Aşiret liderleri de katıldı... "İsrail ile normalleşme" çağrısı

Rafael Sadi yazdı...

Irak'ın Erbil kentinde ABD'li Barış İletişim Merkezi adlı düşünce kuruluşu tarafından organize edilen “Barış ve İyileşme” adlı konferansta, aralarında bazı aşiret liderlerinin de olduğu 300 kadar kişi, İsrail ile Arap ülkeleri arasındaki normalleşme ve sivil toplumlar arasındaki yakınlaşmayı ele aldı.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, Yahudi devleti ile dostane ilişkiler sürdürüyor.

Aşiret liderleri de katıldı... "İsrail ile normalleşme" çağrısı - Resim : 1

"AŞİRET ŞEYHLERİ DE KATILDI"

Iraklı Yahudi asıllı Amerikalı uzman ve Barış İletişim Merkezi'nin kurucusu Joseph Broad, Erbil'de hem Sünni hem de Şiilerden yaklaşık 300 katılımcının altı vilayetten; Bağdat, Musul, Salah al-Din'den Anbar, Diyala ve Babil'den toplandığını söyledi.

Brod, "Bu illerden aşiret şeyhleri, aydınlar ve yazarlar da katıldı" diye ekledi.

Bağdat Kültür Bakanlığı Araştırma Direktörü Sahar Al-Taie tarafından okunan konferansın son bildirisinde, “İbrahim anlaşmalarına katılmamızı talep ediyoruz. Anlaşmalar, imzacılar ile İsrail Devleti arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasını şart koştuğu gibi, İsrail'in gelişmesi ve gelişmesi için İsrail'le normal ilişkiler ve halkıyla sivil ilişkilere dayalı yeni bir politika talep ediyoruz" dedi.

İsrail, BAE ve Bahreyn ve ardından Fas ve Sudan arasındaki ilişkileri normalleştirmek için Eylül 2020'de Washington himayesinde “İbrahim Anlaşmaları” imzalandı.

Konferansta konuşmacılardan biri olan Al-Taie, "Yerli veya yabancı hiçbir gücün böyle bir itirazda bulunmamızı engelleme hakkı yoktur" dedi.

"ZAMANLA FİKİRLER DEĞİŞİR"

Iraklı konuşmacılar arasında eski bir Tümgeneral ve Washington'un desteğiyle aşırı İslamcı örgütlerle savaşan bir aşiret grubu olan "Uyanış"ın liderlerinden biri de vardı.

Konferansta, babası merhum İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres tarafından kurulan bir vakfın başkanı Chimi Peres bir konuşma yaptı.

El-Bumatar aşiretinin Anbarlı şeyhi Şeyh Raysan el-Halbusi, “Düşmanlık, fitne ve öldürme bize yeter. Bizden sonraki çocuklarımız ve torunlarımızın huzur ve güven içinde yaşamaları için işbirliğine, barışa ve güvenliğe yeni bir sayfa açmalıyız. Gece gündüz vatandaşı İsrail'le normalleşmeye ikna edemezsiniz… Zamanla fikirler değişir.”

Son yıllarda, birçok Iraklı lider İsrail'i ziyaret etti ve Kürt politikacılar açıkça İsrail'le normalleşilmesi için çağrıda bulundular. Ve 2017'de Iraklı Kürtler tartışmalı bir "bağımsızlık" referandumu düzenlediğinde İsrail onların birkaç destekçisi arasındaydı.

Hardan aşiretinin Cumartesi günü Erbil vilayetinde dün düzenlenen normalleşme konferansına yanıt verirken, Kürtlerin Anbar şeyhlerini normalleşmeye doğru ittiğine dikkat çekti.

Aşiret liderleri de katıldı... "İsrail ile normalleşme" çağrısı - Resim : 2

"İLGİSİ YOKTUR" AÇIKLAMASI

Aşiretin ileri gelenlerinden İhsan el-Hardan yaptığı açıklamada, "Hardan ailesinin dün Erbil'de (Barış ve İyileşme) başlığı altında düzenlenen konferansta neler yer aldığına dair bir bilgisi yoktur ve bununla hiçbir ilgisi yoktur" dedi.

Al-Hardan, "Şeyh Wissam Al-Hardan tarafından yayınlananlar onun kişisel görüşünü temsil ediyor ve Irak'ın oğullarının, ailesinin ve hatta Irak uğruna her zaman fedakarlık yapan Hardan klanının uyanışını temsil etmiyor. Hardan klanı, ana Arap davası olduğu için Filistin davasını destekliyor ve Emirlikler ve diğer Körfez'in şeyhleri ​​ve liderleri gibi Siyonist varlıkla normalleşmenin gerçekleşmesini asla kabul etmeyecek. Kürtler, Anbar ve diğer vilayetlerin şeyhlerini ve ileri gelenlerini Siyonist oluşumla normalleşmeye doğru zorlamaya çalışıyor, ancak bu bize ne pahasına olursa olsun olmayacak çünkü Anbar aşiretleri her zaman Irak'ın birliği ile kalacak. , Filistin davasına tam desteklerinin yanı sıra" dedi.

Aşiret liderleri de katıldı... "İsrail ile normalleşme" çağrısı - Resim : 3
* Al-Halbusi: Bir grup müstakbel ve işe alınmış erkeğin bir araya gelmesiyle normalleşme konusundaki tavrımız değişmeyecek

"SICAK BAKIYORLAR"

Eski Bölgesel İşbirliği Bakanı Dostum Eyüp Kara’nın bildirdiği üzere Erbil’de İbrahim anlaşmaları çerçevesinde İsrail ile bir barış ve uzlaşma gerçekleştirilmesi için bir Konferans düzenlenirken, özellikle Kürt olmayan Iraklıların böylesi bir uzlaşmaya sıcak baktıklarını beyan etti.

Öte yandan, Irak Başbakanlığından yapılan açıklamada ise, "Irak hükümeti olarak, Erbil'de bazı aşiret temsilcilerinin İsrail ile normalleşme şiarı için yaptığı gayri yasal toplantıları kesinlikle reddediyoruz" denildi.

Aşiret liderleri de katıldı... "İsrail ile normalleşme" çağrısı - Resim : 4
* Rafael Sadi Eyüp Kara ile eski bir röportajda

Kara, Erbil'deki ilk barış konferansına katılan ve Irak'ı İbrahimi Anlaşmalara katılmaya ve İsrail ile işbirliğine açıkça çağıran yüzlerce Iraklıyı tebrik ediyor.

Irak Kültür Bakanlığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Sayın Altay Trade ve Irak vatandaşlarının hayatlarının değerini tercih eden Al-Nahda Partisi'nin başkanı yakın arkadaşım Mithal Al-Alusi ile gurur duyuyorum.

Erbil Barış Konferansı'nın bir parçası olma davetine yanıt veremediğim için özür dilerim ve Başbakan Mustafa Alkadmi'yi Avraham Anlaşmalarına katılmaya çağırıyorum.

Rafael Sadi

Odatv.com

israil