Akıllı'nın nükleer aşkı başını yaktı

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu, Isparta İl Temsilcisi Hasan Akıllı'nın Eğirdir ilçesi...

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu, Isparta İl Temsilcisi Hasan Akıllı'nın Eğirdir ilçesi sınırlarındaki Kovada Milli Parkı bölgesine nükleer santral yapılması için Enerji ve Tabbi Kaynaklar Bakanlığı'na öneride bulunmasının ardından yaptığı açıklamada, kişisel görüşlerini MMO'nun görüşleriymiş gibi kamuoyuna yansıttığı için Akıllı'yı hem kınadı hem de hakkında inceleme başlatıldığını duyurdu. Nükleer santral aşkı tepki çeken Akıllı'nın Isparta İl Temsilciliği görevinden alınması bekleniyor.

MİLLİ PARK'A NÜKLEER SANTRAL İSTEDİ, MMO AYAĞA KALKTI

MMO Isparta İl Temsilcisi Hasan Akıllı, 3. nükleer santral için yer arayan Enerji ve Tabbi Kaynaklar Bakanlığı'na başvurarak milli park statüsündeki Kovada Gölü çevresini adres göstermişti. Nükleer santrallerin sağlığa zararı bulunmadığını ve bölgede istihdam yaratacağını öne süren Akıllı'ya MMO Yönetim Kurulu'ndan sert tepki geldi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Oda yönetimi, kişisel görüşlerini Oda görüşüymüş kamuoyuna sunduğu gerekçesiyle Akıllı hakında inceleme başlatıldığını açıkladı. Oda yönetiminin 25 Haziran Salı günü yapacağı toplantının ardından Akıllı’nın görevinden alınması bekleniyor.

Akıllı'nın nükleer aşkı başını yaktı - Resim : 1

HASAN AKILLI HAKKINDA İŞLEM BAŞLATILDI

Makine Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sekreteri Ercüment Çervatoğlu imzasıyla yapılan açıklamada, mevcut koşullar ve iktidarın uyguladığı politikalarla Türkiye‘de nükleer santral yapımına karşı olunduğunun altı çizilerek, "Odamızın Isparta İl Temsilcisi Hasan Akıllı, Milli Park ve doğal SİT alanı statüsünde olan Kovada gölü çevresinde bir nükleer santral yapılması yönünde basına açıklama yapmış ve tamamen kendisine ait görüşleri, Odamızın bilimsel mesleki, kamusal konumunu da istismar ederek, sanki Odamızın da görüşleriymiş gibi yansıtmış ve açıkladığı görüşler bazı gazetelerde yer almıştır. Hasan Akıllı hakkında bu nedenle Odamızda gerekli işlemler başlatılmıştır" denildi.

'RUSYA İLE NÜKLEER'E ATILAN İMZA BAĞIMLILIĞI ARTTIRACAK'

MMO'nun nükleer enerjiye bilimsel açıdan karşı çıkmadığını ancak "Türkiye ile Rusya Arasında Akkuyu'da Nükleer Güç Santralinin Tesisine ve İşletimine Dair İşbirliğine İlişkin Anlaşmayı Onaylayan Kanun" çıktığı zaman da açıklandığı üzere, AKP iktidarının, nükleer enerji gibi bilimsel ölçütlerin titizlikle ve planlı bir şekilde uygulanması gereken bir alanda ülke ekonomisi, ulusal, kamusal çıkarlar, çevre ve insan faktörlerini dışlayıcı, dışa bağımlığı artırıcı bir karara daha imza attığı anımsatılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

'NÜKLEER TÜRKİYE'NİN ÖNCELİĞİ DEĞİL'

"Nükleer enerji, Türkiye'nin birincil enerji önceliği ve gereksinimi değildir. Elektrik üretiminde dışa bağımlılık oranı yüzde 60, toplam birincil enerji tüketiminde dışa bağımlılık oranı yüzde 73 olan Türkiye'nin enerji gereksiniminin karşılanmasına yönelik yeni kaynak arayışları, bu bağımlılığı azaltacak, yerli ve yenilenebilir kaynaklara dayalı alternatif enerji politikalarıyla karşılanabilecektir. Bu açıdan Türkiye nükleer santralden elde edilecek enerjiden fazlasını sağlayacak yerli kaynak potansiyeline ve alternatif çözüm olanaklarına sahiptir. Ancak bu gerçekleri dile getiren TMMOB ve bağlı Odaların, bilim insanlarının, duyarlı kurum ve kuruluşların, ülke ve halk çıkarlarını esas alan çağrılarına kulaklar tıkanmakta, nükleer lobilerin kâr hırsları doğrultusunda kararlar alınmaktadır.

Akıllı'nın nükleer aşkı başını yaktı - Resim : 2

'PLANLAMA VE DENETİM ÖNCELİKLİ OLMALI'

Enerji verimliliği uygulamalarının etkinleştirilmesi ve enerji tasarrufu sağlanması; yeterince değerlendirilmeyen linyit, hidrolik, rüzgar enerjisi, jeotermal ve güneşe dayalı elektrik üretim potansiyelinin harekete geçirilmesi; birincil enerji tüketimi ve elektrik üretiminde dışa bağımlılığın azaltılması, serbestleştirme ve özelleştirmelerden vazgeçilerek kaynakların esas olarak kamusal çıkarlar gözetilerek değerlendirilmesi, kamusal planlama, kamusal üretim ve denetim öncelikli enerji politikası olmalıdır. Yalnızca bu anlayışla ve enerji ile ilgili tüm alanlarda bütünlüklü bir planlama kapsamında, uzun erimli, dışa bağımlılığı ve riskleri azaltılmış bir nükleer enerji/teknoloji planlaması Türkiye'nin ulusal toplumsal çıkarlarına uygun olabilecektir."

Yusuf Yavuz

Odatv.com

Akıllı nükleer arşiv