"Ben Gurion Barzani"

Irak'taki Kürtlerin lideri Mesut Barzani'ye Hizbullah üyeleri, "Ben-Gurion" diyor...

Kuzey Irak bölgesel Kürt yönetimi Başkanı Mesut Barzani referandumu kazanırken, bölge ülkelerinden tepkiler aldı. Barzani'nin en büyük destekçisi İsrail olurken, Hizbullah üyeleri ona "Ben-Gurion" diye hitap ediyor.

İşte Roi Kais'in yazdığı, Rafael Sadi'nin çevirdiği o yazı:

"Ben Gurion Barzani" - Resim : 1

AL AKHBAR GAZETESİNDEKİ MANŞET: "BEN GURİON BARZANİ

Hizbullah ile bağlantısı Lübnan gazetesi, "Al-Akhbar", Mesut Barzani’yi, Irak Kürtlerinin liderini, kapak yaptı ve resme dün (Salı günü) şaşırtıcı bir başlık koydu: "Ben Gurion Barzani"

İsrail Devleti'nin kurulması ile Kürdistan’ın kurulmasındaki benzerliğe atıfta bulunarak bu ismi koydular.

Tekrarlanan uyarılara rağmen Irak'taki Kürtlerin son zamanlarda lideri, “bağımsızlık referandumunu” yapmakta kararlıydı.

"El-Ahbar" editörünün gözüyle bu iki erkek arasında en az bir benzerlik bulabilirsiniz ama aynı zamanda objektif bir gözle, muhtemelen aşağılayıcı olduğunu da görebilirsiniz. Ancak, Ben Gurion da bu türden uyarı ve tehditler almış ve İsrail Devletini kurmaması için çağırılara kulak asmamıştı. Kürdistan da uyarılara ve tehditlere itaat etmemeye karar verdi. En önemli benzerlik de budur.

"Ben Gurion Barzani" - Resim : 2

IRAK, TÜRKİYE VE İRAN KIZGIN...

Kürtler, dün kitleler halinde referandumda oy kullanmaya gitti. Liderleri Barzani, onların Irak'taki özerk bölge ve oradaki birkaç diğer Kürt yoğunluğu olan yerleşim birimlerinde bağımsız bir devlet kurulması için kullanılan oylar dün açıklandı. –Hedefleri tarihi Kürdistan'ın bir parçası olmak. Kesin sonuçlar bugün yayınlanacak.-

Irak, Türkiye ve İran kızgın... İlk ikisi şimdiden güçlerini harekete geçirmeye başladı ve askeri manevralar başlattı. Donald Trump bile ABD sonuçlarından uyardı ve açıkça bu harekete şiddetle karşı çıkıyor. Yaptırımlar ve askeri eylem, Arap ve Türk tehditler ise Barzaninin cesaretini kırmadı.

ÜNİFORMALI BİR SAVAŞÇI: "HAYATIMDAKİ GÜZEL AN"

Barzani, Ağustos 1946'da, ülkedeki Kürt azınlığın kalesi sayılan İran'ın Mahabad kentinde dünyaya geldi. Aynı yıl, babası General Mustafa Barzani, Mesut Barzani liderliğindeki Kürt Demokrat Partisi'ni kurdu. Mahabad'da yaşayan Kürt "cumhuriyeti" çöktüğünde, baba Sovyetler Birliği'ne kaçtı ve oğlu 12 yıl onu görmedi. Mesut Barzani Irak'a gitti, Musul'da okudu ve 1958'de Sovyetler Birliği'nden Bağdat'a dönen babasıyla yeniden bir araya geldi. Barzani büyüdükçe, ünlü, Kürt askeri gücü olan, Peşmerge'ye katıldı ve sonra bu anı "hayatımın en güzel anı" olarak tanımladı.

1967'de Barzani siyasete girdi ve Kürt Demokrat Partisi’nin bir üyesi oldu. 70'lerde o ve kardeşi Irak Kürt hükümeti arasındaki görüşmelerde önemli bir rol oynamıştır ve İran Şah’ının düşmesi ile Mesut Barzani babasının dönüşüne zemin hazırlamak için İran'a geri döndü. Oraya vardıkları gün 1 Mart 1979'da Peder Mustafa, Washington'da öldü ve spot ışık, oğluna yönlendirildi.

"Ben Gurion Barzani" - Resim : 3

Kürdistan karşıtı Al akhbar Lübnan gazetesi karikatürü. Barzani Natanyahu’nun cebinde

SUİKAST GİRİŞİMİNDEN KURTULDU

Ağustos 1979'da Mesut Barzani Viyana'da suikast girişiminden kaçmıştır. Anlaşılan suikast girişiminin arkasında Irak istihbaratı vardı. Iraklı tiran Saddam Hüseyin'in hükümdarlığı sırasında, Kürtler çatışmaları tekrarladı. 4 Ekim 1979'da Genç Barzani, babasın yerine Kürt Demokrat Parti'nin başkanlığına seçildi ve o tarihten bu yana parti konferanslarının her birinde yeniden seçildi.

