233 milyonluk IŞİD duvarını neden ihalesiz yaptırıyorlar

Odatv AKP'nin Suriye sınırındaki katakullisini açıklıyor! Mert Taşçılar yazdı...

Suriye sınırına yapılması planlanan ve içinde 151 kilometrelik duvarın da bulunduğu “Suriye Sınırı Fiziki Güvenlik Sistemi”ni Kamu İhale Yasası’na tabi olmadan, doğrudan alım yöntemiyle kurulmasının önü açıldığı ortaya çıktı. Duvarın maliyeti 233 milyon TL olarak hesaplandı.

Doğrudan alım yöntemi kararının seçimlerden sonraki ilk Bakanlar Kurulu toplantısında alınması ise sınır güvenliğinin seçimlerden sonra tasarlanmaya başlandığını gösterdi.

Konuyla ilgili Bakanlar Kurulu kararı, geçen günlerde Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararname, güvenlik, savunma ve istihbarat alanlarında veya gizlilik içinde yürütülecek projeleri, ihalesiz ve pazarlıksız yaptırma konusunda Maliye Bakanı’na yetki veriyor.

Böylelikle geçici hükümet, istediği şirkete duvarın yapım işini istediği maliyete ihaleye girmeden yaptırabilecek.

KARAR 15 HAZİRAN'DA ALINMIŞ

Gelir İdaresi Başkanlığı’nca hazırlanan ve Maliye Bakanlığı’nın yazısı üzerine alınan Bakanlar Kurulu kararının tarih ve içeriği, çarpıcı bir arka plan sergiliyor. Güvenlik ve istihbarat alanındaki işleri ihalesiz ve pazarlıksız yaptırma yetkisi veren kararname Resmi Gazete’de yayımlanmasına karşın, bu kararın 15 Haziran 2015 tarihli Bakanlar Kurulu’nda alındığı belirtiliyor. Bu tarih ise 7 Haziran seçimlerinin ardından yapılan ilk Bakanlar Kurulu toplantısı.

NEDEN 38 GÜN SONRA

İstihbarat ve güvenlik amaçlı ve gizli projeleri “acil durumlarda” pazarlıksız ve ihalesiz yaptırma kararının Suriye gündemli bu toplantıda alınmış olması, talebin Genelkurmay’dan geldiği ihtimalini kuvvetlendiriyor.

Ancak bu kadar önemli bir kararnamenin, 15 Haziran’ı izleyen günlerde değil de, 38 gün sonra, sınırdaki sıcak çatışmanın ertesi gün yayımlanması, ihalesiz yaptırılacak iş ve alımların "çok acil" hale getirildiği şüphesini ortaya koyuyor.

Kritik kararname, güvenlik ve savunma projelerini, yalnızca ihale mevzuatı dışına çıkarmakla kalmıyor. “Doğrudan temin” başlıklı maddede, “duvar”ın da aralarında yer alacağı projelerin pazarlıksız yapılacağı şöyle anlatılıyor:

“Önceden düşünülmesi mümkün olmayan ani ve beklenmeyen olayların ortaya çıkması üzerine ivedi olarak yapılması gerekip, pazarlık usulünün uygulanmasına yeterli süre bulunmayan acil ihtiyaçlara yönelik alımlar”

NELER YOK Kİ

Suriye sınırının 7/24 gözetlenmesi, sınırdan yasadışı geçişlerin önlenmesi için sınır hattında şunların yapılmasına karar verildi:

1. 2011 yılından bu yana sınıra 7 kilometre duvar örülmüştü. 151 kilometre daha modüler duvar örülecek.

2. 56 kilometre güçlendirilmiş kafes tel gerilecek.

3. 15 kilometre boten fens teli inşa edilecek.

4. Sınırdaki 90 kilometre tel engel 161 kilometreye çıkarılacak.

5. Askeri devriye faaliyetlerinin daha etkin yapılabilmesi için 279 kilometrelik aydınlatmaya 119 kilometrelik bölüm daha eklenecek.

6. Sınırdaki 1280 kilometre devriye yolu zaten 2011 yılından bu yana ıslah edilmişti. 278 kilometrelik bir “hudut yolu” daha ıslah edilecek.

7. Sınır hattındaki 70 kilometre toprak set ve 22 kilometre akordeon engele herhangi bir ekleme yapılmayacak. 365 kilometrelik hendekte ekleme yapılmaksızın varlığını koruyacak.

Mert Taşçılar

Odatv.com

odatv AKP katakulli mert taşçılar arşiv