Antalya’da iki gündür ciğerimiz yanıyor

Akşam saatlerinde yapılan açıklamaya göre Kumluca’daki yangının henüz kontrol altına alınamadığı ancak etrafının çevrildiği belirtiliyor.

Antalya’nın Kumluca ilçesi, Erentepe köyü yakınlarında dün öğle saatlerinde başlayan orman yangınının kontrol altına alınmasıyla ilgili çalışmalar sürüyor. 300 hektar ormanlık alanın küle döndüğü yangının söndürme çalışmalarında, 9 helikopter, 3 anfibik uçak, 94 arazöz ile yüzlerce personel seferber edildiği açıklandı. Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez de bölgedeki yangının kontrol altına alınmasıyla ilgili çalışmaları yönetiyor. Akşam saatlerinde yapılan açıklamaya göre Kumluca’daki yangının henüz kontrol altına alınamadığı ancak etrafının çevrildiği belirtiliyor.

Antalya’da iki gündür ciğerimiz yanıyor - Resim : 1

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklarla birlikte yaklaşık 10 gündür kavrulan Türkiye’nin dört bir yanında ardı ardına çıkan orman yangınları, yüzlerce hektarlık ormanı yok etti. Yangından en çok etkilenen illerin başında gelen Antalya’da, Kemer, Manavgat ve Kumluca’da ciğerimiz yandı.

Antalya’da iki gündür ciğerimiz yanıyor - Resim : 2

BAKAN EROĞLU TWİTTER’DAN UYARDI

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bugün twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda, Edirne Keşan ve Antalya Kumluca’da dün çıkan orman yangınlarının kontrol altına alınması çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Bakan Eroğlu, yangınlarla ilgili vatandaşları da uyarmayı ihmal etmedi.

Bakan Eroğlu’nun paylaşımları, geçtiğimiz Şubat ayında orman yangınları konusunda yaptığı açıklamaları akıllara getirdi.

Antalya’da iki gündür ciğerimiz yanıyor - Resim : 3

Antalya’da iki gündür ciğerimiz yanıyor - Resim : 4

‘80 YILIN EN BAŞARILI YILINI GEÇİRDİK’ DEMİŞTİ

Orman yangınlarıyla mücadele konusunda 80 yılın en başarılı senesini geride bıraktıklarını anlatan Bakan Eroğlu, “Yangına müdahalede 40 dakikadan 15 dakikaya indirdik. 2015 yılında 1937'den beri en başarılı yılı yaşadık, yangın başına 1,5 hektar alan yandı” ifadelerini kullanmıştı.

‘YANGINLA İLGİLİ BİR SİSTEM KURDUK, DÜNYADA YOK’

Bakanlığının 70 bin civarında personeli olduğu bilgisini veren Eroğlu, orman yangınlarıyla ilgili dünyada olmayan bir sistem kurduklarını belirterek, “Bu sistem e-Türkiye ödülü aldı. Kara ve hava araçları en son teknoloji ile donatıldı. 777 gözetleme kulesinde 24 saat gözetleniyor. Yangına hassas yerlerde 107 kameramız var. Gözetleme kulelerinde 214 kamera var” açıklamasında bulunmuştu.

SON ON YILDA ANTALYA CİĞERLERİMİZ YANDI

Ağustos 2006’da Kaş Kıbrıs Deresi Kanyonu’nda çıkan orman yangınında yaklaşık 400 hektara yakın alan zarar görmüş, kimi yerlerinden 800 metre derinliğe ulaşan kanyondan çıkamayan yaban hayvanları da yangında can vermişti.

ANTALYA TAŞAĞIL YANGININI HALA UNUTMADI

Türkiye’de son on yıl içerisinde çıkan çok sayıda orman yangının içinde ülke tarihinin en büyük yangınları da bulunuyor. Temmuz 2008’de çıkan ve günlerce söndürülemeyen Antalya Serik ilçesindeki Taşağıl bölgesinde çıkan orman yangını, 16 bin hektarı orman, 22 bin hektardan büyük bir alanı etkilemişti.

Haziran 2014’te yaşanan Kumluca Adrasan yangınında ise 125 hektar ormanlık alanın yanı sıra turistik iş yerleri de zarar görmüştü.

HER YIL BİNDEN FAZLA YANGIN, 1,5 MİLYON HEKTAR KAYIP

1937 yılından bu yana kayıtları tutulan orman yangınlarında Türkiye 72 binden fazla yangında 1,5 milyon hektarın üzerinde ormanını kaybetti. En çok orman yangını çıkan bölgeler, Ege, Akdeniz ve Marmara. En çok yangın yaz aylarında görülürken, yılda ortalama binin üzerinde yangın çıktığı belirtiliyor. Muğla, İzmir ve Antalya en çok orman yangını çıkan iller olarak sıralanıyor.

Antalya’da iki gündür ciğerimiz yanıyor - Resim : 5

Yusuf Yavuz

Odatv.com

Antalya yangın arşiv