"Asla giremeyecekler"

Cengiz Holging'in açmak istediği süyanürlü madene karşı direnen halka karşı jandarma operasyonu yapılacağını öğrenen Artvin halkı, yüzlerce araçla Cerattepe'ye doğru yola çıktı.

Cengiz Holging'in açmak istediği süyanürlü madene karşı direnen halka karşı jandarma operasyonu yapılacağını öğrenen Artvin halkı, yüzlerce araçla Cerattepe'ye doğru yola çıktı. Artvin'de gergin bekleyiş sürüyor. Madenle ilgili açılan dava sürerken yapılacak müdahalenin hukuki dayanağı olmadığını söyleyen davanın avukatlarından Bedrettin Kalın, "Şu anda 5 otobüs jandarma geldi. Yolda başka otobüsler var, aralarında polis kıyafetli olanlar var. Halk ise 200-300 araçla yola çıktı, Cerattepe'ye ilerliyor. Birlik beraberliğimizi devam ettirdiğimiz sürece Cerattepe'ye asla giremeyecekler" dedi.

Artvin Cerattepe'de "Milletin a... koyacağız" sözleriyle gündeme gelem AKP'ye yakın işadamı Mehmet Cengiz'in sahibi olduğu Cengiz Holging'in açmak istediği siyanürlü altın ve gümüş madeni işletmesine karşı yöre halkı 24 yıldır direniyor. Kanadalı Cominco firmasının ruhsat aldığı 1992 yılından bu yana pek çok kez iptal edilen, ancak çeşitli ayak oyunlarıyla yeniden önü açılan maden işletmesiyle ilgili 'ÇED Olumlu' raporuna karşı yöre halkının açtığı dava sürerken, bu akşam bölgeye jandarma ve polis eşliğinde girileceği öne sürüldü. Bölgeye Erzurum ve civar ilçelerden yüzlerce jandarma ve polisin nakledildiği belirtilirken, Artvin halkı ise yüzlerce araçla maden açılmak istenen Cerattepeye doğru yola çıktı.

"Asla giremeyecekler" - Resim : 1

MÜDAHALE HABERİNİ ALAN HALK YOLA KOYULDU

Artvinli sivil toplum örgütleri, güvenlik güçleri eşliğinde Cerattepe'ye müdahale edileceği duyumunu alınca çağrı yaptı. Bu akşam saat 20:00'den itibaren çok sayıda araç maden bölgesi yakınındaki Atmaca mevkiine doğru yola çıktığı öğrenildi.

Cerattepe'de açılmak istenen madene karşı yöre halkının açtığı davanın avukatlarından Bedrettin Kalın, şu anda bölgede yaşananlar hakkında sorularımızı yanıtladı.

"Asla giremeyecekler" - Resim : 2

AV. BEDRETTİN KALIN: '5 OTOBÜS JANDARMA GELDİ'

Müdahale duyumu alında CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan'ın valilikle görüştüğünü ancak bir çözüm elde edilemediğini anlatan Kalın, "Şu anda Erzurum ve çevre ilçelerden Artvin'e 5 otobüs dolusu jandarma geldi. Polis kıyafetli olanlar da var aralarında. Yolda, güvenlik güçlerini taşıyan başka otobüslerin olduğunu da öğrendik. Artvin halkı da 200-300 araçla yola çıktı, Cerattepe'ye ulaşımı sağlayan bölgede yolu kapatarak beklemeye başladı" dedi.

"Asla giremeyecekler" - Resim : 3

'KEŞİFTEN ÖNCE MÜDAHALENİN HUKUKİ DAYANAĞI YOK'

Cengiz Holding bünyesinde açılmak istenen madene karşı Rize İdare Mahkemesi'nde açılan davanın sürdüğünü anımsatan avukat Bedrettin Kalın, "Mahkeme bu keşif kararı verdi. Bu baharda keşif yapılabilir. Çünkü bölge kar altında, şu sıralar keşif yapılabilmesi mümkün değil. Keşiften önce Ceratepe'de yapılacak müdahalenin hiç bir hukuki dayanağı yoktur ve vicdanen de kabul edilebilir bir durum değildir. Artvin halkı da buna tepki gösterecektir. Birlik ve beraberliğimizi devam ettirdiğimiz sürece Cerattepe bölgesine asla giremeyecekler" diye konuştu.

