Muzaffer Ayhan Kara yazdı... 65 yaş üstü için artık çözüm bulun

Yaşı 70’i geçen çok arkadaşım var. 75’i geride bırakan da. Hemen hemen birçoğu da enerji dolu ve aktiviteleri benden fazla olan da var...

Yaşı 70’i geçen çok arkadaşım var. 75’i geride bırakan da. Hemen hemen birçoğu da enerji dolu ve aktiviteleri benden fazla olan da var. Hele İstanbul’daki muhitim Moda’da yaşları 75 ila 104 arası bir arkadaş topluluğum var ki müthiş enerjik ve yaşam dolu. Daha Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının ortaya çıktığını bilmeden aynı gün 11 Mart’ta 104 yaşına basan üstat Cahit Kayra’nın doğum günü partisindeydim.

65 YAŞ VE ÜZERİ İÇİN BİR FORMÜL ŞART

Sözü 65 yaş yasağına getireceğim… Koronavirüs salgını önlemleri doğrultusunda epeyce önce 65 yaşa sokağa çıkma yasağı getirildi. Yasak uzayınca bu yaş grubu sıkılmaya başladı. Empati yapıldığında haklılık payları var. Risk grubundalar mı? Evet. Ancak sınırlı olarak belki belli saatler arasında kendi sokak ve caddelerine, sitelerinin bahçesine ya da evlerine en yakın parka sosyal mesafeye uyarak, bir araya gelmeden ve başka bir yere de gitmeden, marketlere vb. girmeden hareket edebilmeleri, yürüyebilmeleri için bir formül bulunabilir belki.

Bu konu üzerinde durmamın nedeni, çok sayıda yurttaştan aldığım doğrudan yakınma… Onlarla empati yapmak şart. Bu noktada yine aynı bakış açısından meseleye bakan iki arkadaşım ne diyor, onlara kulak verelim. Birisi haftada üç gün Milliyet’te yazan, 38 yıldır Açık Pencere’yi kapatmayan Melih Aşık üstat. Bakın ne diyor konuyla ilgili son sosyal medya paylaşımında:

MELİH AŞIK NE DİYOR?

“65 yaş üstü vatandaşlar karantinada bir ayı doldurdu...

Bu koşul her ülkede yok.

65 yaş üstü kişilere evde kalmaları her ülkede sıkı sıkı tembihleniyor... Ancak kalabalık yerlere girmemeleri, sosyal mesafeye dikkat etmeleri koşuluyla sokağa çıkmalarına da izin veriliyor. İhtiyarlar evde otururlarsa ne olur?

Hareketsiz yaşam hem fizik hem psikolojik sağlık yönünden iyi değil. Eli ayağı tutan herkesin günde yarım saat temiz havada yürümesi şart. Ev içinde egzersiz yapmak aynı ferahlığı sağlamıyor. Konu yeniden düşünülmeli... En azından sınırlı bir sokak izni verilmeli...”

BU DA BİR DOKTORUN GÖRÜŞÜ

Yine arkadaşım, Üroloji Uzmanı Dr. Kemal Özalp de sosyal medya hesabında şöyle diyor:

“Bu 65 yaş yasağına derhal son verilmelidir.65 yaş insanlarında kalp-damar hastalıkları, şeker hastalığı, osteoporoz gibi ciddi hastalıkların yönetiminde hareket çok önemlidir. Şimdi bu insanlar bir ay’dır evde oturduklarından, yürüyüş yapamadıklarından dolayı hastalıkları kötü yönde etkilenmektedir. Yaşlı hareket ederse yaşar. Hareketsiz kalırsa akü gibi boşalır.

Hiç olmazsa saat 10.00-12 .000 ve/veya 14.00-16.00 gibi saatlerde dışarı çıkmalarına, yürüyüş ve alışverişlerine izin verilmelidir ...”

XXX

Özetle, 65 yaş üzerindeki insanlarımıza “bir kenara atılmış” hissi yaşatmak iyi değil. Bilim Kurulu koronavirüsle mücadelede “65 yaş detayı” için de bir formül çalışsa ve sokağa çıkma yasağını yüzde 100’den yüzde 10’a çekmeyi önerse örneğin -ki, kesinlikle önlemlere ve kurallara kesin uymak kaydıyla-; Sağlık Bakanı Dr. Koca da konuya bir baksa ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’la istişare etse çok iyi olacak.

Muzaffer Ayhan Kara

Odatv.com

Muzaffer Ayhan Kara arşiv