Adalet Bakanına cinayetle ilgili ağır sorular

Bir yıl bile dolmadan kapatılan Büyüknohutçu çifti cinayeti dosyasıyla ilgili yanıt bekleyen sorular Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’den yanıt bekliyor…

Bir yıl önce Antalya Finike’deki dağ evlerinde öldürülen Büyüknohnutçu çifti cinayetiyle ilgili dava dosyası kapatılırken CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’den Büyüknohutçu çiftinin davasının siyasi baskılar nedeniyle kapatıldığına dair iddialar araştırılmış mıdır?” sorusuna yanıt vermesini istedi. Cinayetten yaklaşık 5 ay sonra cezaevinde intihar ettiği açıklanarak hakkındaki dava düşürülen katil zanlısı Ali Yamuç’un bölgedeki mermer ocaklarından birinin sahibine yönelik yazdığı mektubu da gündeme getiren Kara, Bakan Gül’e “Söz konusu mektupta bahsi geçen mermer ocağı sahibinin N.B. isimli Finike’de mermer ocağı işleten şahıs olduğu iddiası doğru mudur? Bahsi geçen N.B isimli şahsın AKP ile olan bağı nedeniyle mermer ocağı ile ilgili faaliyetler olmak üzere söz konusu cinayetle ilgili bağının da yeterince araştırılmadığı iddiaları doğru mudur?” diye sordu.

BİR YIL ÖNCE ÖLDÜRÜLEN BÜYÜKNOHUTÇU ÇİFTİ ANTALYA’DA ANILDI

Antalya’nın Finike ilçesindeki dağ evlerinde 9 Mayıs 2017 tarihinde vahşice katledilen yaşam savunucuları Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu çifti, ölümlerinin birinci yıl dönümünde Antalya’da anıldı. Antalya Andızlı Mezarlığı’ndaki anmada, Büyüknohutçu çiftinin yakınları ve sevenleri bir kez daha adalalet arayışını dile getirirken cinayetin üzerinden bir yıl bile geçmeden davanın kapatılması girişimi de tepkiyle karşılandı.

KATİL ZANLISI İNTİHAR ETTİ, CİNAYET DOSYASI KAPANDI

Büyüknohutçu çifti cinayetiyle ilgili açılan davada katil zanlısı Ali Yamuç’un cezaevinde intihar etmesiyle hakkındaki dava düştü. Yardım ve yataklık suçlamasıyla tutuklanan katil zanlısının eşi Fatma Yamuç ise 17 Nisan’da Elmalı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada beraat etmişti. Mahkeme, dosyada incelenecek başka bir konu kalmadığına hükmederken, acılı ailenin avukatları Savcılığın mütaalasına karşı çıkmış, cinayetle ilgili delillerin yeterince toplanmadığına işaret etmişlerdi.

CİNAYETLE İLGİLİ YANIT BEKLEYEN SORULAR ORTADA KALDI

Katil zanlısının cezaevinde yazarak kendisini cinayete azmettirdiğini ileri sürdüğü Finike’deki bir mermer ocağı sahibine eşi aracılığı ile göndermeye çalıştığı mektuptaki iddialar ise yanıt beklemeye devam ediyor. Hakim karşısına çıkarılamadan bir çok sırla birlikte cezaevinde şüpheli bir biçimde intihar eden katil zanlısının ifadelesinde dile getirdiği iddialar da ortada kaldı.

CHP MİLLETVEKİLİ KARA’DAN ADALET BAKANINA AĞIR SORULAR

Türkiye’nin dört bir yanında tepkiyle karşılanan Büyüknohutçu çifti cinayetiyle ilgili davanın kapanmasını TBMM gündemine taşıyan CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, “Katil zanlısı ölmeden önce cezaevinde karısı Fatma Yamuç’a verdiği ve bir mermer ocağı şirketinin sahibine yönelik yazıldığı ileri sürülen mektubun bahsi geçen mermer ocağı sahibini Büyüknohutçu çiftini öldürme karşılığında Yamuç’a verilmesi için anlaşılan 100 Bin Türk Lirası paranın eşi Fatma Yamuç’a 10 gün içerisinde verilmesi gerektiği aksi halde Ali Yamuç’un mahkemede her şeyi anlatacağı ifadelerini içerdiği bilinmektedir” anımsatmasında bulunarak, şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

‘SİYAH JEEP’Lİ, ÇİRKİN LAKAPLI ŞAHIS KİMDİR?’

