ABD'li kongre üyeleri harekete geçti... Hedefte SİHA'lar var

ABD Temsilciler Meclisi’nde her iki partiden de 27 Kongre Temsilcisi, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a Türkiye ile ilgili dikkat çeken bir mektup yazdı...

ABD Temsilciler Meclisi’nde her iki partiden de 27 Kongre Temsilcisi, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a Türkiye ile ilgili dikkat çeken bir mektup yazdı.

Mektupta kongre üyelerinin ortak şikayeti ise Türkiye’nin İHA ve SİHA programı oldu.

“Bu mektubu sizlere, Türkiye'nin SİHA programının dünyanın birçok bölgesindeki dengeyi bozmasından ve ABD'yi, müttefiklerini ve çıkarların tehdit etmesinden kaynaklanan endişemizi dile getirmek amacıyla yazıyoruz” cümlesiyle başlayan mektupta 27 ABD’li vekil, Blinken’dan, Türkiye’ye olan herhangi bir Amerikan İHA teknolojisinin ihracatının anında durdurulmasını talep etti.

Türkiye’nin Rusya’dan S-400’leri almasının ardından uygulanan ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası’nın (CAATSA) devrede olduğu hatırlatılan mektupta aynı şartların İHA ve SİHA’lar için de hayata geçirilmesi istendi.

SİHA’ların Azerbaycan-Ermenistan savaşında, Irak ve Suriye’de PKK’ya karşı ve Libya’da darbeci güçlere karşı etkin bir mücadelede yer aldığı dile getirilen mektupta, “Bu insansız hava araçlarının Kafkaslar, Güney Asya, Doğu Akdeniz, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki çatışma noktalarını daha da istikrarsızlaştırma potansiyeli göz ardı edilemeyecek kadar büyük. Wall Street Journal'ın Türkiye'nin programıyla ilgili yakın tarihli bir raporunda, emekli ABD Ordusu Korgenerali Mike Nagata, Türkiye'nin insansız hava araçlarının ‘Türkiye ile ABD ve NATO arasındaki ilişkinin geleceğine ilişkin çok daha büyük bir zorluğun parçası’ olduğunu söyledi” ifadeleri kullanıldı.

Mektupta SİHA ve İHA’ları üreten Bayraktar firması doğrudan hedef alınırken şu ifadelerle yaptırım uygulanması isteniyor:

“(Ermenistan) Artsakh'tan gelen savaş alanı kanıtlarının, Türkiye'nin Bayraktar dronlarının Amerikan firmaları ve ABD merkezli yabancı firmaların yan kuruluşlarından parçalar ve teknolojiler içerdiğini doğruladığını belirtmek isteriz. Bu teknolojinin sürekli transferi, silah ihracatı kontrol yasalarını ihlal ediyor ve Kongre'nin Türkiye'ye, özellikle de Savunma Sanayii Başkanlığı'na (Türkiye Savunma Sanayii Başkanlığı) uyguladığı CAATSA yaptırımlarına aykırı görünüyor. Dışişleri Bakanlığı'ndan, Türk insansız hava aracının yayılması, istihdamı ve satışının olası sonuçlarını ayrıntılarıyla anlatan bir brifing talep ediyoruz; Türkiye'nin halihazırda uygulanan yaptırımları ihlal edecek malzeme veya teknolojilere sahip İHA'lar geliştirip geliştirmediği; ve olup olmadığı

Türkiye'nin eylemleri, NATO kural ve tüzüklerinin bir başka ihlalini oluşturmaktadır. Ayrıca, ABD drone teknolojisinin Türkiye'ye ihracat izninin Dışişleri Bakanlığı tarafından gözden geçirilinceye kadar derhal askıya alınmasını talep ediyoruz.”

Blinken’a gönderilen mektuba imza atan isimler arasında başta David N. Cicilline, Gus M. Bilirakis, Ted Deutch, Dina Titus, Brian Fitzpatrick, Chris Pappas gibi Türkiye karşıtı isimler olduğu görüldü.

Söz konusu isimlerin Ermeni diasporasının etkisinde olduğu biliniyorken, birçok kez Türkiye karşıtı mesaj ve girişimlerin içerisinde yer aldıkları da kamuoyuna yansıdı.

Dışişleri kaynakları ise mektubun herhangi geçerli bir hukuki karşılığının olmadığını belirtse de bu hareketin, Türkiye'ye karşı yeni bir politik çizgi yaratılmak istendiğinin göstergesi olarak yorumluyor.

Şimdi bu hamlenin karşısında Türkiye’nin resmi olarak ne tepki vereceği merak ediliyor.

İşte o mektup:

ABD'li kongre üyeleri harekete geçti... Hedefte SİHA'lar var - Resim : 1
ABD'li kongre üyeleri harekete geçti... Hedefte SİHA'lar var - Resim : 2
ABD'li kongre üyeleri harekete geçti... Hedefte SİHA'lar var - Resim : 3
ABD'li kongre üyeleri harekete geçti... Hedefte SİHA'lar var - Resim : 4

Mert Taşçılar

Odatv.com

ABD Drone kongre siha Blinken