Atatürk 11 Nisan 1934’te neredeydi

Muzaffer Ayhan Kara yazdı

Dün, 11 Nisan 2018’di… Yani 11 Nisan 1934’te Atatürk’ün Güzelyalı’yı ziyaretinin 84. yıl dönümüydü… Dün bu anlamlı yıl dönümünde Güzelyalı’da önemlki bir etkinlik vardı. İzmir Araştırmaları Derneği, Güzelyalı Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde Yalı Günleri kapsamındaki etkinliklerin sonuncusunu, “Efsane Göztepe’den Günümüzde İzmir Futboluna Bakış” paneline ayırmış, gününü de özellikle Atatürk’ün Güzelyalı Tayyare Alayı’nı ziyeret ettiği güne denk getirmişti. İAD Başkanı, İzmir’le ilgili önemli araştırmalara imza atan Yaşar Ürük, açış konuşmasında Atatürk’ün İzmir-Göztepe nüfusuna kayıtlı olduğunu da belgesiyle açıkladı. Hakikaten de Atatürk, Göztepe’deki Uşakizade Köşkü’nde çalışmış, Latife Hanım burada sekretaryasını yürütmüş, bu ikili sonra da evlenmiş ve Atatürk İzmir’in damadı olmuştu. Söz konusu nüfus kağıdı, demek ki o zamanlar çıkarılmıştı.

Göztepe kulübünün orijinal kaşkollarının da izleyicilere dağıtıldığı panelde, İzmir futbolunun bugünü, Göztepe’nin tarihi kimliğinden bakılarak anlatıldı. O günler ve bugünler konuşuldu. Sancar Maruflu ve Okan Yüksel’in de katıldığı panelin konuşmacıları Göztepe’nin Fuar Şehirleri Kupası’nda çeyrek final de oyanatan efsane kadrosunun milli futbolcularydı. Fevzi gelememişti ama Konuşmacı olarak Ertan, İngiliz Nevzat, Cenap, Bombacı Halil, Ceyhan oradaydı. Ayruca salonda bir sonraki jenerasyondan Fuji Mehmet’i seçti gözlerim. Unutulmaz kaleci, efsanelerden kaleci Ali Artuner’in kardeşi olan Göztepe Müze Müdürü Adil Artuner, Ali Artuner’in kaleyi devraldığı kaleci Seyfi’nin kızı Süreyya Talay da oradaydı.

Atatürk 11 Nisan 1934’te neredeydi - Resim : 1

Göztepe Başkanı Mehmet Sepil ve Başkan Vekili Talat Papatya, panelden önce uzun uzun Göztepe ve Güzelyalı’da dolaştı. Sepil, küçükken okuduğu Müdafaa-i Hukuk İlkolkulu’nu ziyaret etti. Hatta panele okul müdürüyle birlikte geldiler. Bir esnaf lokantasında yemek yediler, esnafla, Mithatpaşa Caddesi’nde yürüyüyenlerle sohbet edip fotoğraflar çektirdiler.

Atatürk 11 Nisan 1934’te neredeydi - Resim : 2

Sepil ve Papatya’yı Güzelyalı Fuat Göztepe Parkı’nda Efsaneler Anıtı önünde Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş bekliyordu. Anıtın önünde fotoğraflar çekildi yaşayan efsane kadrodan futbolcularla birlikte. Düşünebiliyor musunuz; İngiliz Nevzat ve Bombacı Halil, kendilerini ölümsüzleştiren anıtın önünde…

Atatürk 11 Nisan 1934’te neredeydi - Resim : 3

İAD Başkanı Ürük’ün renkli konuşmasıyla açtığı panelden önce iki başkan; Sepil ve Pekdaş da birer konuşma yaptılar. Bir sürpriz daha vardı; Türker Atik tarafından yeni bestelenen bir Göztepe Marşı da ilk kez seslendirildi ve izleyicilerden tam not aldı. Panel sonrasında Sepil ve Pekdaş Göztepeli efsanelere günün anısına birer plaket takdim etti.

Göztepe Başkanı Sepil, doğup büyüdüğü, ilkokula gittiği bu semtin kulübünün başındaydı şimdi. Bundan büyük keyif aldığı ise konuşmasının her cümlesine yansıyordu… O konuşmadan bazı satırbaşları:

SEPİL: KAYITSIZ ŞARTSIZ GÖZTEPE’LİYİZ

“- Burası hala nadir kalmış güzel semtlerden birisi. Göztepe’yi, Güzelyalı’yı güzel tutmuşuz… Benim Göztepe’de büyüdüğüm zamanlarda Göztepe maçlarının heyecanını maçtan birkaç gün önceden yaşardım.

- İzmir’imizin buna ihtiyacı vardı, Biz Süper Lig’e çıktık. İnşallah diğer İzmir takımları da çıkar.

- Göztepe’li olmak ne demek? Hiç değişmeyen bir tanımı var; kulübümüze kalpten bağlıyız. Kayıtsuz şartsız Göztepe’liyiz.

- 1983-1987 arasında ABD’de yaşadım. Tabii o zaman, şimdiki gibi teknoloji yok… Bir arkadaşın yardımıyla zar zor bir radyo kanalı bulmuştuk ve Göztepe maçlarını böylelikle dinleyebilmiştim.

