Faşizm yenildi sanmayın

Bugün 9 Mayıs. Rusya’nın 69. “Zafer Bayramı”… 2. Dünya Savaşı’nda Nazi...

Bugün 9 Mayıs. Rusya’nın 69. “Zafer Bayramı”

2. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’nı yendikleri gün...

27 milyon Sovyet vatandaşının canı pahasına kazanılan bir zafer bu.

Stalingrad, Leningrad, Belarus, Novorossisk ve daha pek çok yerde kıran kırana geçen bir savaş sonucunda kaybettikleri topraklarını geri aldıkları gibi Berlin’e de girdi Sovyet ordusu.

Faşizm yenildi sanmayın - Resim : 1

Berlin’in meşhur parlamento binası Reichstag’a Sovyet bayrağı diken (2010’de öldü, Rusya’nın kahramanı madalyası sahibiydi) Dağıstanlı Abdülhekim İsmailov’un fotoğrafını hatırlar herkes.

Resmigeçit yaya, mekanize ve hava birliklerinden oluştu.

Kızıl Meydan’dan 151 adet askeri teçhizat geçti. 11 bin askerin katıldığı geçitte 96 uçak ve helikopter uçtu. Törende, çok amaçlı nakliye helikopterleri Mi-26’dan saldırı uçakları Su-25BM’ye kadar Hava Kuvvetleri’nin 20 hava timi yer aldı. Ayrıca yeni nesil balistik Topol füzeleri de geçti. Kızıl Meydan’daki manzaralar, SSCB zamanlarındaki törenleri andırdı.

Düşmana gözdağı veren Ruslar, en son model silahlarını görücüye çıkardı.

“Bu sene geçit töreni yapmayın” diyen Alman Şansölye Merkel’e inat, daha büyük yapılan Moskova’daki geçit törenlerinde dikkati çeken bir ayrıntı vardı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçmiş savaş ve terörle mücadele birimlerini ön plana çıkarmıştı.

Ayrıca, tam da Ukrayna’daki gerginlik sürerken, başta füze tümenleri olmak üzere tüm birlikleri denetleme kararı aldı.

Yapılan konuşmalarda da Hitler faşizmi ve Nazizme karşı kazanılan zafer ve verilen büyük mücadele hatırlatıldı.

Tam da Kiev’deki darbe hükümetini, bir Nazi yönetimi olarak adlandırdıkları dönemde.

Zaten 2. Dünya Savaşı’nda da Kiev, Nazi işbirlikçiliği yapmıştı.

Faşizm yenildi sanmayın - Resim : 2

Stalin’in en gözde generallerinden (Özel görevli olarak Çin ordusunu eğitmiş 1938’de Çan Kay Şek’in askeri danışmanlığını yapmış) olan Andrei Vlasov, 1942’de birlikleriyle birlikte Almanlara esir düşünce. Hitler safına geçti. 1946’da Amerikalılar tarafından Ruslara teslim edilince Moskova’da kurşuna dizilmişti.

Faşizm yenildi sanmayın - Resim : 3

Hain General Vlasov ile Rus ve Yahudi düşmanı Stepan Bandera gibi 2. Dünya Savaşı’nın Nazi işbirlikçileri bugün Kiev’deki yönetimin idolleri arasında.

UKRAYNA’DA DURUM GERGİNLEŞİYOR

Zaten gergin olan ortam 9 Mayıs ile iyice gerildi.

Ukrayna geçici hükümetinin Başbakanı Arseny Yatsenyuk, Rus yanlılarının "Zafer Günü"nde harekete geçebileceğini söyledi ve “Putin'in son açıklamaları beni şüphelendiriyor" dedi.

Putin, Çarşamba günü yaptığı konuşmada Ukrayna'daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerini desteklediğini ifade etmiş ve Doğu Ukrayna'daki Rus yanlılarına, "Pazar günü için planladığınız özerklik referandumunu erteleyin" mesajını vermişti.

Yatsenyuk, Ukrayna televizyon kanalı "Beşinci Kanal"a verdiği röportajda, "Putin'in açıklamaları gardımızı almamıza neden oldu. Bugüne kadar hep söylediklerinin tam zıttını yaptıklarını gördük" dedi.

Moskova'nın çağrılarına karşın Doğu Ukryana'daki Rus yanlıları, referandumu önceden planlandığı gibi Pazar günü gerçekleştireceklerini söylemişti.

Geçici hükümetin Cumhurbaşkanı Oleksandır Turçinov,olası provokasyonlara karşı Kiev'de yoğun güvenlik önlemleri alındığını söyledi ve "Başkentimizin çevresine birçok yol barikatı yerleştirildi. Yollarda birçok kontrol noktası olacak. Çünkü 9 Mayıs'ta provokatif eylemlerin gerçekleşme riski olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Faşizm yenildi sanmayın - Resim : 4

Ukrayna’daki aşırı sağcılar bunu söylüyorlar ama, 9 Mayıs günü Doğu’daki illerde kuşatmayı arttırdılar. Rusya sınırında Rus askerlere, Mariupol’de göstericilerin üzerine ateş açtılar. Çok sayıda ölü ve yaralı olduğu haber veriliyor.

Faşizm yenildi sanmayın - Resim : 5

Vladimir Putin de Moskova’daki törenlerin ardından bu kez yeni Rus toprağı Kırım’a gitti. 9 Mayıs için Kırım’da bu sene geniş çaplı törenler düzenleniyor.

Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı (SACEUR) Philip Breedlove, Ukrayna'da tansiyonun sürekli yükselmesi durumda, NATO ülkelerinin Doğu Avrupa'da askeri birliklerin uzun vadeli konuşlandırılması olasılığını düşünebileceklerini ifade etti.

Buna karşın Rusya Federasyon Konseyi Savunma ve Güvenlik Komisyonu, böyle bir girişime karşılık vereceklerini belirterek, Breedlove'in sözlerinin soğuk savaş dönemini anımsattığını ifade etti.

Faşizm yenildi sanmayın - Resim : 6

Sanki birileri Rusya’yı Ukrayna’ya saldırsın diye fiştekliyor gibi.

CIA eksenli Kiev Yönetimi temkinli olmaya çalışan Putin’i sürekli zorluyor. Maksatları Rusya’yı ablukaya almak. Öyle ya, Suriye’de dinci faşistlerle (El Kaide türevi ciğer yiyiciler), Ukrayna’da ise Neo Nazi faşistlerle kol kola Sam Amca ve şürekası.

9 Mayıs’ın tarihi anlamı dün olduğu gibi bugün de kendisiyle örtüşüyor…

9 Mayıs 1945’te yenildiği sanılan faşizm, 9 Mayıs 2014’te bir hayli canlı görünüyor.

Hüseyin Vodinalı

Odatv.com

sovyetler birliği hüseyin vodinalı Ukrayna faşizm arşiv