EMNİYET MÜDÜRLERİNİ KİM FİŞLEDİ

Barış Terkoğlu yazdı

Vakit Gazetesi, dün emniyette cemaat kadrolaşmasını anlattığı kitabıyla gündeme gelen Hanefi Avcı’yı hedef alan bir haber yaptı. Haberin iddiasına göre Hanefi Avcı’nın yardımcısı Şakir Engin Korkmaz’ın adı Balyoz belgelerinde geçiyordu.
Gerçekten de Korkmaz’ın adı Balyoz Belgeleri’nde 11. CD’de Güvenilir Emniyet Personeli listesinde görülüyor.
Odatv olarak listeyi inceledik.
32 sayfadan oluşan listede darbe sonrasında kendisinden faydalanılması düşünülen emniyet müdürlerinin, komiserlerin bir listesi bulunuyor. Güvenilir Emniyet personeli listesinde il il emniyet müdürlerinin adı görülebiliyor. İsimlerin yanlarında ise bu emniyet müdürlerinin nitelikleri ve olası görevleri yazıyor. Devamındaki listede ise sorgu ve operasyonlara katılacak emniyet personelinin dökümü bulunuyor.
Fakat listedeki isimler incelendiğinde ilginç bir durum ortaya çıkıyor.

ATAMALARI ÖNCEDEN Mİ BİLDİLER
Bilindiği gibi 1. Ordu’da yapılan ve savcılığın darbe planlarının konuşulduğunu iddia ettiği plan senaryosu 2002 yılının Aralık ayında hazırlanıyor. 5-7 Mart 2003 tarihlerinde ise söz konusu seminer 1. Ordu’da gerçekleştiriliyor.
İşte Vakit’in Hanefi Avcı’yı yardımcısı üzerinden vurmak için konu ettiği emniyetçiler listesi bu planların arasında bulunuyor.
Listenin üzerinde çalışıldığında bir nokta dikkat çekiyor.
5-7 Mart 2003 tarihinde sunulduğu iddia edilen Balyoz planı eklerinde İstanbul’da görev yapan güvenilir emniyet müdürleri arasında adı geçen Ogün Toprak, Samsun’dan; Salih Kara, Eskişehir’den; Selim Kutkan, Çorum’dan; Selami Hüner, İzmir’den 2003 yılının Temmuz ayında İstanbul’a tayin edildi. Kısacası 5-7 Mart tarihli seminer gerçekleştirilirken bu isimler İstanbul’a henüz atanmamıştı. (Adı geçen isimleri bugün Çetin Doğan’ın kızı Pınar Doğan da kendi blogunda ele aldı) Seminerden 4 ay sonra İstanbul’a atanan bu isimlerin İstanbul’da görev yapacağını senaryoyu hazırlayanlar nasıl bilmişti? Yoksa 2003 Mart’ından sonra gerçekleşen birçok olayın planın içinde yer almasının yeni bir örneği ile mi karşı karşıyaydık?

Liste derinleştikçe iş daha da karmaşıklaştı…

KOCAELİ'NDE DURUM
Seminer de “Kocaeli’de güvenilir emniyet müdürleri” arasında adı geçen Coşkun Alagöz Kocaeli’ne Ardahan’dan 2003 yılının Ağustos ayında atanmıştı. Yani seminerden 5 ay sonra.
Yine Kocaeli’nde görevde olarak adı geçen emniyet müdürü İsa Bişiren 2003 yılının Mart ayında, seminerden sonra Kocaeli’ne atandı. Aynı ilde görev yapan ve adı listede görülen İsmail Kılıçkaya ise 2003 yılının Ağustos ayında Erzincan’dan bu göreve atandı.
Kocaeli’de yararlanılacak emniyet müdürleri arasında adı geçen bir başka isim olan Mehmet Akif Sırkıntı da bu göreve 2003 yılının Ağustos ayında gelmişti. Sırkıntı kendisiyle yaptığımız görüşmede adının böyle bir planda geçtiğinden habersizdi. Sırkıntı seminer öncesinde Kocaeli’de görev yapmadığını, Kocaeli’nin tayininin seminerden 5 ay sonra gerçekleştiğini ifade etti.