- Göztepe bizim herşeyimizdir. Bu dün de böyleydi, bugün de böyle, yarın da böyle olacak.

- Amatöre düştüğümüzde binlerce taraftarımız maçlara gelmeseydi bugün bulunduğumuz yerde olamazdık.

- Dört yıl önce Göztepe’yi devraldım. En büyük hayalim Göztepe’yi başarılı bir kulüp yapmak. İlk adımı attık, başardık. Bir semt takımını yönetmek kolay değildir. Biz bununla övünüyoruz.

- Kulübün geleceğiyle ilgili yatırımlar yapmak, altyapıyı kurmak arzusundayım. En güzel semt statlarından birisini de yapıyoruz. Sema Başkan da her zaman bize destek oldu, kendisine teşekkür ediyorum.

- Göztepeli protokolü sevmez, isyankardır. 14 Haziran’ı yine bu şekilde kutlayacağız. Bu kez bir ışık ve ses festivali havasında yapmak istiyoruz. 14 yıl sonra Süper Lig’deyiz; 14 Haziran’ı bu sevinçe kutlayacağız hep birlikte.”

PEKDAŞ: GÖZTEPE GURURUMUZ

Konak Belediye Başkanı Pekdaş da konuşmasında “Göztepe’nin başarısının hep sürmesini” dileyerek şu cümleleri kurdu:

“Ben göreve geldiğimde dört yıl önce, Sepil de Göztepe’yi aldı. Bu da benim için bir şanstı. Göztepe, İzmir’in adını bütün dünyada duyuruyor, gururumuz oldu."

OKAN YÜKSEL’İN ŞAİRANE GÖZTEPE’Sİ

Panelde efsanelere moderatörlük yapan Okan Yüksel ustanın aynı gün 9 Eylül’deki köşesinde nasıl “döktürdüğünü” nakletmezsem bu yazı eksik kalır.

“(…) Ben Göztepe denilince önce Karşıyaka’da ama asıl Göztepe’de ve milli takımda teknik direktörlük yaparken çağdaş anlayışı ile futbolumuza destanlar yazdıran, futbolumuzun mühendisi Adnan Suvari’yi anımsarım.

Atatürk 11 Nisan 1934’te neredeydi - Resim : 4

Ben Göztepe denince, Gürsel ve Güler Aksel kardeşleri, Gürsel Aksel’in Göztepe’ye bir hayat armağan edişini, en etkin rolü üstlenmesini anımsarım.

Ben Göztepe denince ‘İngiliz Nevzat’ı’ anımsarım. Futbolun beşiğindeki İngilizlere, tüm Avrupa’ya futbol resitali sunan Nevzat Güzelırmak’ı anımsarım. İskenderun’dan gelen, futbolcu olan, gol adamı olan, buldozer olan, kral olan Fevzi Zemzem’i anımsarım.

Ben Göztepe denince Atletico Madrid devini yıkan, yüzlerce maçta attığı goller unutulsa bile bir tek bu maç ile ‘bombacı’ unvanını anasının ak sütü gibi hak eden Halil Kiraz anlarım.

Ben Göztepe denince ‘harika çocuk’ Nihat Yayöz, futbolun şairi Ertan Öznur, ölümsüz kaleci Ali Artuner anlarım.

Ben Göztepe denince ‘Cosmos’ Ceyhan Yazar, ‘Cango’ Cenap Öztezel, ‘Papi’ Mehmet Işıkal, ‘Çarli’ Çağlayan Derebaşı, ‘Tireli’ Mehmet Aydın anlarım. (…)

Zorlu uğraşları baş eğmeyenler kazanır.

Göztepe baş eğmeyenlerdendir.”

BAŞIM DUMAN DUMAN

Çocukluğumun efsane Göztepe’sinin futbolcuları Nevzat Güzelırmak’la, Halil Kiraz’la tokalaşırken başım duman duman… Bugün Atatürk’ü Güzelyalı’ya gelişinin de yıldönümü… Moda’dan sonra hiçbir yerin bana iyi gelmeyeceğini düşünmüştüm. Göztepe, Güzelyalı bana iyi geldi galiba. Göztepe kulübü evime yürüme mesafesinde… Fuat Göztepe Parkı ve içindeki Efsane Göztepe Rölyefi her gün gelip geçtiğim evime yakın bir yerde. Güzel oyun futbolu hep sevdim. Göztepe de hep uzaktan sevdiğim bir takımdı o efsane kadrosuyla, Süvari’siyle. Şimdi yine seviyorum. Sevdiğim için izliyorum ve yazıyorum. Göztepe artık hayatımın bir parçası. Efsanelerle iç içeyiz muhitte de, maçlarda da… Onlar hala Göztepe’ye manevi olarak varlıklarıyla büyük güç veriyor.

Efsaneleriyle ve bugünüyle iyi ki varsın Göztepe.

Atatürk 11 Nisan 1934’te neredeydi - Resim : 5

Atatürk 11 Nisan 1934’te neredeydi - Resim : 6

Muzaffer Ayhan Kara

Odatv.com

Muzaffer Ayhan Kara odatv arşiv