Akkuyu'da kritik gün... Rusların elindeki 350 milyon dolarlık teminat mektubu

Toygun Atilla yazdı...

Toygun Atilla

Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında fesih krizi ile başlayan süreçte dananın kuyruğu bugün kopuyor. İnşaat başlangıcı sürecinde İçtaş A.Ş. tarafından verilen Rus devlet şirketi Rosatom'a verilen 350 milyon dolarlık avans teminat mektubunun tarihi bugün itibari ile doldu.

Şimdi soru şu: Rus devlet şirketi Rosatom, İçtaş A.Ş'den aldığı 350 milyon dolarlık avans teminat mektubunu bugün bankalara giderek nakite çevirecek mi ?

TÜRKİYE ODATV'DEN ÖĞRENDİ

Türkiye, Akkuyu Nükleer Santrali inşaat projesinin büyük hissedarı Rus devlet şirketi Rosatom'un Türk şirketi İçtaş A.Ş'nin sözleşmesini fesh ettiğini ilk kez bu sütunlarda öğrendi.

Erdoğan'ın Soçi ziyareti öncesi yaşanan bu gelişme ülkenin en önemli gündem maddelerinden biri oldu.

Rus Rosatom şirketi, sözleşmeye aykırı davrandığı, iş güvenliğini sağlayamadığı gerekçeleri ile Türk şirketi İçtaş ile yollarını ayırma kararı aldığını açıkladı.

İçtaş ise Rus Rosatom'un usulsüz bir şekilde sözleşmenin feshine gittiğini, Türk şirketini devreden çıkararak Rus şirketlerle yola devam edeceğini...

SOÇİ'DE PUTİN'E SÖZ VERDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi'de bir araya geldiği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Akkuyu Nükleer Santrali'nin 2023'te mutlaka bitmesini istediğini söyleyerek önümüzdeki hafta içi bizzat Akkuyu'ya giderek incelemeler yapacağını, oluşan krize bizzat el koyacağını söyledi.

Bu da yine ilk kez Odatv okurlarının öğrendiği bir gelişmeydi.

Gerçekten de dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Akkuyu'ya bizzat giderek incelemelerde bulundu.

AKKUYU KRİZİNDE ZİRVE

Bugünü ise Akkuyu krizinin aslında zirve yaptığı gün olarak kayıtlara düşmek gerekiyor.

Neden?

Akkuyu Nükleer Santrali inşaat projesinin büyük hissedarı Rus devlet şirketi Rosatom, inşaatın başlangıç sürecinde Rus Concern TITAN-2 A.Ş. ve Türk şirketi IC İçtaş A.Ş ile imzaladığı sözleşmede her iki şirketten de 1.2 milyar dolarlık teminat mektubu istedi.

Her iki şirketin teminat olarak göstermesi gereken miktar 600 milyon dolardı.

Ancak İçtaş A.Ş. 350 milyon dolarlık bir teminat mektubu verdi. Oluşan 250 milyon dolarlık boşluk, Rus devlet şirketi Rosatom'un sözleşmenin fesih gerekçelerinden de birini oluşturdu.

Bugün ise kritik bir gün...

Sözleşmenin iptali gereğince, teminat mektuplarındaki paraların ödenmesine ilişkin son gün...

Rus devlet şirketi Rosatom'un bugün itibarı ile elindeki İçtaş A.Ş'ye ait 350 milyon dolarlık teminat mektubunu bankalara giderecek nakde çevirebilir.

Bu kararı uygulayıp uygulamayacağını hep birlikte göreceğiz.

Ancak gözüken o ki, Akkuyu krizi bir süre daha Türkiye'nin gündeminden düşmeyecek.

Toygun Atilla

Odatv.com

Akkuyu'da kritik gün... Rusların elindeki 350 milyon dolarlık teminat mektubu - Resim : 1
Akkuyu toygun atilla