Futbol alarm veriyor... 51 milyon euro için değer mi

Muzaffer Ayhan Kara yazdı...

Koronavirüs sürecinin başında topa iyi giremese de sonradan durumu toparlamaya canla başla çalışan, en azından sempatik ve güler yüzlü kişiliğiyle stresli bir süreci daha yaşanabilir kılan bir Sağlık Bakanımız olduğuna işaret edeyim. Basın toplantılarında yandaş olmayan medya organlarının temsilcilerini de davet edip saygı gösteren ve zor sorulara bile sinirlenmeden yanıt veren Sağlık Bakanımızın kabinedeki bakanlara da örnek olmasını diliyorum.

Evet, başlıktan anlaşıldığı gibi konumuz profesyonel futbol ligleri…

KARAR MI TEMENNİ Mİ BELLİ DEĞİL

Sağlık Bakanı Dr. Koca, liglerin başlaması hususunda kararı TFF’ye bıraktı, topu taca attı ve bir yerde sorumluluğu attı üzerinden. Ateş topunu alan Nihat Özdemir ve ekibi de Süper Lig’in başlama tarihini 12-14 Haziran, 1. Lig’inkini ise 19 Haziran olarak açıkladı. Kulüpler buna göre hazırlıklarına başladı peyderpey ve evlerinden tesislere çıktı teknik adamlar, futbolcular. İlk çıkan ekip Göztepe oldu, onu Kasımpaşa ve diğerleri izledi. Ancak Özdemir’in açıkladığı tarihin gerçek bir başlangıç tarihi mi yoksa bir temenni mi olduğu doğrusu tam anlaşılamadı. Kafalar karışık kaldı.

FUTBOL ALARM VERİYOR

Şu notu düşeyim yazının burasında; bu yazıyı TFF Başkanı Özdemir’in önceki gün CNN’deki açıklamalarından birkaç saat önce kaleme aldım ve bu not dışında hiç de değiştirmedim. Tek fark, liglerin temmuz ortasına kayabileceği, beIN Sports’la iki yıl daha sözleşme olduğunun altını çizmesi ve bir de “ölen ölür kalan sağlar bizimdir ve devam ederiz” yollu akıllara ziyan değinisi!

Bakın liglerin başlama tarihinin açıklanmasından çok sonra, henüz birkaç gün önce BJK ve Erzurumspor’da yoğun koronavirüs pozitif vakaları gözüktü! Kasımpaşa ve Giresunspor'da da var. BJK Başkanı Çebi ve iki futbolcuda söz ediliyor. Erzurumspor’da 11 kişide vaka var. Teknik Direktör Özdilek kendini karantinaya almış durumda. Fatih Terim’in ilk isyanı duymamazlığa gelindi, sonuç ortada; hoca pozitif çıktı ve hastanede tedavi altına alındı. Şimdi ikinci kez alarm veriyor.

22+4’ÜN ÇOK ÖTESİ

Arkadaşlar; maçlar seyircisiz de oynansa mesele 4 hakem ve 22 futbolcunun sahaya çıkmasından çok ötede. Bunun 10+10=20 yedek futbolcusu var. Düşünün, koronavirüs sürecine özel takımların üç oyuncu değiştirme hakkının beşe çıkması söz konusu. Hakemin düdüğü bile sorun! Elektronik düdük gündemde. Bunun teknik ekibi var, top toplayıcısı var, hizmet ekibi var, basın tribünü var, yöneticileri var, güvenlik görevlileri var, temizlikçisi var, var oğlu var… Kısacası haftada iki maç oynansa birkaç yüz kişi o stada gidip gelecek. Bir karikatür gördüm ve tanıdığım futbolcu ve teknik adamlara da gönderdim geçen gün; frikik oldu diyelim tam da yayın üzerinde… Nasıl baraj kurulacak sosyal mesafeye göre? Adam vurur köşeye gol olur bu durumda! Futbol yakın temas, ikili mücadele, şarj, obstrüksiyon demek… Korner ve frikiklerde yakın temas demek… Nasıl olacak Nihat Bey?

ÖNCE SAĞLIK MI, KAOSA AÇIK EKONOMİ Mİ?

Evet, koronavirüs olmasaydı da peofesyonel futbol, Avrupa’nın altıncı önemli ve büyük ligi Türkiye Süper Ligi iflas etmişti adeta. BeIN Sports’un elinde oyuncak olmuştu neredeyse. 18 takımdan 4’ü dışında hepsi astronomik borçlarla yapılandırma peşindeydi. Transfer tahtası kapalı olanlar vardı. Maçların oynanmasının ve liglerin tamamlanmak istenmesinin yegane nedeni ekonomik, bunu anlıyoruz ama soruyoruz; sağlık mı önemli, ekonomi mi? Şunu da soruyoruz ilave olarak; birkaç takımdaki salgınla nasıl olacak?

