BAŞBAKAN ERGENEKON SAVCISIYLA KAÇ DEFA GÖRÜŞTÜ?

Müyesser Yıldız yazdı...

Merkez Emniyet Müdürü Hanefi Avcı tutuklanıp, Silivri Cezaevi’ne konduktan sonra kendisini ziyaret eden CHP Milletvekillerine, Fethullah Gülen cemaatinin bazı bakanlar hakkında da bilgi ve belge düzenlediğini öne sürüp, “Mesela bir bakanın Moskova’ya yaptığı gezideki alışverişlerden tutun, örtülü ödenekten yaptığı harcamalara kadar bazı bilgiler toplandı. Oradaki ilişkilerin hepsi arşive alındı. Bunu biliyorum. Bakanları ürküten, korkutan, şantaja varan ortam oluştu” dediği açıklandı. Bunun üzerine AKP döneminde Rusya’ya giden bakanların listesi çıkartılıp, “Acaba kim?” sorusunun cevabı aranmaya başlandı.

Tartışmalara katkıda bulunalım. Zira Avcı o iddiasını, cezaevine konmadan ve CHP milletvekillerinden çok önce, Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hamza Keleş’e 5 saat ifade verdikten sadece 5 gün sonra 3 Eylül’de Odatv’yle paylaşmıştı. Sadece bu değil, hükümet-cemaat ilişkisi konusunda başka detaylar da aktarmıştı.

Galiba öncelikle söz konusu iddiaların bugüne kadar neden yazılmadığını izah etmemiz gerekiyor. Bir kase dondurma yeme süresinden biraz fazla zamana sığdırmak zorunda kaldığımız sohbette konuşulacak çok şey vardı. Mesela o günlerin ana konusu “Emniyet, MİT ve TSK’daki imamlar”dı. Haliyle ağırlık ve önceliğimiz bu oldu. Ayrıca kitapta yazdıkları çerçevesinde bir sohbet olduğundan, Avcı’dan iddiaların altını dolduracak bilgiler alıp, rumuzla belirtilen isimlerin açık kimliğine ulaşmaya çalıştık. Öğrendiklerimizin büyük bölümünü de kaynak belirtmeden haberleştirdik.

“Özel sohbet”te, elbette “özel” sorularımız oldu… Sadece zaman darlığı değil, kaynak belirtmeden yazmak gibi bir sıkıntımız da vardı. Tabir-i caizse iki ara bir dereye sıkışan bazı iddiaları, somut bilgi ve belgelerle desteklemeden, üstelik herhangi bir kaynak gösteremeden yazmak riskliydi. Bunları daha sonra Ankara’ya ilk gelişinde ve daha rahat bir ortamda detaylandırmak üzere Avcı’yla sözleştik. Avcı bir daha 28 Eylül’de Ankara’ya geldi, muhtemelen de o gün veya bir sonraki gün görüşecektik, ancak malum gözaltına alındı ve tutuklandı. Yani bize 3 Eylül’de anlattığı bazı hususları detaylandırma veya kendi ağzından aktarma imkanı kalmadı.

Peki, şimdi niye yazıyoruz? Cemaatin takibindeki bakanlar ve örtülü ödenek konularını Silivri’de kendisini ziyaret eden CHP milletvekilleri aracılığıyla açıkladığına göre, kaynak belirtemeden yazma sıkıntımız, dolayısıyla bu vahim iddiaları ispatlama mecburiyetimiz ortadan kalkmış demektir.

KİMİN ÖRTÜLÜ ÖDENEĞİ VAR?

Avcı’nın o iddialarına ilişkin olarak bizdeki detaylara gelince; Sohbetin bir yerinde, “Başbakan Erdoğan’la, cemaatin arası nasıl?” şeklinde bir soru yönelttik. Hatırlayabildiğimiz kadarıyla Avcı, “Onları da izliyorlar” gibi genel bir cevap verip, Moskova meselesine geçti, “Orada yapılan alışverişlerin belgelerinin cemaatin elinde olduğunu” öne sürdü. “Ne alışverişi?” sorumuz üzerine de, “Örtülü ödenek parasıyla birisine hediye kürk alınmış” dedi!..Hemen ardından, “Cemaatin bazı bakanlardan hiç memnun olmadığını, bunları dikkatle izlediğini” vurguladı.Söz konusu bakanları isimlendirmedi, ama yaptığımız tahminlere de itiraz etmedi!..

Avcı’yla konuştuklarımız kabaca böyleydi. CHP’li milletvekillerine söylediklerinden ise Moskova’da örtülü ödenekten alışveriş yapanın bir bakan olduğu sonucu çıkarılıyor. Bu durumda ya bizim sohbetimizde veya milletvekillerinin aktardıklarında eksik kalan bir şeyler var gibi görünüyor.

Ancak bilebildiğimiz kadarıyla bakanların örtülü ödeneği yok, buna da dikkat çekmek gerekiyor!..

ERDOĞAN ERGENEKON SAVCILARIYLA BULUŞTU MU?

Hanefi Avcı’nın hiç gündeme gelmeyen, Odatv’yle paylaştığı önemli iddialarından birisi de şuydu;

Başbakan Erdoğan hem İstanbul’daki Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz, hem de Erzincan’daki Ergenekon Savcısı Osman Şanal’la defalarca gizlice görüşmüştü… Görüşmeler yüz yüze ve Ankara’da gerçekleşmişti!..

ANKARA İSTİHBARATA MÜDAHALE EDEN AKP’Lİ

Bilindiği gibi Avcı, “Haliç’te Yaşayan Simonlar” kitabında Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir’in tutuklanmasıyla sonuçlanan süreci de anlatıyor. Özdemir’e yönelik operasyonun bizzat Ankara Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi eliyle yürütüldüğünü vurgulayan Avcı, bu şubeden Z.G. isimli bir müdürden bahsedip, operasyonu fark eden Özdemir’in onu görevden almaya çalıştığını, ancak engellendiğini öne sürüyor.

Avcı, 3 Eylül’deki sohbetimizde bu konuda iki önemli detay verdi. 1999’da dönemin Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Osman Ak’ın hazırladığı iddia edilen, baş sıralarda kendi isminin de yer aldığı “Polisteki Fethullahçılar Listesi”ni bizzat Z.G. oluşturmuş. Avcı’ya göre, Z.G. “Cemaatin Truva atı olarak” Osman Ak’ın yanına yerleştirilmiş, o liste üzerinden de Emniyet’teki cemaat karşıtlarına yönelik tasfiyenin ilki gerçekleştirilmişti!..

Z.G. hakkındaki diğer iddiasına gelince; Avcı’ya göre, Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir, Z.G.’yi görevden almaya kalkıştığında, eski bakanlardan üst düzey AKP yöneticilerinden birisi bizzat devreye sokulmuş ve Z.G.’nin yerinde kalması (Avcı tutuklandı, Z.G. ise halen görevinin başında) sağlanmıştı.

TARAF’IN HABER KAYNAĞI İMAM MI?

TSK aleyhindeki haberleri en çok ve ilk kez hep Taraf Gazetesi yayınladı. Büyük bölümü Mehmet Baransu imzalıydı.

İşte bu konuda da Avcı’nın Odatv’yle paylaştığı bir iddiası vardı. O’na göre Baransu’ya bu haberleri, “TSK’nın imamı” veriyordu!..

Müyesser Yıldız

Odatv.com

hanefi avcı zekeriya öz cemaat ergenekon arşiv