Bakanların Twitter karnesi... İsim isim analiz

Toygun Atilla yazdı...

Toygun Atilla

Sosyal medya günümüzde iletişimin en etkili araçlarından biri. Türkiye'nin Avrupa'nın en genç nüfusuna sahip ülkelerden biri olması sosyal medya kullanımını da o derece arttırıyor. Elbette siyaset ve siyasetçiler de bu nedenle sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanmaya özen göstermeye çalışıyor.

Acaba bunda ne kadar başarılı olabiliyorlar. Cumhurbaşkanlığı kabinesinin bakanlarının sosyal medyayı nasıl kullandıklarını inceledim. Ortaya bakanların Twitter karnesi çıktı. Şimdi gelin hep birlikte bakanların Twitter ilişkisini hep birlikte inceleyelim.

Bakanların Twitter karnesi... İsim isim analiz - Resim : 1

EN ESKİ VE EN YENİLER

Twitter'ı ilk keşfeden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank. Her ikisinin de Twitter'a katıldığı tarih 2009...

Twitter giriş giriş tarihlerine baktığınızda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, bu mecra ile en son tanışmış bakan olarak gözüküyor. Katılım tarihi 2021.

Oysa ki, Derya Yanık, bakan olarak atandığında yıllardır kullandığı Twitter hesabını silmiş ve yeni bir hesap açmasından dolayı bu durum ortaya çıkmıştı. Derya Yanık, sosyal medya hesabını geçmişte Fetullah Gülen'e yaptığı övgüler, Devlet Bahçeli eleştirileri ve Adnan Oktar ile birlikte bulunan fotoğraflarından dolayı kapatmıştı.

Bakanların Twitter karnesi... İsim isim analiz - Resim : 2
(Derya Yanık)

Twitter ile geç tanışan üç isim ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca.

Fuat Oktay, 2017'de Twitter kullanmaya başlarken Ersoy ve Koca 2018'de Twitter'ı kullanmaya başladı.

EN AZ TAKİPÇİSİ OLANLAR

Twitter'da en az takipçisi olan iki isim Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık. Vahit Kirişçi'nin 95 bin 694, Derya Yanık'ın ise 94 bin 888 takipçisi bulunuyor.

En çok takipçi sayısı ise 7 milyon 990 bin 360 kişi ile Sağlık Bakanı Dr.Fahrettin Koca. Twitter'a 4 yıl önce 2018'de katılan Fahrettin Koca'nın takipçi sayısının bu derece yüksek olmasının sebebi ise özellikle pandemi döneminde yaptığı açıklamalardan kaynaklanıyor.

EN YOĞUN KULLANICILAR EN ÇOK TAKİP EDİLENLER

Sosyal medyayı bu dönemde oldukça etkin kullanan ve açıklamalarını bu mecradan paylaşan Dr. Fahrettin Koca, sosyal medyayı en doğru ve en etkin kullanan bakanların başında geliyor. Zaman zaman esprili paylaşımlar da yapan Fahrettin Koca, sosyal medya hesabında özellikle pandemi ve doktorlara şiddet konusunda paylaşımlar yapıyor.

Bakanların Twitter karnesi... İsim isim analiz - Resim : 3
(Süleyman Soylu ve Fahrettin Koca)

Fahrettin Koca'nın ardından sosyal medyada en çok takip edilen ikinci isim ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu. 2009'da Twitter'a katılan Süleyman Soylu'nun 6 milyon 233 bin 616 takipçisi var. Twitter'da en yoğun mesai harcayan bakanların başında gelen Süleyman Soylu her gün düzenli olarak tweet atıyor. Bakanlığına ait paylaşımları ve bilgilendirmeleri kendi kişisel hesabından yapan Süleyman Soylu, siyasetçilerle ve gazetecilerle polemiğini de kimi zaman Twitter üzerinden yapıyor. Süleyman Soylu'nun gün içinde kimi zaman 10-12 tweet attığı oluyor.

EN ÇOK VE EN AZ TAKİP EDENLER

Twiterda farklı kullanıcıları en çok takip eden isimler ise sırasıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu.

Mustafa Varank, 1188, Mehmet Muş 854, Vedat Bilgin 648, Süleyman Soylu ise 634 kişiyi takip ediyor.

Başka hesapları takip etmektense sadece kendi hesaplarından paylaşım yapmayı tercih eden ve bu sebeple en az kişiyi takip eden bakanlar ise sırasıyla Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi.

Nureddin Nebati 34, Mehmet Nuri Ersoy 39 Vahit Kirişçi 45 hesabı takip ediyor. Bu hesaplarda bakanlar ve bazı milletvekilleri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kişisel Twitter sayfalarından oluşuyor.

Bakanların Twitter karnesi... İsim isim analiz - Resim : 4
(Bakan Nureddin Nebati)

TWİTTER POLEMİKÇİLERİ

Bakanlar arasında Twitter'ı en aktif kullananlar ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sağlık Bakanı Dr.Fahrettin Koca ve Sanayi Teknoloji Bakanı Mustafa Varank.