SEMİNERDEN YILLAR ÖNCE AYRILAN DA VAR
Listede bir başka dikkat çekici nokta ise bazı isimlerin görev yaptıkları illerden yıllar önce ayrılmış olmasına rağmen listede eski görev yerlerinin bulunuyor olmasıydı.
Planda “Edirne’de güvenilir emniyet müdürleri” arasında adı geçen Yahya Bal, 2000-2001 arasında Edirne’de görev yaptı. Bal, 2001’de Edirne’den ayrılarak Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Teftiş Kurulu Başkanlığında Polis Başmüfettişi görevine getirildi. 2003’de ise Sivas’a Emniyet Müdürü olarak atandı. Kısacası Bal seminerden 2 yıl önce Edirne’den ayrılmıştı.
Yine Edirne’de adı geçen Bahattin Zengin, 1998 yılında Edirne’ye atandı. 2000 yılında Sivas’a atanan Zengin, 2001 yılının Aralık ayında merkeze alındı. Ardından İzmir’de görev yapmaya başladı. Kısacası Zengin’in 2000’den sonra Edirne ile bir ilişkisi kalmadı.
Kocaeli’ndeki listede adı bulunan Erdinç Sarıalp ise Kocaeli’de göreve 1997 yılında başlarken 2001 yılında görevden ayrıldı. Seminerden 2 yıl önce Kocaeli’nden ayrılan Sarıalp’ten belgeyi yazanların haberi yoktu.
Yine Kocaeli’ndeki listede adı geçen emniyet müdür Feyzullah Arslan 2001 yılının Temmuz ayında bu görevden ayrıldı. Emniyet Genel Müdür Yardımcılığı görevine getirildi.

Türkiye'de iktidarı değiştirecek bir planda görev alacak isimlerin yıllar önce tayin olduğundan planı hazırlayanların haberi yok muydu?

TARAF YAZARI DA LİSTEDE

Kuşkusuz konuştuğum emniyet müdürleri arasında durumu en ilginç olan isim Kerim Taş idi. Kocaeli’nde adı “güvenilir emniyetçiler” listesinde bulunan Kerim Taş, Kocaeli’ndeki görevine 2003 yılının Eylül ayında başladı. Şu an Diyarbakır’da Emniyet Müdür yardımcısı olan Kerim Taş’ın ilginç bir özelliği vardı. Taş, Balyoz Planları’nın yayınlanmasının ardından geçtiğimiz Şubat ayında Taraf Gazetesi’ne TSK’nın içindeki darbe oluşumlarını eleştiren bir yazı yazmış, (OKUMAK İÇİN TIKLAYIN)
Odatv tarafından da yazısı eleştirilmişti. (OKUMAK İÇİN TIKLAYIN)
Kerim Taş ile konu üzerine görüştüm. Taş da böyle bir planda adının geçmiş olmasından dolayı şaşkındı. Taş, hem askeri darbelere hem de devlet içinde laiklik karşıtı oluşumlara karşı mesafeli duruşunu anlattı. Taraf Gazetesi’ne yazı yazmasının gazetenin görüşlerini paylaştığı anlamına gelmediğini söyleyen Taş, Hanefi Avcı’nın yazdığı kitabın emniyet teşkilatı için ne kadar önemli olduğunu ifade etti. Sonuçta Taraf Gazetesi’ne darbe karşıtı yazı yazan Kerim Taş''ın adı, 2003 yılının Eylül ayında Kocaeli’ne atandığı halde 2003 yılının Mart ayında oluşturulduğu iddia edilen darbe planında Kocaeli’de yararlanılacak emniyet müdürleri arasında geçiyordu. Planda sadece adı geçtiği için yargılanan 148 kişinin olduğu hatırlanırsa durum daha da içinden çıkılmaz bir hal alıyordu. Sözkonusu belge, emniyet içinde cemaatin yaptığı bir fişlemenin göstergesi olabilir miydi?
Nihayetinde 2003 yılının Mart ayında görüşüldüğü iddia edilen planda bulunan pek çok emniyet müdürü plandaki görevlerine seminerden aylar sonra tayin olmuştu. Bu durum söz konusu belgelerin 2003 Mart ayından sonra yazılmış olma ihtimalini güçlendiriyordu.
Sonuçta Vakit’in Hanefi Avcı’yı eleştirmek için gündeme getirdiği liste Balyoz sanıkları için yeni bir masumiyet karinesi olarak tarihe geçecek gibi görünüyor.

Barış Terkoğlu
Odatv.com

kerim taş arşiv