19 Mayıs'ın 100. yılında dikkat çeken sergi

Çalışmalarını Antalya'da sürdüren Yediarıklar Sanat Grubu, Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 100. yılını İlk Adım adlı resim sergisiyle kutluyor...

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 100. yılı yurdun dört bir yanında çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Antalya'da bir grup sanatçının oluşturduğu Yediarıklar Sanat Grubu ise 19 Mayıs 1919'da Samsun'dan başlayarak kurtuluşa giden yolun öyküsünü 'İlk Adım' adını verdikleri resim sergisiyle kutluyor. 21-23 Mayıs tarihleri arasında Ansan Sanat Galerisi'nde ziyarete açılacak sergiyle ilgili bilgi veren grubun sözcüsü ressam Nuri Sezen, projeyle Atatürk'ün fikirlerini ve yurt gerçeklerini yansıtmayı hedeflediklerini belirterek, "O günkü Anadolu'yu tanımadan Atatürk'ü tanımak mümkün değildi. 19 Mayıs 1919, düşmanla, cehaletle ve geri kalmışlıkla mücadelenin ilk adımıdır" diye konuştu.

19 Mayıs'ın 100. yılında dikkat çeken sergi - Resim : 1

İLK ADIM BAŞLIKLI RESİM SERGİSİ 21 MAYIS'TA AÇILIYOR

Antalya'da sanat kolektifi olarak faaliyetini sürdüren Yediarıklar Sanat Grubu Mustafa Kemal Atatürk'ün ulusal kurtuluş savaşını başlatmak için Samsun'a çıkışının 100. yılını "İlk Adım" başlıklı resim sergisiyle kutluyor. 20 sanatçının eserlerinden oluşan sergide toplam 32 resim yer alıyor. 21 Mayıs Salı günü saat 17:30'da izleyiciyle buluşacak olan sergi, 23 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilecek.

19 Mayıs'ın 100. yılında dikkat çeken sergi - Resim : 2

19 Mayıs'ın 100. yılında dikkat çeken sergi - Resim : 3

"ATATÜRK'ÜN İDEALLERİNİ GÖRSELLEŞTİRME ÇABASI"

İlk Adım sergisinin Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkışının fikri boyutunu güncelleştirme çabası olduğunu dile getiren Yediarıklar Sanat Grubu Sözcüsü Ressam Nuri Sezen, "Bugün O'nun en büyük eseri olan Türkiye Cumhuriyeti bir takım sıkıntılar içerisinde ise onu tam olarak anlayamamış, anlatamamışısz demektir. Atatürk'ün bu ülkeye yaptığı hizmetler her türlü vefaya layıktır. Atatürk'ü iyi anlatmak için, o günkü Anadolu'yu iyi anlamak gerekir. Bu proje, o günkü yurt gerçeklerini, Atatürk ideallerini görselleştirme çabasıdır. Samsun'a hareketi bir vapurla ya da içindekilerle ifade etmek mümkün değildi. Marifet, O'nun kafasındaki fikirlerdeydi" dedi.

19 Mayıs'ın 100. yılında dikkat çeken sergi - Resim : 4

'19 MAYIS 1919, MÜCADELENİN İLK ADIMIDIR'

'İlk Adım' başlıklı resim sergisi projesiyle Atatürk'ün fikirlerini ve yurt gerçeklerini yansıtmayı amaçladıklarını belirten Sezen, "O günkü Anadolu'yu tanımadan Atatürk'ü tanımak mümkün değildi. O bizi düşman mezaliminden ve işgalden kurtardı. Cehalet ve geri kalmışlıktan kurtarmaya, kalkınma yolunda akılla ve bilimle buluşturmaya çalıştı. Bağımsızlık yolunda onurumuzu kurtardı, kimliğimizi kazandırdı. Aydınlık bir geleceğe, hurafedne arınmış bir maneviyata yönlendirdi. Kula kulluktan kurtarıp, birey olmanın insani erdemini kazandırdı. 19 Mayıs 1919 düşmanla, cehaletle, geri kalmışlıkla mücadelenin ilk adımıdır" ifadelerini kullandı.

19 Mayıs'ın 100. yılında dikkat çeken sergi - Resim : 5

19 Mayıs'ın 100. yılında dikkat çeken sergi - Resim : 6

Yusuf Yavuz

Odatv.com

19 Mayıs'ın 100. yılında dikkat çeken sergi - Resim : 7

Yusuf Yavuz odatv arşiv