Ahmetler'deki direniş kısa film oldu

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Ahmetler köyündeki HES direnişini yerinde görmek için Kanyona giden Yönetmen Hakan Tosun, direnişin kısa bir...

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Ahmetler köyündeki HES direnişini yerinde görmek için Kanyona giden Yönetmen Hakan Tosun, direnişin kısa bir belgeselini yaparak köylülere destek verdi. Yaşam alanlarını savunan insanların direniş ve eylemlerini ele alan belgesellerle tanınan Hakan Tosun, Ahmetler'de köylülere yönelik saldırıyı sosyal medyadan öğrendiğini ve bölgeye gitmeye karar verdiğini belirterek, "tek elden yönetilen medyanın haber yapmasını beklemektense kendi medyamızı oluşturmamız gerektiğini düşündüm" dedi.

Ahmetler Kanyonu'nda bir ayı aşkın süredir HES şirketinin silahlı saldırıları dahil tüm baskılara karşı direnen köylülerin mücadelesine destek vermek için bölgeye giden Yönetmen Hakan Tosun, hazırladığı kısa belgeselle Ahmetler direnişini kamuoyuna aktarmayı hedefliyor.

YAŞAMI SAVUNANLARIN HİKAYELERİNİ BELGELİYOR

Büyük Anadolu Yürüyüşü belgeselinin yanısıra Gerze direnişinin anlatıldığı 'Bir Yudum Nefes İçin' ve kentsel dönüşümü yansıtan 'Dönüşüm' belgeselleriyle yaşam alanlarına yönelik yağmaları aktaran Yönetmen Hakan Tosun, HES'ler ve benzeri yıkım projeleriyle kamerasıyla takip ettiği Büyük Anadolu Yürüyüşü'nün çekimleri sırasında ilgilenmeye başladığını belirterek, "Çekimler sırasında İstanbul'a döndüğüm zamanlar bir farkındalık yaratmak, kamuoyu oluşturmak, duyarlı ya da duyarsız insanları haberdar etmek için kısa videolar yapıp sosyal medyada yayınlamaya başladım. Tek elden yönetilen medyanın haber yapmasını beklemektense kendi medyamızı oluşturmamız gerektiğini düşündüm. Çokta ilgi gördü ve o alanda bir hareketlilik yaşanmaya başladı" diye konuştu.

ANADOLU'DA MAĞDUR İNSANLARIN SESLERİNİ DUYURMALARI SOR

Kentsel Dönüşüm belgeseli ile ilgili çekimler sırasında da benzer çabalarını sürdürdüğünü anlatan Tosun, Ahmetler köyündeki HES şirketinin saldırısını sosyal medyadan öğrendiğini belirterek, "Sosyal medyada görsel olarak orayla ilgili bir eksiklik olduğunu düşünüp Ahmetler'e gitmeye karar verdim. Anadolu'da yaşayan insanların özellikle bu tür projelerdeki mağduriyetlerinde seslerini duyurmaları çok zor. Ahmetlerdeki gibi saldırı ya da olay olmadığında haber olma ihtimalleri çok zayıf. Olay verilir fakat o insanların ne için mücadele ettiklerini kimse anlatmak ya da göstermek istemez. Amacım en azından olan biteni objektif olarak insanlara ulaştırarak mağduriyet yaşayan insanlara bir şekilde destek olmak" dedi.

İşte Hakan Tosun'un kamerasından Ahmetler'deki HES direnişinin kısa öyküsü:

[VIDEOPLAYER]

Yusuf Yavuz

Odatv.com

HES Ahmetler arşiv