Alışılmışın dışında bir caz albümü

Kaan Çağlayangöl yazdı...

Ülkemizin en önemli caz şarkıcılarından birisi olan Sibel Köse’nin pianist Michiel Borstlap ile kaydettikleri albümü 18.10.2021 tarihinde yayınlandı. Albümün adı, “Sibel Köse featuring Michiel Borstlap: Love Songs”.

Kendi adıma söylemem gerekirse Sibel Köse’nin bir albüm yapmasını uzun yıllardan bu yana beklediğimi söylemek isterim. Nihayet geçtiğimiz günlerde üstelik konsepti de olan bir Sibel Köse albümü Caz Derneği’nin yapımcılığı sayesinde yayınlanmış oldu. Pianist Michiel Borstlap ile Sibel Köse’nin 19. Uluslararası Ankara Caz Festivali kapsamında 17.12.2015 tarihinde verdikleri konserde kaydedilmiş olan 8 şarkıdan oluşan albüm bir çırpıda dinlenebilecek naif bir albüm. Albümde 7 caz standardı var. Brezilyalı pianist Ivan Lins’in “Love Dance” adlı bestesi ise albümün 8. şarkısı. Albüm, Caz Derneği’nin 25. yılında yayınlanmış oldu. Bu açıdan da albümün özel bir anlamı var. Söz konusu konser canlı olarak Ankara Caz Festival’inde kaydedildi. Caz Derneği’nin kurulmasında ve bugünlere gelmesinde önemli bir rol oynayan Özlem Oktar Varoğlu’nun öneri ve düşüncesiyle bir araya gelen Michiel Borstlap ve Sibel Köse ikilisi ortaya harika bir “ballad” albüm çıkarmışlar. Özet olarak “Aşk Şarkıları” temasını belirleyerek bu albümün dinleyiciye ulaşması yine Özlem Oktar Varoğlu’nun çabalarıyla gerçekleşmiş. “Love Songs-Sibel Köse featuring Michiel Borstlap” albümünün yapımcısı olan Caz Derneği sanıyorum bu açıdan da bir ilke imza atmış oldu. Caz gibi ülkemizde çok da dinleyicisi olmayan bir müziğin yayılmasını ve sevilmesini sağlamayı ilke edinmiş bir dernek bir albüme de yapımcı olarak imza attı. Nereden bakarsanız bakın çok idealist bir iş yapılmış. Böylesine bir girişimde bulunan Caz Derneği eminim bu konuda da öncü olacaktır ve bu albümlerin devamı gelecektir diye umuyorum. Günümüzün müzik piyasasında bir albüm yapmak ve bu albümü CD formatında yayınlamak başlı başına bir emek, masraf ve bir prodüksiyonu ifade ediyor. Bu anlamda da Caz Derneği’ni kutluyorum. Bu tür yapımların daha da artmasını ayrıca diliyorum.

Alışılmışın dışında bir caz albümü - Resim : 1
Alışılmışın dışında bir caz albümü - Resim : 2

Albümde yer alan şarkılar;

Parça Listesi:

01. When I Fall in Love (3:20)

02. Body and Soul (5:35)

03. A Timeless Place / The Peacocks (8:49)

04. Love Dance (5:21)

05. Angel Eyes (3:57)

06. Black Coffee (6:04)

07. Lover Man (5:31)

08. Cry Me a River (6:00)

Toplam Süre: 44:39

CAZ DERNEĞİ

Bu albümden söz ederken elbette Caz Derneği’nden de söz etmek gerekiyor. Caz Derneği; Özlem Oktar Varoğlu önderliğinde Sedat Ergin, Ece Temelkuran, Fatih Çekirge, Doğan Akın, Murat Artu gibi caz severlerin destekleri ile 1995 yılında kurulmuş bir dernek. Derneğin kuruluş amacı, caz müziğini tanıtmak, sevdirmek, yaygınlaştırmak, yerli ve yabancı birçok caz sanatçısına sahne imkânı sunmak, yetişmekte olan genç müzisyenlere hem kendi etkinliklerinde hem de ulusal alanda destek sağlamak. Caz Derneği’nin ODTÜ Caz Günleri ile başlayan caz serüveni 1995 yılından bu yana Ankara’da düzenlenen Uluslararası Ankara Caz Festivali’ne dönüşmüş. Ankara Caz Festivalinin yanı sıra Jazz Mix Culture, Sokak Festivali, Müzede Caz, Bodrum Caz Festivali ve Dernek bünyesinde gerçekleştirilen atölye çalışmaları, caz tarihi eğitimleri, genel kültür sohbetleri gibi önemli kültürel etkinlikler ile Derneğin kuruluş amaçlarına uygun projeler gerçekleştirilmektedir. Caz müziği alanında yüksek lisans ve üzeri programlarda eğitim gören öğrencilerin akademik kariyer planlarına destek sağlamak üzere Dernek bünyesinde ayrıca bir burs fonu oluşturulmuş. Festivallerden elde edilen bilet gelirleri bu fona aktarılarak genç müzisyenlere eğitimleri süresince katkı sağlanmaktadır.

