Moğollar'ın isim babasının müzik yaşamını dinleyin... Ben bir palyaçoydum

Kaan Çağlayangöl yazdı...

Oldum olası sanatçılara ait otobiyografi kitaplarını okumayı çok sevmişimdir. Çünkü otobiyografi kitaplar meraklıları için bulunmaz birer hazinedir. İşin aslını öğrenebileceğiniz yegane kaynak, otobiyografi kitaplarıdır. Hatırat denilen kitaplar yaşamın ta kendisidir. Bu süreçte; pandemi, Covid-19 derken “acaba hangi kitabı okusam” düşüncesi de kafamı her zaman olduğu gibi kurcalamaya başladı. Uzun zamandır okumayı düşünüp bir türlü okuyamadığım kitapların listesine bir göz attım ve en çok sevdiğim şarkıcılardan biri olan Neco’nun “Ben Bir Palyaçoydum” kitabını hemen sipariş ettim. Neco’nun kitabı ile birlikte Ömür Göksel’in nehir-söyleşi kitabı olan “Cebimde Saklı Şarkılar” ve Vedat Sakman’ın “Usulca Vedat Sakman / Müzisyen” kitaplarını da sipariş ettim. Neco gibi Ömür Göksel ve Vedat Sakman da hem insan olarak hem de müzisyen olarak değer verdiğim kişilerdir. Türkiye’deki müzik camiasına isimlerini altın harflerle yazdırmışlardır.

Moğollar'ın isim babasının müzik yaşamını dinleyin... Ben bir palyaçoydum - Resim : 1

ÇOK DOBRA BİR KİTAP

Bugüne kadar yayınlanmış ve okuduğum biyografi kitapları genellikle suya sabuna dokunmayan ve olayları ana hatları ile anlatan kitaplardı. Neco’nun “Ben Bir Palyaçoydum” adlı kitabı ise sözünü ettiğim diğer tüm biyografi kitaplarından farklı olarak kaleme alınmış, çok dobra bir kitap olma özelliğine sahip. Hani klasik bir söz vardır; “kitabı bir solukta okudum” diye. İşte Neco’nun kitabı da bir solukta okunacak türden bir kitap. Neco, kitabında hayatına dair tüm konuları olduğu gibi ve tüm gerçekliği ile anlatmış. Ne yalan söyleyeyim; sanat dünyasına ait bu kadar cesur ve özgün bir anlatımı daha önce okumamıştım.

Moğollar'ın isim babasının müzik yaşamını dinleyin... Ben bir palyaçoydum - Resim : 2

Neco; Türkiye’deki pop müzik dünyası için çok önemli bir figür olmasının dışında çok da önemli bir sestir ve çok önemli bir şarkıcıdır. Profesyonel kariyerinin başladığı 1960’lı yıllardan bu yana daima bir çizgiyi tutturmuş ve gerek insani gerekse müzikal duruşundan taviz vermemiştir. Yaptığı 45’likler ve long play’ler söz, müzik ve düzenleme açısından belirli bir seviyenin(dönemin piyasa müziğinin) daima üzerinde olmuştur. 1976 tarihli “Neco Mucizesi”, 1981 tarihli “Dört Mevsim”, 1984 tarihli “Bugün Ve Yarınlara”, 1989 tarihli “Hayallerimi Bırak” albümleri hala sound olarak güncelliklerini korumaktadır. Neco, yıllar içerisinde oynadığı müzikaller, tiyatro oyunları, diziler ve filmlerle adından bir hayli söz ettirmiştir. Hair, Evita, Bin Yıl Önce Bin Yıl Sonra, Sefiller’i bu noktada sayabiliriz. Dizi olarak ise Türkan Şoray ve Haluk Bilginer ile birlikte başrollerini paylaştığı “Tatlı Hayat” ve yaklaşık 3,5 yıl süren “Kurtlar Vadisi”ni sayabiliriz. Neco’nun spora ve özellikle futbola olan ilgisi ise sanıyorum herkes tarafından bilinmektedir. Gençlik yıllarında futbol oynamış olması ve çok iyi bir Beşiktaşlı oluşunu kitaptan da ayrıntıları ile öğrenebilirsiniz. Tabii ki futbol dendiği zaman akıllara en önce gelen şey, Neco’nun Beşiktaş taraftarı olması. Beşiktaş Klübünün yöneticiliğini yapması ve cansiperane olarak klübe faydalı görevlerde yer alması asla unutulmaz.

