15 Temmuz'dan 14 ay önce savcılığa verilen “FETÖ'cüler” listesindeki ilk isim kimdi

Müyesser Yıldız yazdı

Başkanlık kadar 15 Temmuz darbesini, öncesini, sonrasını ve darbenin siyasi ayağını da konuşmaya devam etmeliyiz. Neden mi? Konuşmalıyız ki, Bizzat Başbakan Binali Yıldırım'ın 3 ay önce neden, “Başkanlığın kapısı 15 Temmuz gecesi açılmıştır” dediğini daha iyi anlayabilelim. Veya kendileri içerde ya da firarda olan “FETÖ'cülerin” 15 Temmuz darbesinden sonra yapılan düzenlemeler için, “Biz içerde, fikirlerimiz iktidarda” sözleriyle niye ellerini ovuşturduğunu, geçmişte TSK'yı çökertme “misyonunu” üstlenen “Baş FETÖ'cülerden” Emrullah Uslu gibi bir ismin bile Erdoğan'ın başkanlığını nasıl olup da desteklediği muammasını çözebilelim.

Aralık ayı başında iktidar medyasında bir haber yayımlandı. “Başsavcılığın gizli belgesi darbecinin kasasından çıktı” başlıklı haberde, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 15 Temmuz darbe girişimi öncesi FETÖ'nün TSK içindeki yapılanmasıyla ilgili yaptığı çalışma sonucunda belirlediği bin 17 kişilik listeyi 2016 yılı içinde “gizli” koduyla Genelkurmay Başkanlığı'na gönderdiği belirtilerek, “Listede, darbe girişiminde yer alan önemli isimlerin olduğu öğrenildi. Bunların başında darbe girişiminin 1 numarası olarak gösterilen Akın Öztürk geliyor” deniliyor ve bu listenin darbeden sonra tutuklanan Genelkurmay Personel Başkanı İlhan Talu'nun kasasından çıktığı bildiriliyordu.

GİZLİ TANIK “KADİR”İN LİSTESİ

Devletteki “FETÖ yapılanması” ile ilgili çalışmaların 17/25 Aralık'tan sonra başladığı, ana soruşturmanın da Ankara Cumhuriyet Başsavcı Yardımcısı Serdar Coşkun tarafından yürütüldüğü malûm.

Coşkun ve ekibi, yüzlerce belki de binlerce kişiyle görüştü. Açık veya gizli tanık ifadeleriyle hazırlanan iddianame de 15 Temmuz darbesinin hemen öncesinde hazırlanarak, mahkemeye sunuldu.

Yukarıda dikkat çektiğimiz haberde geçen “bin 17 kişilik listenin”, bu ifadelere göre oluşturulduğunu tahmin etmek zor değil.

Zor olan; “Bu listenin Genelkurmay'a neden gönderildiği, bir anlamda kediye niye ciğer emanet edildiği” gibi basit bir sorunun cevabının halen verilememiş olmasıdır!..

İddianameye dönersek; 15 Temmuz darbesinden hemen sonra kabul edildi ve Kasım'dan itibaren “FETÖ çatı davası” olarak duruşmalarına başlandı.

Bu iddianamede bir “gizli” tanığın ifadesi de yer alıyor. Kod adı “Kadir”...

İfadenin alınma tarihi 5 Mayıs 2015... Yani 15 Temmuz'dan 14 ay önce... O vakitler Hulusi Akar Kara Kuvvetleri, Akın Öztürk de Hava Kuvvetleri Komutanı.

İfadeyi alan bizzat Savcı Serdar Coşkun...

Kumpas davalardaki “Osmanım” tipli gizli tanıklara benzemiyor “Kadir”... Emekli bir asker olduğu anlaşılıyor...

3.5 sayfalık ifadesinin ardından tam 128 askerin isminin yer aldığı, “TSK İçinde Gizlenmiş Bulunan FETÖ Grubu İsim Listesi” başlıklı 8 sayfalık bir ek vermiş.

Tespit edebildiğim kadarıyla bu isimlerden tam 65'i darbeye karıştığı için tutuklanmış durumda. Bir kısmı firari, bir kısmı emekliye sevkedilmiş. En önemlisi halen görevde olanlar var.