Alışılmışın dışında bir caz albümü - Resim : 3
Alışılmışın dışında bir caz albümü - Resim : 4
Alışılmışın dışında bir caz albümü - Resim : 5
Alışılmışın dışında bir caz albümü - Resim : 6

SİBEL KÖSE KİMDİR

Sibel Köse’nin hayatına müzik, çok küçük yaşlarda ablasının eve getirdiği plaklarla girdi. O dönemde evde özellikle Fransız müzikleri dinleniyordu. Yine ablasının eve getirdiği bir kaset sayesinde Ella Fitzgerald’ı dinlemiş oldu, bu kaset onun aynı zamanda cazla tanışması oldu. ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nde öğrenci olduğu yıllarda profesyonel olarak şarkı söylemeye başladı. 10 yıldan fazla bir süre pianist Tuna Ötenel ile çalıştı. Daha sonraki yıllarda birçok başka caz müzisyenleriyle çalıştı. Uluslararası seminerlere ve yaz okullarına katıldı. Bazı festivallerde yer aldı. Zamosc Uluslararası Caz Vokalistleri Yarışması’na katılarak Birincilik Ödülü kazandı. Sibel Köse düzenli olarak önde gelen caz müzisyenleri ile birlikte konserler vermekte, bazı albümlerde yer almakta, festivallere, radyo ve TV programlarına katılmaktadır. Bugüne dek Polonya, Kosova, Fransa, Hollanda, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Estonya, İspanya, Kuveyt, Bahreyn, Dubai, Rusya, Senegal, Fas ve Güney Afrika'da birbirinden farklı projede şarkı söyledi; 2008 “Nina Simone Tribute” konserinde Dee Dee Bridgewater, Raul Midon ve Stacey Kent ile aynı sahneyi paylaştı. 1999 yılında Önder Focan’ın Blue Note, EMI/Blue Note etiketiyle piyasa çıkan “Tunes Sung By The Vocalists” albümünde şarkıcı olarak Ajlan Büyükburç ve Aydın Kahya ile birlikte yer aldı. 2009 yılında HoBo Records etiketiyle piyasaya çıkan “Just Fiends” albümünde bu defa Polonyalı müzisyenlerle birlikte yer aldı. Aynı zamanda caz vokal konusunda hoca olan Sibel Köse’nin yetiştirdiği birçok öğrenci bugün caz ve diğer müzik türlerinde şarkıcılık yapmaktadırlar.

Alışılmışın dışında bir caz albümü - Resim : 7

MİCHİEL BORSTLAP KİMDİR

Hollandalı pianist ve besteci Michiel Borstlap; eğitimini 1992 yılında Hilversum'daki konservatuarda en yüksek dereceyle tamamladı ve burada Henk Elkerbout ve Rob Madna gibi hocalardan piano dersleri aldı. 1996'da “Memory of Enchantment” adlı bestesi ile Amerikan Thelonious Monk / BMI Besteciler Ödülü'nü aldı. Herbie Hancock ve Wayne Shorter bu şarkıyı 1+1 albümleri için kaydettiler. Bir yıl sonra ise “Verve” plak firması ile özel bir kayıt sözleşmesi imzaladı. 2003 yılında Katar Emiri tarafından Arap operası Avicenna'yı bestelemesi için görevlendirildi ve 'Katar'da Opera' kitabını yazdı. Kitabı bir ay boyunca ikamet ettiği Palermo - Sicilya, İtalya'da yazdı. 2007'de Michiel, Kanadalı şarkıcı Gino Vannelli ile bir araya geldi ve Montreal, Moskova, İtalya, İsveç ve Hollanda'da bir dizi konser verdi. 2004-2009 yılları arasında ünlü davulcu Bill Bruford ile kapsamlı turneler yaptı ve üç albüm ve bir DVD yayınladı. 2010'dan itibaren çıkardığı solo albümleri, kariyerinde bir dönüm noktası oldu. 2010'da Solo 2010 albümünü, 2011'de Blue albümünü yayınladı. 2012 yılında BMG ile özel bir sözleşme imzaladı. 2013 yılında solo albümü Reflective’in turnesine çıktı. 2014 yılında Frames adlı albümü yayınlandı. 2016'da Michiel Borstlap, Johan Cruyff ArenA'da kaydedilen canlı bir albüm çıkardı. 2017'de Velvet albümü yayınlandı. 2019'da arp sanatçısı Lavinia Meijer ile Hollanda, Belçika, Baltık Devletleri, Rusya, Güney Afrika ve Çin'de solo konserler verdi. Michiel Borstlap; ünlü piano üreticisi Steinway & Sons'un elçisi oldu. Michiel Borstlap bugüne kadar 92 ülkede ve tüm kıtalarda sahne almıştır.

Alışılmışın dışında bir caz albümü - Resim : 8

“Sibel Köse featuring Michiel Borstlap: Love Songs” albümünün künyesi;

Prodüksiyon: Caz Derneği

Prodüksiyon yöneticisi: Özlem Oktar Varoğlu

Canlı kayıt: Ruben Kieftenbelt

Mix: Ege Dai

Mastering: Dave Darlington

Fotoğraf: Melih Özbek

Kapak tasarımı: Elif Seven, Işık Evirgen

Dağıtım: Caz Derneği

Matbaa: FRS Matbaa

Albümün satış noktaları;

Caz Derneği - Boğaz Sokak 4/14 Çankaya/Ankara

Shades - Tunalı Hilmi Cd. 95/37 Çankaya/Ankara

Küçük Plak Dükkanı - Caferağa Mah. Bademaltı Sokak 5-A Moda/Kadıköy

Dibekbakkal - Yakaköy Çilek Caddesi 46/2 Ortakent/Bodrum

Online sipariş için [email protected] adresine e-posta gönderebilirsiniz.

Sevgiyle kalın.

Kaan Çağlayangöl

Odatv.com