazarlık masasından kalkıldığında göreceğiz.

Libermanın Gantz'ın yanında yer almasını müteakip hükümet kurma görevi Rivlin tarafından Ganttz'a verilmesi de. Olasıdır. Hükümet kuramaması halinde ise görev otomatik olarak Natanyahu'a geçecektir. O da görevi başaramazsa 3’üncü seçim dönemine gidilecektir muhtemelen.

Ben olsam Kayyum atardım (!)

Rafael Sadi

Odatv.com

Ben olsam kayyum atardım - Resim : 3

Ben olsam kayyum atardım - Resim : 4

Rafael Sadi israil seçim arşiv