Moğollar'ın isim babasının müzik yaşamını dinleyin... Ben bir palyaçoydum - Resim : 3

NECO’NUN MÜZİK YAŞAMININ KISA BİR ÖZETİ

Neco’nun müzik yaşamına baktığımızda 1964 yılında Altınparmaklar Orkestrası ile müzik hayatına başladığını görüyoruz. 1965 - 1966 yıllarında Çizgiler Orkestrasıyla çaldı. Ardından 1967 yılında Silüetler ile müzik çalışmalarına devam etti. 1967 yılında Moğollar’ın isim babası oldu ve Moğollar’da yer aldı. Aydemir Mete dönemine kadar önceki gruplarda Neco’yu diğer gruplarda bas gitarist ve şarkıcı olarak görüyoruz. Daha sonra kendisine gelen bir teklifle Aydemir Mete Orkestrası’nın şarkıcısı olur. Ardından İlhan Feyman Orkestrası ile başlayan birliktelik ve ilk radyo emisyonuna çıkması izler. Tahir Nejat Özyılmazel’e “Neco” adını veren ise sözünü ettiğim radyo emisyonunun kaydı sırasında rahmetli İlhan Feyman olur. Neco daha sonra 1970 yılında İstanbul Gelişim Orkestrası’nın kuruluşunda yer alır.

Moğollar'ın isim babasının müzik yaşamını dinleyin... Ben bir palyaçoydum - Resim : 4

1976 yılı ise Neco’nun müzik kariyerinde başarılarla dolu bir yıl olur. Polonya’nın Gdańsk şehrinde düzenlenen “Sopot Uluslararası Şarkı Yarışması”nda elde ettiği ikincilik ardından da ilk kez düzenlenen Uluslararası İstanbul 1. Film ve Müzik Festivali’nde elde edilen ikincilik çok önemli başarılardır. 1977 yılının sonunda Polonya televizyonu Neco’ya bir teklifte bulunur. Senfoni orkestrası ile bir konser verir. Ardından 1978 yılında Neco, Altın Orfe Müzik Festivali’nde Türkiye’yi temsil etti ve en iyi şarkıcı ve ikincilik ödülünü aldı. 24 Nisan 1982 yılında Eurovision Şarkı Yarışması’nda “Hani” adlı şarkıyla ülkemizi temsil eder. Birleşik Krallık'ın bir kenti olan Harrogate'de yapılan yarışmada 20 puan alarak yarışmayı 15. sırada bitirir ve Türkiye olarak ilk defa 6 ülkeden puan almış oluruz. Aynı yıl, Neco bu defa 5. Uluslararası Seul Şarkı Yarışması’na yarışmacı olarak seçilir ve Quicny Jones’un da jüri üyesi olarak yer aldığı yarışmada Neco 3. olur.

Neco’nun müzik, futbol, oyunculuk hatta siyasi ve özel yaşamına dair tüm ayrıntıları “Ben Bir Palyaçoydum” kitabında bulabilirsiniz. Okuma alışkanlığının sosyal medya bağımlılığının gölgesinde kaldığı günümüzde kitap okuma önerisinde bulunmanın ne kadar geçerli bir davranış olduğunu bilmiyorum ama kitap okumanın ne kadar önemli olduğunu bildiğim için bu öneriyi yine de sizlere yapacağım.