"Asla giremeyecekler" - Resim : 4

'CERATTEPE'YE VATAN SAVUNMASINA GİDİYORUZ'

Bölgede bulunan CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ise twitter hesabından yaptığı duyuruda, Cerattepe'ye müdahale girişimi olduğunu belirterek, şu paylaşımlarda bulundu: "Artvin halkıyla birlikte Cerattepe'ye vatan savunmasına gidiyoruz. Ormanı, Orman Bölge Müdürlüğü'nden korumak için tüm doğa severler, tüm Artvinliler Cerattepe'ye! Zalimin zulmü varsa Artvinlinin de yüreği var. Yargı süreci beklenmeden Hukuka aykırı işlemler yapılıyor. Artvin halkı ve doğa severler Cerattepe'ye koşuyor."

ARTVİNLİLER 24 YILDIR SİYANÜRE DİRENİYOR

1992 yılında Kanadalı Cominco Madencilik A.Ş bölgede maden aramak için ruhsat aldı. Bölge halkının talebi üzerine Artvin Valiliği'nce hazırlanan rapor ve dönemin Orman Bölge Müdürlüğünün olumsuz görüşleri, Cominco şirketinin bölgedeki çalışmaları durduruldu. 2005 yılında Yeşil Artvin Derneği ve Artvin Barosu madene dava açtı, mahkeme ruhsatları iptal etti. Hukuk mücadelesiyle geçen dört yılın ardından 2009 yılında ruhsatların iptal kararı Danıştay tarafından da onandı.

"Asla giremeyecekler" - Resim : 5

BAKANLIK CERATTEPE'Yİ YENİDEN LİSTEYE KOYDU

Yöre halkının vahşi madenciliğe karşı direncini kıramayan şirketler bir süre geri çekildi. Ancak 2011 yılına gelindiğinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın ülke genelindeki 1343 alanın ihale yoluyla ruhsatlandırılacağını açıklamasıyla madenciler yeniden bölgenin yolunu tuttular. Çünkü Bakanlığın yeniden ruhsatlandırılacağını duyurduğu alanların içinde, Cerattepe'nin yanısıra biyolojik zenginliğin kalbi olarak görülen Genya bölgesi de bulunuyordu.

"Asla giremeyecekler" - Resim : 6

ALİ CENGİZ OYUNLARIYLA ÇED RAPORU

17 Şubat 2012 tarihinde yapılan ihalede, Cerattepe ve Genya'nın içinde olduğu alanlar Özaltın İnş. Tic.ve San.AŞ. verildi. İhalenin bir şirketi tarif ettiğini belirten CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, konuyu sıklıkla mecliste gündeme getirmesinin ardından haklı çıktı. Özaltın'ın Cengiz İnşaat adına bu ihaleyi aldığı ortaya çıktı. Cengiz İnşaat, projede küçük değişiklikler yaparak yeni bir ÇED raporu hazırladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise 2013 Temmuz'unda bu ÇED raporuna 'olumlu' görüş verdi. Artvin halkı ve STK'lar ise bu karara karşı bir dava daha açtı. 60 avukatın savunma yaptığı davaya, 283 yurttaş müdahil olurken, davayı yaşam savunucuları kazandı, mahkeme 'ÇED Olumlu' kararını iptal etti.

ARTVİN İÇİN TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ÇEVRE DAVASI AÇILDI

Ancak Cengiz Holding yeni bir ÇED başvurusu daha yaparak maden sahasına girmek için girişim başlattı. Geçtiğimiz yaz yöre halkı kapsamlı bir dava dilekçesiyle bir dava daha açtı. 760 yurttaşın müdahil olduğu, Türkiye'nin en büyük çevre davası olarak anılan davanın 105 sayfalık dilekçesi, 61 avukat tarafından hazırlandı.

MADEN AÇILIRSA MİLYONLARCA AĞAÇ KESİLECEK

Maden ruhsatı verilen alan, dünyanın en iyi 100 ormanı arasında gösterilirken, maden çıkarmak için milyonlarca ağacın kesileceği belirtiliyor. Bölgenin madenciliğe açılması durumunda Artvin ve Borçka'nın büyük ölçüde etkilenmesi bekleniyor.

Yusuf Yavuz

Odatv.com

cerattepe arşiv