2004'ten beri bir ilk.. CD satışları internete rağmen yükselişte

Kaan Çağlayangöl yazdı

Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği (RIAA) tarafından yayınlanan son verilere göre, 2021 yılında ABD'de CD satışları 2004 yılından bu yana ilk defa arttı. MRC Data’nın Billboard tarafından paylaşılan 2021 ABD Yıl Sonu Raporu’nda, CD formatındaki albümlerin bu yıl daha çok rağbet gördüğüne ilişkin bir tabloyu ortaya çıkardı. Gelir dağıtımları 2020 yılında 31.6 milyondan 2021 yılında 46.6 milyona yükseldi ve elde edilen gelir 483.2 milyon dolardan 584.2 milyon dolara yükseldi. CD satışları, ABD'de bir milyar CD formatında albümün satıldığını gösteriyor. Plak satışları ise 10 yıldan fazla bir süredir artarak devam ediyor ve 2021 yılında ABD'de 39.7 milyon adede ulaşarak 1 milyar dolar gelir sağlamış gözüküyor. Tüm dünya iki yıllık salgın kapanmalarından çıkarken CD satışlarındaki bu artışın devam edip etmeyeceği elbette belli değil. Pandemi nedeniyle toplumun büyük bir bölümü evlere kapandığı için yeni bir takım hobiler ve arayışlar ister istemez ortaya çıkmış gözüküyor. Pandemi gibi eve kapanılan bir süreç insanların geçmiş alışkanlıklarını tekrar harekete geçirmiş. Halbuki neredeyse tüm dünyada birçok müzik market, CD’lere olan ilginin düşük olması sebebiyle CD satışını bıraktığını açıklamıştı.

2004'ten beri bir ilk.. CD satışları internete rağmen yükselişte - Resim : 1

İNTERNET ÇAĞI VE MÜZİK DİNLEMEK

Uluslararası Fonogram Sanayisi Federasyonu’nun (IFPI) global müzik raporuna göre, genel dijital gelirler son 3 yılda yüzde 21,1 büyümeyle 11,2 milyar dolara ulaştı ve şu anda toplam kayıtlı müzik gelirlerinin yüzde 58,9’unu ifade ediyordu. Ücretli olarak dinleme gelirindeki artış da yüzde 32,9 oldu. Dünyanın önde gelen şirketlerinden Spotifty, Deezer, ve Apple Music bu gelir paylaşımında başı çekiyorlar. YouTube Music ise kullanıcı kolaylığını en üst seviyeye taşımak için yapay zeka teknolojisini kullanmaya çalışıyor. Çeşitli algoritmaları kullanarak çalma listeleri ve istasyonlar oluşturup kullanıcıların beğenisine sunuluyor. Dijital müzik dinlemenin yükselişinin sebebi ise online müzik (streaming) platformlarının sayısının yıllar içerisinde gittikçe artması olarak açıklanabilir. Elbette cep telefonu operatörlerinin geçmiş yıllara göre internet paketlerindeki ucuz fiyat politikası da dijital müzik dinleme konusunda etkili olmuş gözüküyor. Özellikle gençler genelde müzik dinleme tercihlerini pratik olandan yana kullanıyorlar. Bu müzik dinleme tercihi adeta fast-food yemekler gibi müzik dinleme alışkanlıklarına da yansımış gözüküyor. CD veya plak alıp dinlemek yerine online platformlar üzerinden müzik dinlemek özellikle gençlere çok daha kolay geliyor. Günümüzde internet teknolojilerinin ve genişbandın (broadband) yaygınlaşıp çoğalması da online müzik dinlemeyi kolaylaştırmış gözüküyor. Kolay üretim ve kolay tüketim, şarkıların hızlıca dinlenilip bir tarafa atılmasına ister istemez büyük bir olanak sağlıyor. Hal böyle olunca üretici konumunda olan söz yazarı ve besteciler de daha kolay tüketilen şarkılar yaparak online müzik dinleme çılgınlığına ayak uydurmaya çalışıyorlar. Müzikte uzmanlaşma ve beceri bir tarafa atılarak home studio sayısı artmış gözüküyor. Müzik yayınlama şekli ise sanal ortama kayıyor ve “yeni albümümü tüm dijital mecralardan dinleyebilirsiniz” sözleri de kulaktan kulağa yankılanıyor.

2004'ten beri bir ilk.. CD satışları internete rağmen yükselişte - Resim : 2

VINOD KHOSLA VE SÖYLEDİKLERİ

Yapay zeka uygulamalarının müzik endüstrisini yeniden şekillendireceğini belirten ABD’li milyarder girişimci Vinod Khosla, “Bundan 10 yıl sonra müzik dinleyeceğimizi düşünmüyorum” açıklaması ile bir süre önce gündeme gelmişti. Khosla Ventures’ın kurucusu ve Sun Microsystems'in kurucu ortağı olan Khosla, ABD’de düzenlenen ve yıkıcı teknolojilerin ele alındığı bir toplantıda, “Bundan 10 yıl sonra müzik dinleyeceğimizi düşünmüyorum. Bunun yerine, otomatik olarak her birey için özel olarak tasarlanan ve beynine, dinleme tercihlerine ve özel ihtiyaçlarına göre uyarlanmış özel şarkı eşdeğerlerini dinleyeceğimize inanıyorum” demişti. Vinod Khosla, insanların kişisel ruh haline uygun olarak inşa edilen bu ısmarlama şarkı eşdeğerlerinin yapay zeka (AI) teknolojisi kullanılarak oluşturulabileceğini belirtti. Vinod Khosla’nın bu iddialı değerlendirmesini inceleyen teknoloji yayını Techcrunch, hali hazırda tüketicilerin belirli sanatçıları veya grupları seçmek yerine, zaten ‘mod’larına uyan çalma listelerini kullandığına dikkat çekti. Teknoloji uzmanları, yapay zeka teknolojisinin yakın gelecekte zihin okuma kulaklıklarıyla birleştirilerek, kişinin ruh haline göre dinlemek istediğiniz şeyler hakkında önerilerde bulunacağı ve hatta kişiye özel yapay zeka tabanlı şarkılar için kullanılacağı görüşünde. Zaten Apple, “AI Music” isimli bir girişim şirketini satın aldığını duyurmuştu. Girişim şirketinin, yapay zeka kullanılarak müzik üretimi alanında uzmanlaştığı biliniyordu. Şirket tarafından eğitilen yapay zekanın, müziği bireylerin kalp atışı ve duygu durumu gibi bir dizi kişisel özelliğine göre oluşturduğu da fazlasıyla yazılıp çizildi.

Neredeyse tüm müzisyenler müziğin gece 12’den sonra devam edip etmeme tartışmalarını yaparlarken müziğin alabildiğine dijital hale gelerek ruhunun kaybolmasını da tartışmalarını isterim.

Kaan Çağlayangöl

Odatv.com

cd