Adaletin iki yüzü

Ergenekon davasının gizli tanığı Efe’nin savcılıktan kendi isteğiyle emekliye ayrıldıktan sonra gizli tanık koruma programına alınarak adı ve yüzü...

Ergenekon davasının gizli tanığı Efe’nin savcılıktan kendi isteğiyle emekliye ayrıldıktan sonra gizli tanık koruma programına alınarak adı ve yüzü değiştirilip tekrar savcı olarak görevlendirildiği ortaya çıktı.

İrtica ile Mücadele Eylem Planını uygulamaya koydukları iddiasıyla yargılanan Erzincan eski Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ve emekli Orgeneral Saldıray Berk’in yargılandığı davada ilginç bir iddia gündeme geldi. Cihaner’in Avukatı Turgut Kazan, davanın gizli tanığı Efe’nin farklı bir isimle ve hakim olarak atandığını açıkladı. İstanbul Barosu eski Başkanı Kazan’ın açıklamaları üzerine konuyu araştıran Karşı Gazetesi muhabiri Caner Taşpınar, çarpıcı bilgilere ulaştı.

SAVCI OLDU

Avukat Turgut Kazan, Ergenekon’un gizli tanığı Efe’nin, İliç eski Savcısı Bayram Bozkurt olduğunu iki ayrı dosyadaki bire bir aynı imzaları delil göstererek açıklamıştı. Bu skandalın ardından emekliliğini isteyen Savcı Bozkurt, yıllarca kamuoyu önüne çıkmadı. Karşı’ya bilgi veren yargı kaynakları, Bayram Bozkurt’un Ankara’ya yakın bir ilçede savcı olarak tekrar göreve getirildiğini belirtti.

2013’TEKİ ADLİ TATİLDE İZİN YAPMIŞ

Karşı, ilçede üst düzey yönetici olan kaynaklardan önemli bilgilere ulaştı. Alınan bilgilere göre; Bozkurt’un saçında ve yüzünde birtakım tıbbi değişiklikler yapıldı. Fakat Bozkurt’a yüz nakli yapılmadı. Tanık koruma programına alınan Bozkurt’un kimliği değiştirildi ve yeni bir hayata başlamış oldu. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) “2013 yılı yıllık ara vermeden faydalanacaklara ilişkin kesin liste” şeklinde duyurduğu listede Bozkurt, yeni kimliğiyle yer alarak adli tatilden faydalandı.

EŞİYLE BİRLİKTE AMERİKA’DA

Bayram Bozkurt’un Sağlık Bakanlığı’nda görevli Eczacı eşinin de kimliği değiştirildi. Bozkurt’un eşi, Sağlık Bakanlığı’nın görevlendirmesiyle 4 Eylül 2013’te ABD’ye gitti. Bakanlığın “Yetiştirilmek amacıyla yurtdışına gönderilecek devlet memurları yönetmeliği gereği 2013 yılında yurtdışına gönderilecekler” adlı listesinde Bozkurt’un eşi yeni kimliğiyle yer aldı. Bozkurt’un eşine 12 ay süreyle görev verilirken eş durumdan yararlanan Bayram Bozkurt da ABD’nin yolunu tuttu.

ADLİYE PERSONELİ ABD GÖREVİNİ DOĞRULADI

KARŞI, Bayram Bozkurt’un yeni kimliğiyle çalıştığı adliye personelinden ABD görevlendirmesini doğruladı. Bozkurt’un yeni kimliğini belirterek savcının ABD’de de olduğu bilgisinin doğru olup olmadığını sorduğumuz Adliye personeli, “Savcı bey ABD’de görevli. Yaklaşık bir yıl yurtdışında kalacak. Hangi program dahilinde görevli olduğunu bilmiyoruz” yanıtını verdi.

ABD’YE NASIL GİTTİ

Savcının ABD’ye gitmesi, akıllara “bu davalarda kilit rol üstlenen isimler neden hep ABD’ye gidiyor” sorusunu getirdi. Örneğin Tuncay Güney, Ali Fuat Yılmazer, Emrullah (Emre) Uslu akıllara ilk gelenler…

HSYK 1. DAİREDEN HABERSİZ ATAMA

HSYK'da görevli bir yetkiliden edinilen bilgiye göre; gizli tanık koruma programına alınan bir kişinin savcı olarak atanmasından HSYK 1. Dairesi’nin dahi bilgisinin olmayacağını ifade etti. HSYK yetkilisi şunları söyledi: “Sicil numarası da yeni verildiyse emekli olup veya emekliliği hak etmeden ayrılıp yeniden dönen veya avukatlıktan mesleğe geçen gibi görünmüş olabilir. Bunun dışında gerçek kimliğiyle ilgili hakim-savcı gizli sicil dosyasında dahi söz konusu bilgiler yer alamaz.”