“Ali Yamuç’un ilk ifadesinde cinayeti bölge mermer ocaklarından birinde çalışan ‘Çirkin’ lakaplı, siyah jeep kullanan birinin azmettirmesiyle işlediğini iddia etmesinin ardından söz konusu ‘Çirkin’ lakaplı, siyah jeep kullanan şahıs tespit edilmiş midir? Sorgusu yapılmış mıdır? Söz konusu ‘çirkin’ lakaplı, siyah jeep kullanan şahıs kimdir? Mermer Ocağı ile ilişkisi nedir?

‘MEKTUPTA ADI GEÇEN MERMERCİNİN AKP İLE İLİŞKİSİ VAR MI?’

Katil zanlısı Ali Yamuç’un mermer ocağı sahibine yazdığı belirtilen mektup incelenmiş midir? Mektupta bahsi geçen mermer ocağı sahibi kimdir? Şahıs sorgusu yapılmış mıdır? Söz konusu mektupta bahsi geçen mermer ocağı sahibinin N.B. isimli Finike’de mermer ocağı işleten şahıs olduğu iddiası doğru mudur? N.B isimli mermer ocağı sahibinin Antalya Büyükşehir Belediyesi ve AKP ile bağı araştırılmış mıdır? Bahsi geçen N.B isimli şahsın AKP ile olan bağı nedeniyle mermer ocağı ile ilgili faaliyetler olmak üzere söz konusu cinayetle ilgili bağının da yeterince araştırılmadığı iddiaları doğru mudur? Bu iddia yargıya ve adalete olan güveni zedelemiş olmamakta mıdır?”

‘MERMER OCAĞI SAHİPLERİNİN VİDEOLARI NEDEN DELİL SAYILMADI?

Mahkeme heyetinin katil zanlısı Ali Yamuç’un ölümünün ardından davayı araştırılacak başka bir konu kalmadı diyerek sonlandırmasının sebebi nedir?” sorusuna yanıt verilmesini isteyen Milletvekili Kara, “Söz konusu mektup, bulunamayan siyah jeep, bahsi geçen mermer ocağı sahipleri hakkındaki iddiaların yeterli bulunmamasının sebebi nedir? Mektupla bağlantısı olduğu iddia edilen Bahçeci Mermerin sahibi N.B ve Onur Mermerin sahibi S.O hakkında internette var olduğu bilinen ve Finike’deki mermer ocağına karşı yürütülen mücadeleler ile mermer ocağı sahalarını nasıl kapattıklarını anlatan videoların Mahkeme heyetince yeterli bir delil sayılmamasının nedeni nedir? Büyüknohutçu çiftinin davasının siyasi baskılar nedeniyle kapatıldığına dair iddialar araştırılmış mıdır? Bu iddialar karşısında adalete güveni yeniden tesis etmek adına almayı düşündüğünüz önlemler nelerdir?” diye sordu.

O VİDEOLARDA NELER VAR?

CHP’li Kara’nın gündeme getirdiği 27 Kasım 2014 tarihinde internete yüklenen videolardan birinde, Finike’deki mermer ocağı sahiplerinin ‘sözde çevreci’ diye nitelediği kişilerin mermercilik sektörünün önündeki en büyük engellerden biri olarak gördüğü belirtiliyor. Bir başka videoda ise Isparta’daki bir mermer fabrikasının sahibine kızan Finikeli mermer ocağı sahibinin, Finike’deki mermer yataklarının tamamını nasıl kapattığını anlatması dikkat çekiyor.

Yusuf Yavuz

Odatv.com

adalet bakanı Abdülhamit Gül Büyüknohutçu çifti cinayet arşiv