Balyoz'un kilit ismi nerede yargılanacak

“Bu belgeler gerçekse, bu bir darbe planıdır” şeklindeki raporuyla Balyoz davasının seyrini değiştiren Pilot Kurmay Binbaşı Ahmet Erdoğan sivil mahkemede yargılanacak...

Askeri Yargıtay, Mehmet Baransu'nun bavulundan çıkan “belgeler” hakkında bilirkişilik yapan ve “Bu belgeler gerçekse, bu bir darbe planıdır” şeklindeki raporuyla Balyoz davasının seyrini değiştiren Pilot Kurmay Binbaşı Ahmet Erdoğan'ın sivil mahkemede yargılanmasına karar verdi. Bu gelişmeden sonra halen İngiltere'de görevli olan ve bu arada Kurmay Albaylığa terfi eden Erdoğan'ın yurda dönüp dönmeyeceği merak edilmeye başlandı.

Balyoz sanıklarının tam 6 yıldır “gerçeğe aykırı bilirkişlik yaptığı” iddiasıyla yargılanmasını istediği Ahmet Erdoğan'la ilgili süreç, Askeri Yargıtay'ın önceki gün verdiği kararla tamamlandı.

Önce bu 6 yıllık süreci hatırlatalım:

- Dönemin 1. Ordu Komutanlığı Askeri Savcısı Albay Bülent Münger, Baransu'nun getirdiği “belgeleri”, “gerçek olduğu varsayımından” hareketle incelemesi için Pilot Kurmay Binbaşı Ahmet Erdoğan'ı görevlendirdi. Erdoğan da, “Bu belgeler gerçekse, bu bir darbe planıdır” şeklinde rapor verince, Balyoz tutuklamaları başladı.

- Balyoz sanıkları yaklaşık 6 yıl önce Üsküdar Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Savcılık, konunun askeri yargıyı ilgilendirdiğini belirterek, suç duyurusunu 3. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı’na gönderdi. Savcılık da 19 Ağustos 2013’te, “Sanığın hazırladığı bilirkişi mütalaası, gerçeğe aykırı bilirkişilik yapmak suçunun hiçbir unsurunu taşımadığından kovuşturmaya yer yok” dedi.

- Şikayetçiler bu defa Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Askeri Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Mahkeme Aralık 2013’te oy birliğiyle “kovuşturmaya yer yok” kararını kaldırıp, dosyayı 3’üncü Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığına gönderdi. Savcılık Ocak 2014’te Erdoğan hakkında iddianame hazırlayıp, kamu davası açılmasını istedi. 3’üncü Kolordu Komutanlığı Askerî Mahkemesi de bu iddianameyi kabul etti. Tam bu sırada devreye giren dönemin Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, “kamu yararına bozma” talebinde bulundu, yani “dava açılmasına” karşı çıktı.

- Balyoz kurbanları buna da itiraz edip, Askeri Yargıtay'dan Bakan Yılmaz'ın talebinin reddini istedi. Yargıtay 2. Dairesi Haziran 2014'te Bakanın talebini reddedip, Erdoğan hakkında açılan davayı onayladı.

- Sonuçta, daha önce “kovuşturmaya yer yok” denilen dava İstanbul 3. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde görüldü ve 18 Aralık 2014'te, “gerçeğe aykırı bilirkişilik yapma suçunun askeri değil, adliyeye karşı işlenen suçlar kapsamında olduğu” belirtilip, “görevsizlik” kararı verildi. Ancak bu kararla birlikte, “Sanığın müsnet suçtan yargılanması” için dosya yetkili ve görevli İstanbul Anadolu Asliye Ceza Mahkemesine gönderilmesi kararlaştırıldı.

Sonrasında Ahmet Erdoğan'ın avukatı, “Bu konu askeri bir konudur. Davanın 3. Kolordu Askeri Mahkemesi'nde görülmesi gerekir” diyerek, itirazda bulundu. Yani yargılamanın sivil mahkemede yapılmaması istendi.

İşte bu uzun sürece önceki gün nokta kondu ve Askeri Yargıtay, 3. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nin kararına uyarak, Erdoğan'ın Anadolu 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanması yönünde görüş bildirdi.

Erdoğan'ın yargılanmasına hangi tarihte başlanacağı önümüzdeki günlerde belli olacak.

Bu arada yine Balyoz sanıklarının dönemin Askeri Savcısı Bülent Münger aleyhine açtığı davada Askeri Yargıtay 4. Dairesi'nin verdiği “beraat” kararı da Askeri Yargıtay Daireler Kurulu'nca usülden bozulmuş ve Münger'in yeniden yargılanması kararlaştırılmıştı. 24 Haziran'da görülecek olan Münger davasının yeniden görülmesinin yanısıra Ahmet Erdoğan hakkında yargılama kararı verilmesi, Balyoz kurbanlarını sevindirdi.

Müyesser Yıldız

Odatv.com

Balyoz'un kilit ismi nerede yargılanacak - Resim : 1

Balyoz'un kilit ismi nerede yargılanacak - Resim : 2

balyoz davası Ahmet Erdoğan Müyesser Yıldız arşiv