Özellikle Süleyman Soylu ve Mustafa Varank diğer bakanlar gibi kendi çalışma alanları ile ilgili bilgilendirmeler yapsalar da, siyasetçi ve gazetecilerle polemiklerini de Twitter üzerinden yapmayı tercih eden iki bakan olarak ön plana çıkıyorlar. Ayrıca bu isimlerin gün içinde 6-8 tweet ile en fazla ön plana çıkan bakanlar olduğunu söylemek mümkün.

Kabinedeki diğer bakanların ise polemikten uzak daha çok kendi faaliyet alanları ile ilgili tweet attıkları gözlemleniyor.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Twitter hesapları bulunmuyor.

GAZETECİLERİ TAKİP EDENLER

Twitter hesabından en çok gazeteci, yazar takip eden bakanları ise Ticaret Bakanı Mehmet Muş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet M. Kasapoğlu olarak öne çıkıyor.

MUHALİFLERİ TAKİP EDEN BAKAN

Twitter hesabında muhalif hesapları takip eden yegane isim ise Ticaret Bakanı Mehmet Muş.

Mehmet Muş'un Birgün, Cumhuriyet, Evrensel ve Sözcü gibi gazetelerin hesaplarını takip etme dışında tüm muhalefet liderlerini, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, gazeteciler Uğur Dündar, İsmail Saymaz, Elif Şafak, Ruşen Çakır gibi isimlerin yanı sıra e eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un hesabını da takip eden tek bakan olduğu dikkat çekiyor.

Bakanların Twitter karnesi... İsim isim analiz - Resim : 5
(Elif Şafak)

BAKANLARIN TAKİP ETTİĞİ GAZETECİLER

Bakanların en çok takip ettiği gazeteciler ise Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan, Yeni Şafak Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül, Hürriyet Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi. En çok takip edilen bu gazeteciler dışında Habertürk yazarı Nihal Bengisu Karaca, Hürriyet yazarı Nedim Şener, Akşam gazetesi yazarı Serkan Fıçıcı, Kurtuluş Tayiz, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat, Posta gazetesi yazarı Hakan Çelik, Sabah gazetesi yazarı Hilal Kaplan ile Turgay Güler de yine bakanların takip ettiği isimler arasında yer alıyor.

DEMET AKALIN ÖNDE

Cumhurbaşkanlığı kabinesinde yer alan bakanların takip ettiği sanatçılar ise Demet Akalın, Gülben Ergen, Fulden Uras ve Kenan Doğulu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Demet Akalın'ı Ticaret Bakanı Mehmet Muş, şarkıcı Kenan Doğulu ile Demet Akalın'ı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise Gülben Ergen ile Fulden Uras'ı takip ediyor.

Siyasetçiler, gazeteciler ve sanatçılar dışında bakanların takibine giren bir isim ise gurme, yemek eleştirmeni Vedat Milor. Milor'u takip eden tek isim Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet M.Kasapoğlu.

Bakanların Twitter karnesi... İsim isim analiz - Resim : 6
(Demet Akalın)

İşte rakamlarla bakanların Twitter hesapları:

Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu: 2010'da Twitter kullanıcısı oldu. 165 hesabı takip ediyor. 344 bin 472 takipçisi var.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi: 2010'dan beri Twitter kullanıyor. 45 hesabı takip ediyor. 95 bin 694 takipçisi var.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş: 2010'dan beri Twitter kullanıcısı. 854 hesabı takip ediyor. 351 bin 336 takipçisi var.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: 2009'dan beri Twitter'da. 1188 hesabı takip ediyor. 895 bin 421 takipçisi var.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy: 2018'de Twitter'a girdi. 39 kişiyi hesabı ediyor. 248 bin 10 takipçisi var.

Sağlık Bakanı Dr.Fahrettin Koca: 2018'den beri Twitter'da. 29 hesabı takip ediyor. 7 milyon 990 bin 368 takipçisi var.

Hazine ve Maliye Bakanı Dr.Nureddin Nebati: 2015'ten beri Twitter'da. 34 hesabı takip ederken, 246 bin 107 takipçisi var.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: 2009'dan beri Twitter'da. 634 hesabı takip ediyor, 6 milyon 231 bin 607 takipçisi var.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet M.Kasapoğlu: 2018'de Twiiter'a katıldı. 189 hesabı takip ederken 509 bin 889 takipçisi var.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Kurum: 2013'ten beri Twitter'da. 91 hesabı takip ederken, 545 bin 603 takipçisi bulunuyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: 2010'da Twitter'a katıldı. 124 hesabı takip ediyor, 2 milyon 188 bin 176 takipçisi var.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin: 2011'den itibaren Twitter kullanıyor. 648 hesabı takip ediyor, 139 bin 790 takipçisi var.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: 2017'de Twitter'a katıldı. 103 hesabı takip ederken, 1 milyon 778 bin 94 takipçisi var.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık: Uzun yıllardır Twitter kullanıcısıydı. Bakan olarak atanmasının ardından Twitter hesabını kapattı. 2021'de yeni hesap açtı. 220 hesabı takip ederken, 94 bin 888 takipçisi bulunuyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: 2011'de Twitter'a girdi. 114 hesabı takip ederken, 1 milyon 851 bin 854 takipçisi var.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın ise Twitter hesapları bulunmuyor.

Toygun Atilla

Odatv.com

Bakanların Twitter karnesi... İsim isim analiz - Resim : 7
Twitter toygun atilla