Barzani Irakta yaşayan Kürtlerin yaşadıkları bölgede özerklik kazanmalarına ve Iraklı Kürtlerin rejime karşı ayaklanmalarında öncülük etmiş oldu. 2003 yılında Saddam rejiminin devrilmesinden bu yana Irak'ta Kürtlerin net lideridir ve hatta (Irak gücünü paylaşan ilişkin siyasi anlaşmalar gereği) Kürt halkının oğlu, Irak'ın cumhurbaşkanı olsa da, siyasi geleceğini belirleyen insandır. 2005 ve 2009'da Barzani, Kürt bölgesinin başkanlığına seçildi ve görev süresi birkaç kez uzatılmıştı.

Referandumun resmi sonuçlarının yarın yayınlanması, Irak'taki Kürt bölgesinin başkenti olan Erbil'de dün gece Kürtlerin kutlamasını engellemedi. Orada insanlar kareler halinde dans ederek İsrail bayraklarını salladı ve arabalar konvoylarla dolaşarak kornalar çaldılar. Büyük bir Kürt azınlığın olduğu komşu İran'da bile binlerce kişi sokaklara yürüdü ve kardeşlerinin Irak'ta düzenlediği referanduma destek gösterdi. Tahran'daki yetkililerin sevmemesine rağmen bunu yaptılar. İran hükümeti, Kürtlerin İran'da yaşadığı bölgelere gökyüzünden uçaklar gönderdi.

"İSRAİL BAYRAĞI SİZİ KURTARMAZ"

Bu arada Kürtler üzerindeki baskı devam etti. Irak hükümeti, Kürt bölgelerinin ayrılmasıyla ilgili olarak Kürtlerle görüşme imkânını şiddetle reddetti ve onlara karşı yaptırımlarla tehdit savurdu. Sınır geçişleri ve havalimanlarını teslim etmek için Kürtlere 72 saatlik bir “ültimatom” verdi. Barzani yolundan ayrılmıyor, ancak referandumdaki zaferin bir devletin kuruluşunu derhal ilan etmesini zorunlu kılmadığını ve sonraki adımlarını dikkatlice düşünebileceğini hatırlamak önemlidir.

Dün gece bir konuşmada Barzani referandumun ardından Kürdistan bölgesinin "yeni bir evreye" girdiğini söyledi. Lider, Irak hükümetini referandum yapma kararı nedeniyle Kürtleri tehdit etmeyi bırakmaya çağırdı. "Karşısında kalacağımız tüm engelleri aşacağız," dedi. Barzani, Irak hükümetini Kürtlerle "ciddi bir diyalog" başlatmaya çağırdı ve dünya referandumda oy kullanan, "milyonlarca insanın isteğine saygı göstermelidir" dedi.

Salı günü erken saatlerde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Kürt bağımsızlığına destek vermemesi gerektiğini, aksi halde Türkiye ile ilişkilerine zarar verebileceğini söyledi. Daily Sabah gazetesinde yayınlanan bir raporda, "İsrail Kürt bağımsızlığına verdiği desteği tekrar gözden geçirmezse, Türkiye aksi takdirde alınacak birçok adımı atamayacak" dedi. Türkiye, bu referandumun en güçlü muhaliflerinden biridir. Çünkü bölgede yaşayan Kürtleri de etkileyecek olan Kürt bağımsızlık hareketinin çarpıcı bir şekilde uyanışından korkmaktadır.

Bağımsızlığı destekleyen Irak'ta geçen hafta yapılan Kürt gösterileri sırasında İsrail bayrakları yükseldi, çünkü Kürtlerin birçoğu İsrail'i arkadaşı olarak gördüler ve Yahudi halkının tarihinde, tarihleriyle büyük benzerlik buldular.

Erdoğan, onlar bağımsızlığını ilan etmeye karar verirse, izolasyon niyetini Kürtlerin tecrübe edeceğini söyledi: "İsrail bütün dünya değildir, İsrail sizin bağımsızlığınızı tanıyan İsrail’in bayraklarını dalgalandırmak sizi kurtaracak olan şey değildir. Referandum sadece o Kürt İşçi Partisi veya Kürtlerin İsrail'den aldığı desteklerse, sandıkların kapanmasından önce sonuçları kutlamakla devlet kurulamaz. İyi ve meşru bir referandum olarak bu geçerli sayılamaz,"

Çeviri Rafael Sadi

Odatv.com

Rafael Sadi hizbullah Mesut Barzani arşiv