ABD’deki antisemitizmin temeli… Kanye West’in esas amacı

Ünlü rapçi Kanye West'in tweetleriyle ABD’de gündeme gelen Yahudi karşıtlığı genel adıyla antisemitizm aslında ABD’de yeni bir durum değil.Evet...

Ünlü rapçi Kanye West'in tweetleriyle ABD’de gündeme gelen Yahudi karşıtlığı genel adıyla antisemitizm aslında ABD’de yeni bir durum değil.

Evet, ABD’de Yahudi düşmanlığı olması kimseyi rahatlatmasın ve “Orada da varsa başka yerlerde de olması doğaldır” dedirtmesin. Başkasını sevmeme, nefret etme ve karalamaya aşağılamaya kalkışmak dünyanın neresinde olursa olsun yanlış ve kabul edilebilir bir durum değildir kuşkusuz.

Tabii ki ABD’nin dünyadaki yegâne Yahudi devleti olan İsrail ile yakın dostluğu ve ittifakı göz önüne alındığında bu ülkede Yahudi düşmanlığı olması çok olağan gelmiyor. Ancak ABD’de toplumsal olarak homojen bir toplum değil ve herkesin herkesi sevdiği bir ortak yapı da mevcut değildir. Kaldı ki ABD ortak bir Amerikalı toplumu değildir. Oldukça karışık ve değişik ülkelerden gelmiş kozmopolit bir yapıya sahiptir. Afrikalısı ile Arap ülkelerinden, Asya kökenli, Güney Amerikalı vatandaşlara kadar yaygın bir toplumdur ve birbirini seven ve sevmeyen geniş bir yelpaze mevcuttur.

ELON MUSK’A DA “YAHUDİ” DEDİ

Kanye West kısaca YE. diye bilinen rapçi 21. yüzyılın en önemli rap sanatçılarından biri olarak biliniyor ve günün birinde içindeki nefreti kusmaya başlayıveriyor. Twitter sosyal paylaşım sitesindeki postları gerek ABD gerekse İsrail'de oldukça büyük tepkiler alıyor. Sonrasında ise Elon Musk'ın sahibi olduğu Twitter’dan engelleniyor. Bu onu daha da fazla kızdırıyor ve Elon Musk'ı da Yahudi sınıfına sokarak hedef haline getiriyor. Hâlbuki Elon Musk bir Yahudi değil.

Bu bana eski bir Amerikan fıkrasını hatırlatıyor. Amerikalının biri bara giriyor ve herkese içki ısmarlıyor. Yanında oturan adama adını soruyor adam da masum bir şekilde ben Albert Einstein deyince ısmarladığı içkiyi elinden kapıp “Sana içki yok” diyor. Albert Bey “Ne oldu ki şimdi” diye şaşırıyor. “Sen Yahudisin ben Yahudileri sevmiyorum” diyor. Albert Bey de “neden” diyor? “Siz Titanik gemisini batırdınız” deyince “Titanik Eiceberg'e çarpıp battı” cevabını alıyor. Sarhoş Amerikalı “Ne fark eder Eiceberg veya Eicenberg hepiniz aynısınız” diyor.

KIZGINLIĞI NASIL ARTTI

Anlayacağını nefret etmenin belli bir sınırı veya kriteri yoktur.

Kanye West son olarak Hitleri öven hatta Davut yıldızı içinde gamalı haç olan bir resmi sosyal medyada paylaşıp Hitler'e övgüler de yağdırınca iş iyice çığrından çıkıyor ve kesin Yahudi düşmanı ilan ediliyor. Eh bu kadar yayın ile Yahudi dostu ilan edilecek değildi tabii. Kanye West bu yayınları ile oldukça fazla da para kaybına uğruyor. Adidas şirketi onu reklam kampanyasından atıyor ve bu kendisine oldukça pahalıya mal oluyor. Kızgınlığı bir kat daha artıyor ve Adidas da Yahudi diyerek bütün olumsuzlukları Yahudilerin üzerine atıyor.

Peki, “Bu adam neden Yahudilerden nefret ediyor?” diye de bir sosyal soru sormak gerekiyor.

Kendi ifadesine göre iş yaptığı kişilerden bir takım kazıklar yemiş ve bu nedenle de Hepis Yahudi idi diyerek nefret çemberine giriveriyor. Konuyu bilen bir basın mensubu “İyi de sizin iş yaptığını kişi ve şirketlerin hiçbiri Yahudi değildi ki” deyice “Hayır hepsi Yahudi’ydi” diyerek yine kendisini nefret çemberi ardına saklayarak Yahudi nefretini sorunlarının sebebi olarak ortaya koymuş oluyordu. İş yaptığınız insanlar iyi veya kötü namuslu veya namussuz olsa bile birinin veya bir kaçının belli bir etnik veya dini gruba ait olması bütün o etnik veya dini grubun da kötü olmasını gerektirmediğini anlama kapasitesi içinde olan bir kişi olmadığını anlamak zor olmazsa gerek.

“ELEŞTİREYİM DERKEN ÜNLENDİRİYORUZ”

Rapçi YE. bu nefret yayınları ile dünya ve İsrail basınında yer alması da kendisine reklam anlamı taşıdığını anlamamız lazım. Bu konuyu yeterinden fazla yayınlamanın doğru olmadığı görüşündeyim. Benzer ifadeleri ne yazık ki Türk basınında da görüyoruz ve çarpık fikirleri söyleyen hasta insanların söyledikleri anında manşet oluyor ve eleştireyim derken o kişiyi haksız da olsa ünlendiriyoruz. ABD’deki antisemitizm aslında hep Yahudi kulübü diye anılan Mason cemiyetinin kuruluşunda bünyesine Yahudi üyeleri almadığını birçokları bilmez. Mason cemiyeti aslında duvarcı ustalarının kurduğu ve duvarcı ustalarının sendikal haklarını savunan bir işçi kuruluşudur. İşte bu nedenle Yahudi duvarcı ustaları Mason cemiyetine kabul edilmediği için Yahudiler de kendi cemiyetlerini kurup Benebrit cemiyetini kurmuşlar ve bu yolla da haklarını savunabilmişlerdir. İki cemiyet de günümüze kadar kendini idame ettirmektedir. Mason cemiyeti halihazırda Yahudi düşmanlığını idame ettirtmemekte ve bünyesine Yahudileri de kabul etmektedir.

Kısaca ünlü olmak isteyenlerin ilk adresi İsrail ve Yahudi karşıtlığıdır daima prim yapıyor ve iyi satıyor.

Rafael Sadi

Odatv.com