Gizli tanık “Kadir”in listesinde yer alan isimlerden bazıları ve bunlar hakkındaki ifadeleri şöyle:

Akın Öztürk : Şu anda Hava Kuvvetleri Komutanı... Olabilecek bir darbe girişiminde Kara Kuvvetleri Komutanı Hulusi Akar'ın yanında isteyebileceği tek kuvvet komutanı olduğunu düşünüyorum. Çünkü 12 Eylül ve bütün ihtilaller böyle olmuştur.

Salih Ulusoy : (Darbede Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanıydı): Hulusi Akar'a yakındır. Halen Ankara'da EDOK Etimesgut Zırlı Birlikler tamamen Salih Ulusoy'a bağlıdır. Buranın önemi herhangi bir darbe girişiminde zırhlı kuvvetlerin şehrin hassas bölgelere yerleştirilerek darbenin oluşumunu tamamlayacak bir unsurdur.

Metin İyidil : (Darbede EDOK Komutanıydı) : Halen Ankara 4. Kolordu Komutanıdır. 2005 yılından beri Ankara'da görev yapmış ve hiç şarka gitmemiştir. 2005 yılından beri ağırlıklı olarak Genelkurmay'da Personel Başkanlığı yapmıştır. Hulusi Akar'ın ekibinden olduğundan dolayı bu göreve organize olarak gelmiştir, kendisinin Fetullah Gülen Terör Örgütü üyesi olduğunu düşünmekteyim.

Uzun liste, “Mehmet Partigöç, Hamza Koçyiğit, Mehmet Akyürek, Hakan Eser, Şener Topuç, Celalettin Sağır, Hamza Celepoğlu, Tanju Poshor” gibi darbeci çıkan isimlerle devam ediyor.

Gizli tanık “Kadir”in savcılığa verdiği “TSK İçinde Gizlenmiş Bulunan FETÖ Grubu” başlıklı isim listesinin en başında yer alan isme gelirsek;

Açıktan Hulusi Akar'ın adını verip, nerelerde görev yaptığını, Balyoz sürecindeki uygulamalarını anlattıktan sonra özetle şunları söylüyor:

“Halen Kara Kuvvetleri Komutanıdır. Eğer devresi Korkut Özarslan sözde Balyoz davası nedeniyle mağdur edilmeseydi şu anda Kuvvet Komutanı olamayacaktı.... Kara Harp Okulu Komutanlığı yaptığı dönemde cemaatçi olmayan öğrenci ve personele mobbing yaptırmıştır... Hulusi Akar, TSK'da en rahat görev yerlerinde çalışan, terörle mücadele yapmış birliklerde de çalışmayan bir ordu mensubudur. Mizaç olarak çok sert. Koskoca generalleri personellerinin önünde azarlayan bir kişidir. Buna örnek olarak 2015 yılında Ankara Kara Havacılık Okulunu ziyaretinde okul komutanını aynı şekilde, 'Senin askerliğin zayıf General' diye azarlamıştır. Yine aynı yıl içerisinde Amerikan Ordusunca madalya ile taltif edilmiştir.”

Toparlarsak;

Gizli tanık Kadir sadece ifadesini değil, listenin yer aldığı 8 sayfayı tek tek tek imzalamış... Bu arada, “Kimliğinin gizli kalması amacıyla imzasının değiştirildiği” de belirtilmiş...

Ciddi iddialar... Önemli bir iddianame... Lâkin ifadesindeki tek bir cümleden, gizli tanık Kadir'in kim olduğunu benim bile anladığımı belirtip, devam edeyim:

O ifadeler ciddiye alınmış olmalı ki, bu çok önemli iddianameye konuldu, iddianame mahkeme tarafından kabul edildi ve dava görülmeye başlandı.

Bu durumda da insanın aklına tek soru geliyor; Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın darbeden önce Genelkurmay'a gönderdiği “FETÖ'cüler” listesinde Hulusi Akar'ın adı niye yer almadı?.. Ya da aldı mı?..

Müyesser Yıldız

Odatv.com

Mehmet Partigöç Hamza Celepoğlu Celalettin Sağır Şener Topuç Hakan Eser Mehmet Akyürek Hamza Koçyiğit Metin İyidil gizli tanık kadir Akın Öztürk fetö çatı iddianamesi Tanju Poshor binali yıldırım FETÖ Hulusi Akar 15 Temmuz Salih Ulusoy balyoz kumpası arşiv