BDP İÇİNDE DERİN DEVLET Mİ VAR

Hanefi Avcı'nın yazdığı kitabın ardından aleyhinde devam eden kampanya tüm hızıyla sürüyor. Sevgilisiyle ilişkisinin basına sızdırılmasının...

Hanefi Avcı'nın yazdığı kitabın ardından aleyhinde devam eden kampanya tüm hızıyla sürüyor. Sevgilisiyle ilişkisinin basına sızdırılmasının ardından, Hanefi Avcı Devrimci Karargah Operasyonu kapsamında tutuklandı. Son olarak 28 gün önce boşalttığı ofisinde telefon dinleme kayıtları bulunduğu iddia edildi. Kayıtlarda Ertuğrul Özkök'ten Çevik Bir'e kadar pekçok ismin görüşmeleri vardı.

Hemen herkes bu kayıtları şüphe ile karşılarken, Avcı'ya operasyon yapanların yardımına ilginç bir isim yetişti: "BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman".

"DİKKATLİ OL" DEDİ

Nuri Yaman, Taraf Gazetesi'nden Mehmet Baransu'ya geçtiğimiz hafta verdiği röportajda; Hanefi Avcı ile dört yıl önce yaptığı görüşmede Avcı'nın kendisine elindeki yasadışı dinleme arşivini anlattığını, söyledi.

Nuri Yaman, Avcı'nın kendi ağzından dinlediği arşiv itirafının ardından ona şöyle söylemiş: "Avcı’yı tekrar dostça uyardım. Bu arşivin ortaya çıkması halinde kendi aleyhine kullanılabileceğini söyledim. ‘Bu olay Bumerang gibi sana dönebilir, arşivini çok sağlıklı, güvenli yerde sakla, dikkatli ol’ dedim.” (Taraf Gazetesi, 13 Ekim)
Kısacası Yaman, dinlemeleri iyi saklaması konusunda Avcı'yı dostça uyardığını iddia ediyor. Nuri Yaman doğru mu söylüyor, yoksa Avcı'ya dair kampanyanın inandırıcılığını artırmak için gerçek dışı beyanda mı bulunuyor bilemiyoruz. Ancak Nuri Yaman'ın sözleri kolayca geçiştirilebilir mi?

Neden mi? İsterseniz önce Nuri Yaman'ın kim olduğunu anlatalım.

MÜLKİYE MÜFETTİŞİ

Nuri Yaman, Mülkiye Eski Başmüfettişi. 39 yıl İçişleri Bakanlığı'nda çalıştı. Bunun son 20 yılında ise Müfettiş idi. Bilmeyenler için söyleyelim, Mülkiye Müfettişliği demek bizzat devletin kendisi demek. Valileri, emniyet müdürlerini, jandarmayı deneyleyen mülkiye müfettişleri, devletin önemli sırlarına doğal olarak vakıf oluyor. Yaptıkları denetlemelerde ise devlet işleyişinin dışına çıkan uygulamaları rapor ediyor, bu sayede devlet içinde usulsüz uygulamalar engelleniyor. İşte 2007 yılına kadar bu görevi sürdüren ve son seçimlerde BDP ile parlamentoya giren Yaman'ın görevi bu.

Peki Yaman, Hanefi Avcı ile nerede karşılaştı?

Edirne'de. Yaman Edirne'ye teftiş için gitti. 3 buçuk ay boyunca Edirne'de polisevinde kaldı.

Peki, devlet adına Edirne'ye Emniyet Müdürlüğü'nü teftişe giden Yaman, Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın "yasadışı dinleme arşivi" olduğunu öğrenince konuyu rapor etti mi?
Avcı'nın bu nedenle yargılanmasını istedi mi?
Hayır.
Kendi iddiasına göre Nuri Yaman, Avcı'ya "aman iyi sakla" dedi.

Peki şimdi soralım...

DERİN DEVLET BU DEĞİL Mİ

Derin devlet tam olarak bu değil mi? Anayasası, tüzüğü, kuralları olmayan derin devleti anlatmak istesek bundan iyi örnek bulabilir miyiz? Bazı devlet görevlileri yasadışı işler yapar, bunu gören diğerleri sırtını sıvazlar. PKK ile mücadele adına pek çok faili meçhul cinayet bu şekilde gerçekleşmedi mi? Bunu en iyi BDP'liler bilmiyor mu?

Nuri Yaman, 2006 yılında muhafazakar bir portre çizen Emniyetçi Avcı'nın "arşivini" öğreniyor, ancak bunu raporlamak yerine "iyi saklaması" tavsiyesinde bulunuyor. Ne zaman Avcı hükümetle ve cemaatle ters düşüyor, Yaman Taraf Gazetesi'ne Avcı'yı ihbar ediyor. Biraz garip değil mi?

Devam edelim. Yaman'ın açıklamalarında bir ayrıntı daha göze çarpıyor. Yaman, Avcı'nın kendi uyarılarına şöyle cevap verdiğini söylüyor: "Sayın müfettişim ben bunların örneğini bir tek yerde tutmuyorum. Çok sağlam, güvendiğim bir yerde tutuyorum. Bir örneği de çok güvendiğim bir arkadaşta.” Avcı'nın "çok sağlam" dediği yer kasetlerin bulunduğu iddia edilen kendi ofisi mi? Yoksa bu dinlemeleri terkettiği ofisine Avcı'nın "o arkadaşı" mı koydu? Önemli bir soru da elinde dinleme arşivi olduğunu bir emniyet müdürünün kendisini denetleyecek mülkiye müfettişine bunları neden anlattığı.

SDP'NİN ONURSAL GENEL BAŞKANI

Dikkat çekici bir başka nokta daha var. Hanefi Avcı SDP'ye yapılan Devrimci Karargah Operasyonu kapsamında tutuklandı. Savcıların ve polisin iddiasına göre; yasal bir parti olan SDP, PKK'nın eğittiği Devrimci Karargah Örgütü'nün paravan örgütlenmesi. Hanefi Avcı da SDP'li arkadaşı Necdet Kılıç'a verdiği bilgiler ile örgüte yardım ediyor. Bu iddianın çelişkileri bu sayfalarda defalarca anlatıldı, polisin yaptığı Devrimci Karargah Operasyonu pek çok haberde sorgulandı.

Peki Genel Başkanı tutuklanan SDP'nin onursal genel başkanı kim dersiniz? BDP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal. Ancak SDP'nin parlamentodaki temsilcisi Birdal, hem SDP Operasyonu'na hem Avcı'ya yapılanlara sessiz kalıyor. Üstelik beraber politika yaptığı Yaman, açıklamaları ile operasyona dolaylı destek veriyor.

Demokratik bir ülkede eski mülkiye müfettişi Yaman'ın itirafları nedeniyle yargılanması gerektiği açık. Ancak günümüz şartlarında bunun gündeme bile gelmeyeceği herkesin malumu. Taraf Gazetesi'ne konuşmayı seven Yaman'ın Neşe Düzel'e verdiği röportajın başlığı ile bitirelim: "Her mahallede iki ajan var". 40 yılık devlet müfettişi Yaman'dan daha iyi bilecek değiliz ya...

Barış Terkoğlu

Odatv.com

arşiv