Başbakan, sesimizi duymazsan 'men dakka dukka!'

Antalya'nın Kaş ilçesinde bir araya gelen köylülerin 2B eylemine, Kemer Köyü Muhtarı Mustafa Sarısaltık'ın konuşması damgasını vurdu. Eylemde...

Antalya'nın Kaş ilçesinde bir araya gelen köylülerin 2B eylemine, Kemer Köyü Muhtarı Mustafa Sarısaltık'ın konuşması damgasını vurdu. Eylemde konuşan Sarısaltık, Başbakan Erdoğan'a 'sesimizi duy' çağrısında bulunarak Başbakan'ın Suriye lideri Esad'a yönelik konuşmasını anımsatıp, "eğer sesimizi duymazsan men dakka dukka" dedi.

ANTALYA'DAKİ 2B İSYANININ MERKEZİ BU KEZ KAŞ'TI

Kaş'ın köylerinden gelerek ilçe merkezindeki Emin Erdem Meydanı'nda buluşan yaklaşık bin kişilik grup, 2B arazilerindeki rayiç bedellerin yüksek olmasına isyan ederek eylem yaptı. Bölgede 15 ila 350 bin lira arasında değişen rayiç bedeller nedeniyle topraklarından edileceklerini öne süren köylüler Bayındır, Sarıbelen, Çeşme, Kemer, Karadağ, Dirgenler, Gürsu ve Yozgat köyleri muhtarları ile Kaş Ziraat Odası'nın öncülüğünde düzenlenen eylemde öfkelerini dile getirdi.

2B ÖFKESİ KÖYLÜYE FENALIK GEÇİRTTİ

Yoğun güvenlik önlemlerinin dikkat çektiği eyleme, Kaş Belediye Başkanı Abdullah Gültekin'in yanısıra CHP Kaş İlçe Başkanı Süleyman Özer, CHP Demre İlçe Başkanı Zühra Doğan ve MHP Kaş İlçe Başkanı Hasan Baysal da destek verirken, eyleme Yeşilköy beldesinden katılan köylülerden Mehmet Arıtürk, konuşma yapacağı sırada aşırı heyecan nedeniyle fenalaşarak hastaneye kaldırıldı.

'TARLAYA EKTİM SOĞAN, YEDİN BİTİRDİN ERDOĞAN'

Eyleme katılan köylülerden birinin taşıdığı, 'Tarlaya ektim soğan, bitirdin bizi Erdoğan' yazılı döviz dikkat çekerken köylüler ayrıca, '2B hakkımız söke söke alırız', '3 çocuk yapın diyorlar, 2B'yi elimizden alıyorlar', '2B arazilerini peşkeş çektirmeyeceğiz', 'Şeker, çay, un, kömür değil, dedelerimizden kalma 2B arazilerini istiyoruz' ve 'Açlık değil, toprak istiyoruz' gibi sloganların yazılı olduğu dövizlerle yüksek buldukları rayiç bedellere tepkilerini gösterdiler.

KAŞ'TA 60 BİN DEKAR 2B ARAZİSİ BULUNUYOR

Eylemde konuşan Kaş Ziraat Odası Başkanı Ramazan Süer, ilçe genelinde 18 bin parselden oluşan 60 bin dekar arazinin 2B kapsamında olduğunu belirterek bu sorunun yaklaşık 3 bin aileyi ilgilendirdiğini söyledi. Rayiç bedellerin tespit edilmesi sırasında kendilerinden de görüş sorulduğunu ancak önerilerinin dikkate alınmadığını kaydeden Süer, bölgede köylülerle İstanbul'daki ormanlık alanı işgal edenlerin aynı kefeye konulmasının yanlış olduğunu savundu. Zeytinlik olan arazilere fiyat şerhi konulması gerektiğinin altını çizen Süer, bölgedeki tarımsal amaçlı arazilerin arsa gibi görüldüğünü belirterek sahiller için en büyük tehlikenin rant olduğunu dile getirdi.

ARAZİLERİ BU FİYATA YUMURTA SATARAK NASIL ALACAĞIZ

Eylem sırasında köylülerden bazılarının Osmanlı döneminden kalma tapuları yanında getirmeleri dikkat çekerken Kemer köyü Muhtarı Mustafa Sarısaltık'ın konuşması eyleme damgasını vurdu. Kemer köyünün 700 yıllık geçmişi olduğunu söyleyen Muhtar Sarısaltık, "Çanakkale'de, Dumlupınar'da şehitlerimiz var. Köyümüzdeki arazilerin 1947 yılında kadastro çalışması yapıldı. O dönem 2B olarak ayrılan arazilerde yaşıyoruz. Biz köyde yumurta ve mantar satarak bu arazileri nasıl alacağız?" diye konuştu.

BAŞBAKAN'A MEN DAKKA DUKKA ANIMSATMASI

AKP Antalya Milletvekili Menderes Türel'in, Aksu ilçesinde rayiç bedeli yüksek bulan bir yurttaşa, "arazinin yarısını satın, bunun parasıyla da diğer yarısını satın alın" dediğini ileri süren Muhtar Sarısaltık, Başbakan Erdoğan'a seslenerek "Arap şeyhleriyle bu kadar içli dışlı olduğunuzu görüyoruz. Bu fiyatlarla köylünün alamayacağı toprakları Arap Şeyhlerine mi satacaklar? Biz baldıran zehiri mi içelim. Başbakan sesimizi duy!" çağrısında bulundu. Erdoğan'ın geçtiğimiz yıl Suriye lideri Beşar Esad'a söylediği sözleri anımsataran Sarısaltık, "Eğer sesimizi duymazsan, men dakka dukka (eden bulur). Beni tutuklasalar da kimseden korkum yok" dedi.

'2B YÜZÜNDEN MİLLETİN SAĞLIĞI BOZULDU'

Hasibe Bozkurt adlı kadın ise ülkede her şeyin satıldığını öne sürdüğü konuşmasında, "şimdi de bizim toprağımızı bize satarak para kazanmak istiyorlar" sözleriyle 2B düzenlemesine tepki gösterirken Kemer köyünden gelen Hatice Sarısaltık adındaki bir başka kadın da 6 çocuğu bulunduğunu belirterek, "ben bu çocukları okutmaya çalışıyorum. 2B yüzünden milletin sağlığı bozuldu. Düşünmekten kalp krizi geçirenler oldu" diye konuştu.

KÖYLÜLERİN KARA PARA ENDİŞESİ

Antalya'nın en fazla 2B arazisine sahip ilçesi olan Kaş'taki eylemde köylülerin hemen hepsinin ortak kaygısı yüksek rayiç bedelleri nedeniyle alım güçlerinin olmadığı arazi mafyasının ve spekülatörlerin eline geçeceği yönünde. Eylemde bu endişeyi dile getiren Bayındır Köyü Muhtarı Recep Çıtak, rayiç bedellerin turistik değer üzerinden belirlendiğini öne sürerek, "bu fiyatlarla arazileri ancak kara para aklayıcıları satın alabilir" görüşünü dile getirdi.

'ELİMİZE SİLAH ALIP DAĞA MI ÇIKALIM'

Yozgat köyünden gelen bir köylü ise, Antalya denildiğinde her yerinin turistik sayıldığını ancak kendilerinin Toroslar'da dağın başında yaşadığını belirterek, "geçimimizi sahildeki seralarda çalışarak sağlamaya çalışıyoruz. 65 aylığı ile bu fiyata arazileri nasıl alacağız. Biz de elimize silah alıp dağa mı çıkalım?" diye konuştu.

Yusuf Yavuz

Odatv.com

başbakan erdoğan kaş arşiv