‘GÖREVE DÖNECEĞİM’ DEMİŞTİ

Bayram Bozkurt, göreve döneceği mesajı yıllar önce vermişti. Gizli tanık olduğunun gündeme gelmesinden yaklaşık bir ay sonra Bozkurt, 25 Haziran 2010 günü Adalet Bakanlığı'na dilekçe sunarak 7 Temmuz 2010’da emekli oldu. Son olarak Malazgirt’te görev yapan Savcı Bozkurt hakkında çeşitli suçlamalar nedeniyle soruşturma başlatılmıştı.

12 Eylül 2010 referandumundan bir hafta sonra Savcı Bozkurt, tekrar kamuoyu önüne çıktı. Zaman gazetesine röportaj veren Bozkurt, “Referandumdan sonra yeniden doğmuş gibi, yeniden nefes almaya başlamış gibi oldum. Görevime döneceğim” açıklamasında bulunmuştu.

BAYRAM BOZKURT’UN FEZLEKESİNDE NELER VAR!

Bayram Bozkurt İliç’te savcılık yaparken Bekir Buran isimli kişinin şikâyeti üzerine hakkında soruşturma başlatıldı. Soruşturmayı dönemin Başsavcısı İlhan Cihaner yürüttü. Cihaner, fezleke hazırlayarak Adalet Bakanlığı’na gönderdi. Karşı Ankara Temsilcisi İlhan Taşçı’nın “Gizli Tanıdık” adlı kitabında fezlekede yer alan iddialar şöyle yer aldı:

- Yürüyen davada hâkimi kastedip, ‘Hâkim Bey’le görüştüm, zor ikna ettim, yalnız Hâkim Bey’i balayına gönderme sözü verdim’ diyerek 1750 TL istedi.

- Divriği Kalesi’nde 7 kişiyle kaçak kazı yapmaya gitti. Savcı Bozkurt gözcülük yaparken polis baskın düzenledi. İkisi yakalandı, Bozkurt ve diğerleri kaçtı.

- AKP İlçe Başkanı ve iki kişiden borç alıp ödemedi.

- İliç’teki altın madeniyle ilgili çevreyi kirletmek suçundan yürüttüğü soruşturmada rüşvet istedi.

- Malvarlığı geliriyle orantısız, lüks araçlarda görülüyor.

- MHP İlçe Başkanı İshak Kaçmaz ile bir türbede izinsiz kazı için jandarma komutanına teklif götürdü. Bu işte Emniyet amiri ve hâkimin de ortak olduğunu söyledi.

- Uyuşturucu sanığını 5 bin TL karşılığında serbest bıraktı.

- Yeşilyurt köyünde ormandan izinsiz kesilen ağaç yüklü traktörün bırakılması karşılığında 2500 TL rüşvet alıp takipsizlik kararı verdi.

- Bir yaralama olayında 9 bin TL rüşvet istedi.

‘ERGENEKON ARABAMA KENE KOYDU’

Bayram Bozkurt, “Ergenekon arabama kene koydu” ifadesiyle gündem olmuştu. Hakkındaki 11 ayrı yolsuzlukla ilgili Adalet Bakanlığı Müfettişlerine savunma yapan Bozkurt, oldukça ilginç ve tartışmalı iddialarda bulunmuştu.

Bozkurt, 86 lira borç yaptığı çaycının Ergenekoncu, borcunu geciktirdiği kuyumcunun ise JİTEM’ci olduğunu öne sürdü. “Ergenekon arabama iki kene koyarak bana suikast yapmak istedi. Komutanlar çok içip darbe planını anlattı” diyen Bozkurt’un ifadesinde adı geçen isimlerden Eskişehir İl Jandarma Komutanı Albay Recep Gençoğlu, Eski Erzincan Jandarma İstihbarat Kısım Komutanı Astsubay Şenol Bozkurt tutuklanmıştı. 3. Ordu Komutanı Saldıray Berk’in şüpheli sıfatıyla ifadesi çağrılırken, dönemin Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner ile ilgili 26 yıl hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.

DENİZCİ ÇİÇEK’E YEŞİL GİYDİRDİ!

Ergenekon davasının duruşmasında gizli tanık Efe olarak dinlenen Bayram Bozkurt, tutuklu sanık Albay Dursun Çiçek hakkındaki iddiaları gündeme getirmişti. Bozkurt ile Dursun Çiçek arasında ilginç bir diyalog yaşandı. Dursun Çiçek, Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner ile kendisini 29 Mart 2009 yerel seçimlerinden önce birlikte gördüğünü öne süren gizli tanık Efe yani Bayram Bozkurt’a o sırada üzerinde hangi renk kıyafet olduğunu sordu. İlk olarak “Yeşil” yanıtını veren Efe, Çiçek’in “Ben denizciyim” demesi üzerine “Pardon, özür dilerim, diğerleri yeşildi, sizde beyaz vardı” cevabını verdi. Bunun üzerine Dursun Çiçek, karşılık vermişti: “Denizciler Ocak ayında siyah giyer.

Odatv.com

bayram bozkurt saldıray berk ergenekon arşiv