Aleviler Öcalan posterine neden tepki gösterdi

PKK her daim yaptığı gibi, -HDP konusunda da- döneme uygun taktiksel duruş/siyasi strateji sergiledi. Hedefi; barış ve birlikte yaşam filan değildi.

Süheyla Kaplan…

Almanya'da yaşayan başarılı bir gazeteci; ve öğretim üyesi.

Odatv'ye haberler yapıyor. Önceki gün yaptığı çok önemli haberler merkez medyada hiç görülmedi. Oysa…

Bu haberler bir mühim politik gelişmeyi ortaya çıkardı. Şöyle…

Tarih: 12 Kasım 2016.

Yer: Almanya Köln.

Ren Nehri kıyısındaki Deutzer Werft Meydanı'nda binlerce kişinin katıldığı “Diktatörlüğe Hayır, Demokrasiye Evet” mitingi yapıldı.

Çoğunluğunu Almanya Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) üyelerinin oluşturduğu mitingde olay çıktı. Sebebi…

Miting alanın ön kısmına yerleşen PKK yandaşı bir grubun; Abdullah Öcalan posterleri açıp Türkiye aleyhine ve PKK lehine sloganlar atmasıydı. Aleviler sloganlara ve posterlere kızdılar. Ve…

Alevilerin büyük tepkisi sonucu AABK, Almanya'daki Demokratik Güç Birliği Platformu ile ilişkilerini dondurduğunu açıkladı. Oysa…

Üç yıl önce AABK, PKK'ya yakın YEK-KOM (Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu) ve NAV-DEM (Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi) gibi PKK'ya yakın örgütlerin de bulunduğu Demokratik Güç Birliği Platformu'na katılmıştı.

O dönem, Öcalan posterleri kimseyi pek rahatsız etmiyordu! Etse de sesini çıkaran az Alevi vardı. Keza…

AABK Onursal Başkanı Turgut Öker 7 Haziran 2015 genel seçiminde HDP'den milletvekili adayı olmuştu. AABK bildiri hazırlayarak, tüm Alevileri HDP'ye oy vermeye çağırmıştı.

Peki…

Birbuçuk yılda ne değişti?

İşte…

Bu makalenin konusu budur…

PKK'NIN DÖNÜŞÜMLERİ

Tespit 1)

Tarih: 27 Kasım 1978.

Marksist- Leninist ideolojiyi benimseyen PKK kuruluş manifestosunda; (Türkiye, İran, Irak ve Suriye'nin bir bölümünü içine alan) “Bağımsız Birleşik Kürdistan” kurmak için halk savaşı yapacağını bildirdi. Ve…

Bebek, kadın, yaşlı demeden vahşet derecesinde kanlı eylemlere başladı. “Koşulların oluştuğunu” düşünerek Cizre, Silopi ve Nusaybin'de kitlesel ayaklanmalar (serhildan) başlattı.

Başarılı olamadı…

Tespit 2)

1990 başında iki tarihsel olay yaşandı:

– Berlin Duvarı yıkıldı; ve Sovyetler Birliği'yle Doğu Bloğu çöktü.

– ABD, Irak'a saldırarak Körfez Savaşı'nı başlattı.

Ardından PKK, hemen ideolojik ve stratejik dönüşümü başlattı: Adını, bayrağını ve Marksizm-Leninizm ilkelerini terk etti; “demokratik sosyalizmi” benimsedi. ABD'ye yanaştı. Ülke birliği içinde kalarak çözümden yana olduğunu söylemeye başladı.

Silahlı mücadelesini bir türlü istediği düzeye ulaştıramadığı için legal siyasi platformdan yararlanarak “cephe örgütlenmesi” kurmak istedi.

Halkın Emek Partisi 1990'da kuruldu; ve 1991 genel seçimlerine SHP ile ittifak yaparak girdi. “Sürgünde Kürt Parlamentosu” kuruldu.

PKK 1990-1999 sürecini; Güneydoğu'yu ayrı bir siyasi coğrafya göstermek amacıyla, gerek terör, gerek ateşkes, ve gerekse sivil siyaset taktikleriyle geçirdi.

Tespit 3)

Tarih: 15 Şubat 1999.

Öcalan yakalanarak Türkiye'ye getirildi. “Önderini” kaybeden PKK yine strateji değişikliği yaparak, siyasi mücadeleyi ön plana çıkardı. Partinin adı gibi örgütsel yapılanma yine değiştirildi; ulus-devlete karşı “konfederalizm/demokratik cumhuriyet” benimsendi.

Gelelim günümüze…

İÇ SORUN DEĞİL

AKP'nin hükümet olmasıyla PKK, “dördüncü stratejik mücadele dönemine” girdi.

– Kürt kimliğine Anayasa güvence.

– İdari ve siyasi demokratik özerklik.

– Misak-ı Milli sınırlarına sımsıkı bağlılık. Vs.

“Ayrılıkçılıktan” nerelere gelmişlerdi…

Tüm sözlerinde şu vardı; “PKK eski PKK değil; savaşmayalım konuşalım!”

Ve AKP eliyle “devlet projesi” devreye girdi:

Demokrasinin standartlarını yükseltecek “çözüm süreci” başlatıldı. İlk hedef, PKK'ya silah bıraktırmaktı. “Kürt açılımı” Anayasa değişikliği ile sürecekti.

Bu barışçıl ortamda HDP, 7 Haziran 2015 seçiminde 6 milyon oy aldı. TBMM'nin üçüncü büyük partisi oldu.

HDP, Alevilerden destek gördü. Daha da önemlisi; oy vermeyen Alevi tabanında da HDP'ye/Selahattin Demirtaş'a sempati oluşmaya başladı.

“Barış projesi” toplumun tüm katmanları gibi Aleviler'de de kardeş kanının son bulacağı umudunu artırdı.

Sonra…

Sonra PKK yine silaha sarıldı. Başta… HDP'ye oy verenler şaşkınlık geçirdi. Legal siyaset alanında bu derece güçlenen; ve daha da büyüyeceği öngörülen HDP arkadan mı bıçaklanmıştı? Öyle ki…

PKK canlı bomba eylemleriyle, -çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu Ankara katliamı gibi- acımasız terör faaliyetlerine girişti yine.

Ne oluyordu?

İşte… Almanya'daki Alevilerin, Öcalan posterine ve sloganlara tepki göstermesinin altında bu sorunun yanıtı var. Anladılar ki…

PKK her daim yaptığı gibi, -HDP konusunda da- döneme uygun taktiksel duruş/siyasi strateji sergiledi. Hedefi; barış ve birlikte yaşam filan değildi.

Çünkü:

– PKK, Türkiye'nin iç sorunu değildi artık.

– PKK, Ortadoğu'da emperyalizmin kullanıldığı taşeron örgütlerden biriydi.

– PKK, emperyalizme karşı bölge ülkeleri yan yana gelmediği sürece/ yani Ortadoğu sorunu çözülemediği taktirde kan akıtmaya devam edecekti.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Odatv.com

Aleviler Öcalan posterine neden tepki gösterdi - Resim : 1

Aleviler Öcalan posterine neden tepki gösterdi - Resim : 2

aleviler öcalan poster arşiv