Akıncı önümüzdeki Pazar Cumhurbaşkanı

Halit Kakınç yazdı: Akıncı önümüzdeki Pazar Cumhurbaşkanı

Mustafa Akıncı’nın KKTC’deki artık bitmesi ve aşılması gereken dönemi noktalayacak bir cumhurbaşkanı adayı olduğunu yazmıştım son yazımda. Ve ‘halkın gönlünde Mustafa Akıncı var’ diye koymuştum noktayı.

Süreç, aynen tahmin ettiğim rotada işledi. Derviş Eroğlu yüzde 28.94, Mustafa Akıncı da yüzde 26.27 ile ikinci tura kaldılar. Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) adayı Sibel Siber, yüzde 22.63 ile elendi.

CTP’nin MYK’sı, bugün bir toplantı yapacak. Ve büyük bir olasılıkla Mustafa Akıncı’ya destek verdiğini açıklayacak. Ya da en azından seçmenlerini serbest bırakacak. Açıklama, hangi ifadeyi taşırsa taşısın, bu partinin oylarının dörtte üçü Akıncı’ya gidecek.

Diğer bir aday Kudret Özersay, yüzde 21.05’ten öteye çıkamadı. Özersay, akademisyen. Müzakereci. KKTC için geleceği parlak bir isim. Ama cumhurbaşkanlığı için vakit henüz erken.

Bana göre, iki eksisi oldu bu aşamada Özersay’ın. Birincisi, fazla sağ ağırlıklıymış gibi bir izlenim bıraktı. İkincisi, doğru veya yanlış, Türkiye Büyükelçiliği’nin Özersay’la ilgili gereğinden fazla müdahalelerde bulunduğuna ilişkin dedikodular, ayyuka çıktı.

Bu arada, Özersay açıklamasını yaptı ve seçmenlerini serbest bırakacağını belirtti.

Mustafa Akıncı, CTP’yi ve Özersay’ı ziyaret ederek desteklerini isteyecek. Bence, Özersay’ın oylarının da yarıdan fazlası Akıncı’ya akacak.

KKTC’Yİ CİDDİYE ALALIM MÜDAHALEDEN KAÇINALIM!

KKTC’de olup bitenler ve önümüzdeki Pazar gününden sonra yaşanacaklar, çok önemli. Lider sultalarının son bulduğu, seçmenlerin ve partilerin arasındaki ilişkilerin demokratik çizgilere oturarak farklılaştığı bir demokrasi olgunluğu sergiliyor KKTC insanı. Bu olgunluğunu, Rum tarafıyla bundan sonraki müzakerelerde de ortaya koyacak.

İki şey daha söyleyip bitirelim bu konuyu..

Okumuşsunuzdur… Ufuk Söylemez, “Halit Kakınç’a yanıtımdır…Pazar günü KKTC’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oyum Dr. Derviş Eroğlu’na diyorum. Vatan toprağımız Kıbrıs’a AB vizesi olmadan, özgürce girebilmek istiyorum”diye yazdı. Saygım sonsuz da…

Ufuk Bey, abartmayın ne olur… Hiç kimse sizden vize filan istemeyecek... Müsterih olun. Rahat uyuyun.

Bir de Türkiye’nin bu konuda gönlünden geçenler nedir? diye takıntılı soru soranlar çıkıyor karşıma sık sık.

Gönüllerden neler geçiyor, müneccim değilim. Bilemem.

Ama benim gönlümden geçen…

Türkiyemiz’in; parti, parti-içi demokrasi ve liderler gibi konularda, KKTC’yi – hadi örnek demeyelim, ağır kaçar – ciddiye alması ve müdahaleden kaçınması.

Halit Kakınç

Odatv.com

halit kakınç KKTC seçim Mustafa Akıncı derviş eroğlu arşiv