Hesaplamalara göre Süper Lig’in 687 milyon Avro’luk değeri ligler 12 Haziran’da başlarsa yüzde 22’lik bir kayıpla 536 milyon Avro’ya düşecekmiş. Lig iptal edilirse bu değer yüzde 29,5 civarında, yani 485 milyon Avro’ya düşecekmiş. Yani 51 milyon Avro için sağlığı tehlikeye atmak ve koronavirüsle tanışan ve tanışma ihtimali olan ekiplerle yeniden kaosa girmeye değer mi?

HUKUKSAL DÜZLEM VE YENİ KURALLAR GEREĞİ

Ortalığın karışmasına neden olan pekçok şey daha var. FİFA bir rehber hazırladı ama futbolcu-kulüp anlaşmaları nasıl olacak? İkide bir oyunbozanlık yapan beIN Sports’la bu işler yürüyecek mi? Sezon uzadı ama lig devam ediyor fakat futbolcunun sözleşmesi 31 Mayıs’ta bitiyor, nasıl olacak? Karşılıklı anlaşmalar en doğrusu ama herkes bunu benimseyecek mi? Uyuşmazlıkta ne olacak? Mücbir sebepler mi geçerli olacak uyuşmazlık kurulları veya ticaret mahkemelerinde yoksa klasik borçlar hukuku mu? FİFA genel bir uygulama yapabilecek mi yoksa her ülkede koyun kendi bacağından mı asılacak? Bu arada kulüplerin borç yapılanmaları yeniden gözden geçirilecek mi? TFF Ekonomik süreci dikkate alıp yabancı kuralını gözden geçirip 14 yerine 4+3=7’yi yaş, millilik vb. ciddi kriterler de koyup esas alacak mı? İlk 11 ve ilk 21’de 1+3=4 20 yaş altı kuralını getirmeye cesaret edebilecek mi?

BEIN SPORTS ÇEKİLİYOR MU?

Bu arada, beIN Sports’un en fazla bir sezon daha kalıp ayrılabileceği olasılığı konuşuluyor kulislerde ve Saran Holding ile Demirören’in D-Smart’ının devreye girdiği belirtiliyor. Hatta Kulüpler Birliği’nin gönlü Saran’daymış Cumhuriyet’ten Jale Özgentürk’ün yazdığına göre. TFF ise yurtdışı örneklerini inceleme altına almış ama son sözü kimin söyleyeceği de açık. İktidar ne derse o! “Katar” derse “Katar”!

GÖNLÜM “FUTBOL” DESE DE…

Sonuç olarak gönlüm “futbol” dese de aklım koşullara ve gelişmelere bakıp 51 milyon Avro değil de “ev” diyor. Peki o zaman ne mi olmalı? Önce önümüzdeki topa bakıp karar verelin, sonra da ikinci adımı çabucak düşünüp, bir karar verelim. Ki, bir şura toplanmalı bu kararlar için; Kulüpler Birliği’nden ve TFF’den beş temsilci, beş teknik direktör, beş takım kaptanı futbolcu, beş hakem toplanıp özgürce ve “önce sağlık” diyerek karar vermeli.

“ADNAN SÜVARİ SEZONU” İLE YENİ BİR SAYFA

Son olarak, alınan kararlar ne olursa olsun, 2020-2021 Süper Lig Sezonunun adı yeni bir sayfaya uygun “Adnan Süvari Sezonu” olmalıdır. Bunu geçen sezon için önermiştim hatta TFF nezdinde gündeme geldiğini de biliyorum, ancak Cemil Usta Sezonu’nda karar verilmiş önceden. İstanbul, Ankara, Trabzon’dan sonra futbolun en eski oynandığı ve ağırlığı olan bir kente de isim sırası gelmelidir artık. A Milli Futbol Takımında, Göztepe ve Karşıyaka’da emeği olan, çağdaş Türk futbolunun gelişmesinde ve Avrupa’da ilk kez derece yapmasında rolü olan “Adnan Süvari” adı futbolumuza çok yakışacaktır.

Son sözüm: Önce ve ille sağlık, sonra endüstriyel futbol! Sağlık giderse geri gelinmiyor ama endüstriyel futbol gerekirse üç ay bekler.

Muzaffer Ayhan Kara

Odatv.com

Muzaffer Ayhan Kara odatv arşiv