Biraz da kitabın künyesinden söz etmek istiyorum. İmtiyaz sahibinin Yaşar Hız ve Genel Yayın Yönetmeni’nin Eda Altunel olduğu Gece Kitaplığı yayınlarından çıkan kitabın editörü Turgut Yasalar. Kapak ve iç tasarım ise Karaf Ajans’a ait.

SON SÖZ

Türkiye’de son 60 yılı kapsayan Popüler Müzik’ten söz ediyorsak mutlaka bu müziğin geçmişi hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor. Bugün adına yanlış bir ifade ile pop müzik denilen ve kalitesiz bir “hybrid” müzikten söz ediyorsak bunun sebebi geçmişi bilmeyen ve müzik dinlemeyen müzisyenlerin ve şarkıcıların her aklına gelen müziği yapmalarıdır. Bu noktada kendine aranjör diyen ama aranjör olmayan insanları da unutmamak gerekiyor. Hal böyle olunca ortaya çıkan arabesk soslu bir müzikten başka bir şey olmuyor. Peki bu yolu açanlar kimlerdi? Özellikle 1980’li yılların ortasından itibaren pop müziği yapıyorum diye yola çıkan ama Batı müziğinden uzaklaşıp alaturka ve Arap müziği soslu “tuhaf” bir müzik yapan insanlar türedi. Sonra o işlerin daha kalitesiz olanları yapılmaya başlandı. Sonra çok daha kalitesiz olanları ortaya çıktı. Özet olarak müzikte bugünlere böyle geldik. Aradaki kalite farkını çok basit bir örnekle açıklarsam bu yazıyı okuyan herkes anlayacaktır. Neco’nun 1984 tarihli albümü “Bugün Ve Yarınlara” albümünde yer alan “O Şarkıyı Henüz Yazmadım” adlı şarkısını dinleyin sonra da birilerinin yere göğe koyamadığı hatta “kraliçe”(!) dediği isimlerin 1980’li yılların özellikle ikinci yarısında söylediği şarkıları dinleyin. Aradaki kalite farkını bulmanız zor olmayacaktır. Türk müziğini evir çevir, biraz arabesk soslarla ve ağlayan kemanlarla süsle, üstüne insanların en içli duygularını sömüren sözler yaz. İşte Türkiye’deki son 35 yıldır birileri tarafından pompalanan yavan ve kalitesiz müziğin basit bir formülü. Bu formül başka öğelerle de değiştirilebilir ama sonuç genelde yavan hatta tatsızdır. Kötü tadı hiç değişmez.

Elbette müzik dinleyin ama seçerek ve bilerek dinleyin. Bu noktada önerimi yinelemek istiyorum. Eğer bulabilirseniz Neco’nun çıkmış olan tüm 45’liklerini ve “Neco Mucizesi”, “Dört Mevsim”, “Bugün Ve Yarınlara”, “Hayallerimi Bırak” albümlerini mutlaka alın ve dinleyin. Bu söylediklerimi bulamazsanız 2005 yılında, Ossi Müzik etiketiyle piyasaya çıkan yapımcılığını Hakan Eren’in üstlendiği “En İyileriyle Neco” albümü bulup dinleyin.

Moğollar'ın isim babasının müzik yaşamını dinleyin... Ben bir palyaçoydum - Resim : 5

Ayrıca Neco’nun “Ben Bir Palyaçoydum” kitabını mutlaka alın ve okuyun. Kitabı bitirdikten sonra “iyi ki okumuşum” diyeceksiniz.

Sevgiyle kalın.

Kaan Çağlayangöl

Odatv.com

*Müzik dinleme önerisi:

-Chicago

-Blood, Sweat&Tears

-Luis Alberto del Paraná

-Santana

-Earth,Wind&Fire

-Antonio Carlos Jobim

-Sergio Mendes&Brasil 66

-Astrud Gilberto

arşiv