“Ben bir İsmail miyim?” diyen dizi

Elçin Demiröz yazdı...

7 yaşındaki İsmail Saraçoğlu’nun 15 dakikada yazdığı şiir geçtiğimiz hafta medyanın gündemine oturmuştu. İlginçtir ki Netflix’in yeni Fransız dizisi Lea’nın 7 Yaşamı da yıllar önce kaybolan İsmail adlı gencin ölümünü, geçmişe giden bir beden değiştirme yolculuğu üzerinden ele alarak izleyenlerin de aklına aynı soruyu getirdi:

"Ben bir İsmail miyim?"

Son zamanlarda geçmiş yaşamlar, zaman yolculuğu, beden değiştirme gibi kavramlar dizi ve filmlere sıklıkla konu oluyor. Bu türün en başarılı örnekleri Dark, Russian Doll ve Behind Her Eyes’dan sonra ilk sezonu geçtiğimiz günlerde yayımlanan 7 bölümlük Fransız yapımı Lea’nın 7 Yaşamı (Les 7 Lives de Léa) da bu sıralamaya dahil olmayı hak eden incelikli yapımlardan biri. Nataël Trappe’ın 2019 yılında yayımlanan romanına dayanan senaryoyu Vampires adlı diziden tanıdığımız Charlotte Sanson kaleme alıyor. Julien Despaux ve Emilie Noblet’in yönetmenliğindeki yapımın başrollerini ise Raika Hazanavicius, Khalil Gharbia, Marguerite Thiam Donnadieu paylaşıyorlar.

“Ben bir İsmail miyim?” diyen dizi - Resim : 1

Dizinin dayandığı romanın orijinal ismi “Les 7 Vies de Léo Belami”. Yani isminden de anlaşılacağı şekilde hikayenin merkezinde aslen Léo isminde bir erkek var. Ancak eserin dizi hali, amaçsız hayatından vazgeçmek üzere olan 17 yaşındaki genç kız Lea’nın bir nehir kenarında, 30 yıl önce ortadan kaybolan İsmail’in kemiklerini bulmasıyla başlıyor. Yapım, tam da polisiye bir yolculuğa evrilecek altyapıyı ilk bölümden kursa da gerçeklik dozu özenle ayarlanmış bir bilimkurgu hikayesine dönüşüyor ve mantıkla büyük bir şenlik ateşi yakmayı başarıyor.

Annesi ve babasının gençliği de dahil olmak üzere kendini bu ölümle bağlantılı 6 farklı kişinin bedeninde bulan Léa’nın hikayesinin ilk kıvılcımı, 1991 yılına dönerek kemiklerini bulduğu İsmail’in bedeninde bulmasıyla ateşleniyor. Kendini birbiri ardına gelişen 5 günlük bir olay örgüsünün tam içinde bulan Lea’nın mücadelesi bir yandan İsmail’e karşı kendine mani olamadığı bir çekime dönüşürken onun ölümünü engelleme isteğine evriliyor. Ancak İsmail’in anne ve babasıyla olan ilişkisi, Lea’nın gelecekte hiç doğmayacak olması ihtimalini de içerdiğinden Lea, İsmail ile kendi hayatı arasında bir seçim yapma noktasında sıkışıyor. Lea’nın her gece uykuya dalarken, kimin bedeninde uyanacağını bilmediği bu serüven izleyiciyi de daha ilk bölümden itibaren peşinden sürüklemeyi başarıyor.

“Ben bir İsmail miyim?” diyen dizi - Resim : 2

Yapımın bir diğer dikkat çeken noktalarından biri, 30 senenin her iki ucunda da karşımıza çıkan karakterlerin gençlik ve bugünkü halini canlandıran kastların mükemmel denilebilecek şekilde oturması. Gençlik kastları çok iyi seçilmiş oyuncular aynı zamanda bedenlerine giren Lea’nın gözünden de ayrı bir oyunculuk sergileyerek önemli bir deneyime imza atıyorlar. 90’lı yılları özleyenlerin ruhlarını besleyecek semboller de oldukça başarılı kullanılmış. Renkli neonlarla tanıtım yapan sinemalar, telefon kulübeleri, Walkman’ler, VHS kasetler, bir yaz sonu pastelliğinde rahat elbiseler, bol gömlekler, büyük gözlükler, renkli kaykaylar… Keza o günlerde özellikle de gençler arasında bir tür alay malzemesi olan ırkçılık, şişmanlık, hatta yapımın da bir diyalogda dalga geçtiği şekilde “toksik erkeklik” yaklaşımları… Unuttuğumuz bir dönemi o günkü kadar hatırlatacak denli gerçekçi ama ancak bir dizide bir araya gelebilecek kadar da masalsı...

“Ben bir İsmail miyim?” diyen dizi - Resim : 3

Lea rolüne hayat veren Raika, Oscar ve Bafta ödüllü Fransız yönetmen Michel Hazanavicius'un yeğeni. İsmail’i ise, bir Norveç gençlik dizisi olan Skam’ın Fransız uyarlamasında rol alan ve geniş bir hayran kitlesine sahip Khalil Gharbia oyuyor. Bu arada beden değiştirme temalı yapımları sevenlere, belki de türün ilk örneklerinden biri olan Makoto Shinkai tarafından 2014’te yazıp yönetilen Japonya’nın en çok gişe hasılatı yapan animesi “Kimi No Na Wa” (Senin Adın) filmini de hatırlatmakta fayda var.

Kısaca Lea’nın 7 Yaşamı eğlenceli, merak uyandırıcı, sürükleyici, hem zaman yolculuğu hem de ölüm ve gizem kavramlarını birbirinin ayağına çelme takmadan, akıllı bir şekilde kurgulandığı bir harman.

Sizin de geçmişe dönüp geleceği değiştirme gücünüz olsaydı nereden başlardınız? İçinde, o güne kadar sürekli yargıladığınız ailenizin de bulunduğu bir hikayenin daha mutlu akabilmesi için kendinizden vazgeçer miydiniz?

“Ben bir İsmail miyim?” diyen dizi - Resim : 4

Tüm bu sorulara cevap bulmak için vurucu final sahnesiyle 2. sezona da göz kırpan Lea’nın 7 Yaşamı’nı kaçırmayın.

Elçin Demiröz

Odatv.com