Ala Bey Yadi... İsrail siyasetindeki sihirli sözcük

RAFAEL SADİ yazdı

Rafael Sadi

Hükümet kurma görevi alan bir Başbakan adayı Devlet Başkanından görevi devraldıktan sonra verilen süre zarfında hükümet kurabildiğini beyan eden bu ifade ile süre dolmadan cevap vermelidir.

Hükümet kurmak için verilen sürenin son günü 21.12.2022 Çarşamba saat 24.00 idi.

איתמר בן גביר

Sayın Binyamin Natanyahu da sürenin dolmasına 30 dakika kala Devlet Başkanı Yitshak Herzog'u arayarak bir anlamda 90. Dakikada "ALA BE YADİ" yani Hükümet Kurmayı Başardım demiştir. (Telefon ile)

Prosedüre göre bu mesaj aynı zamanda yazılı olarak da başkana iletilecektir.

Bu mesaj verildikten sonra Başbakan'ın Kabinesini ve atayacağı bakanların listesini Devlet Başkanına takdim etmek için bir hafta daha vakti var ve bu hafta sonunda veya müteakip Pazar gününe kadar da bu liste Meclis Başkanına da iletilmeli ve Yeni Hükümet Meclis'te Yemin etmelidir.

Aslına bakarsanız Natanyahu'nun elinde henüz bir liste mevcut değildir. Liste kafasında şekillenmiş olsa bile Koalisyon Ortakları bir tarafa Likud Partisi hizipleri onun en büyük sorunu olmaya devam edecektir.

Ala Bey Yadi... İsrail siyasetindeki sihirli sözcük - Resim : 2

Natanyahu, Başkan Herzog'a aralarında geçen bir konuşmada, "Önümüzdeki hafta mümkün olan en kısa sürede hükümeti kurma niyetindeyim" dedi. Başkan cevap verdi: "Duyuru için teşekkür ederim ve başarılar dilerim. Dediğiniz gibi, tüm İsrail halkı için çalışmayı taahhüt ettiniz ve böyle bir zamanda hepinizin bu görev için seferber olmanızı umuyorum. İyi şanslar."

Koalisyon partileri ile de henüz nihai ortaklık anlaşmaları imzalanmış değil. Ortakların her biri ile detaylandırmada değişik pürüzler mevcut olup her şey son dakikaya kalmış gibi görünüyor. Veya Natanyahu usulü son dakikaya bırakılıyor. Bu tabii ki oldukça riskli ve tehlikeli bir durumdur ve o son dakikalarda birisinin kızması yan çizmesi veya ben yokum olması hükümet kurulmasına da engel anlamındadır.

Dodi Amsalem, Binyamin Netanyahu (fotoğraf: bölüm 27a'ya göre)

Koalisyon ortakları ile böylesi sıkıntılar yaşanabileceği ihtimali bir yana esas sıkıntıların Likud Partisi içindeki gayri memnun hiziplerdir. Mesela Meclis Başkanlığı için kıyasıya mücadele veren David Amsalem'in bu makamı almayacağı kesinleşirken geçici Meclis Başkanlığına getirilen Yarin Levin'in ise hükümette Adalet Bakanı olarak görev alacağına kesin gözü ile bakılıyor.

Önümüzdeki hafta içinde kime ne gibi elbiseler dikilecek hep birlikte göreceğiz.

Hayırlara vesile olması dileği ile.

Odatv.com

israil