13 yılda tarımsal üretim ranta kurban edildi

CHP Bursa Milletvekili ve TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhan Demiröz, rant uğruna tarım toprakları ve meraların elden çıkartıldığını söyledi.

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle bir açıklama yapan CHP Bursa Milletvekili ve TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhan Demiröz, AKP hükümetinin 13 yıl boyunca çiftçiyi unuttuğunu belirterek, “Üretim düşerken ithalat patladı. Rant uğruna tarım toprakları, meralar elden çıkartıldı. Çiftçi üretici sayısı, ekim alanı ve üretim miktarı azaldı. Özelleştirmeler tarımın çökmesinde etken oldu. Girdi maliyetleri artışı durdurulamadı, üretici fiyatları yerinde saydı” dedi. CHP’nin çiftçilere yönelik vaatlerini de sıralayan Demiröz, başka geliri olmayan çiftçilere asgari ücret düzeyinde gelir garantisi sağlayacaklarını belirterek, mazotun litresini de 1,5 TL’ye düşüreceklerini kaydetti.

13 yılda tarımsal üretim ranta kurban edildi - Resim : 1

HÜKÜMET 13 YILDA TARIMI, ÇİFTÇİYİ UNUTTU

CHP Bursa Milletvekili ve TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhan Demiröz, inadına üretim yaparak milli ekonomiye katkı koyan çiftçilerin Dünya Çiftçiler Gününü kutladığını belirterek, “Hükümetin 13 yıl boyunca unuttuğu tarımı, unuttuğu köylüyü, unuttuğu çiftçiyi, unuttuğu kırsalı Dünya Çiftçiler Günü nedeni ile hatırlaması çok güzel. Fransız çiftçilerinden madalya alması ile övünen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi Eker’in bugünü hatırlaması da güzel” dedi.

13 yılda tarımsal üretim ranta kurban edildi - Resim : 2

‘RANT UĞRUNA TARIM TOPRAKLARI VE MERALAR ELDEN ÇIKARILDI’

13 yıl boyunca çiftçilerin desteklenmediğini savunan Demiröz, gıda üretiminin stratejik önem kazandığı süreçte dışa bağımlı hale gelindiğine dikkati çektiği açıklamasında, “Cumhuriyet tarihinin en düşük büyüme oranları gerçekleşti. Üretim düşerken ithalat patladı. Çiftçilerimiz sarı taksilerden kaçmak için uğraş verdi. Zira haciz-icra kıskacına alındı. Çiftçi üretici sayısı, ekim alanı ve üretim miktarı azaldı. Özelleştirmeler tarımın çökmesinde etken oldu. Girdi maliyetleri artışı durdurulamadı, üretici fiyatları yerinde saydı. Çiftçi desteklenmedi, vergilendirildi. Rant uğruna tarım toprakları, meralar elden çıkartıldı. ‘Hibe desteği’ dediler, mazotun ÖTV ve KDV’si ile geri aldılar. ‘Tarım Kanunu’ dediler gereğini yapmayarak çiftçiye olan borçlarını ödemediler. Saman ve kurbanlık hayvan ithal etmedeki maharetlerini pirinçte, kuru fasulyede ve patateste gösterdiler. Ancak, üretmek, üretim yapmak hiç akıllarına gelmedi” diye konuştu.

13 yılda tarımsal üretim ranta kurban edildi - Resim : 3

‘ÇİFTÇİLERE GELİR GARANTİSİ SAĞLANACAK, MAZOT 1,5 LİRAYA DÜŞECEK’

Açıklamasında, partisinin tarım programına da değinen CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, seçim bildirgesinde yer alan çiftçilere yönelik vaatlerini ise şöyle sıraladı: “Çiftçinin üretim amaçlı olarak kullanacağı mazotun litresini 1,5 TL’ye düşüreceğiz. Tarım sektöründe çalışanların sosyal güvenlik primlerini 30 yaşına kadar Hazine’den karşılayacağız. Teşvik edilecek tarım ürünlerini bir yıl önceden açıklayacağız. Başka geliri olmayan çiftçiye, hane başına, asgari ücret düzeyinde gelir garantisi sağlayacağız. Aile işletmeleri ve küçük çiftçilerin, ürünlerini doğrudan tüketicilere satmalarını sağlayacak kurumsal düzenlemeleri yapacağız. Geçici tarım işçilerinin sosyal güvenliğini devlet güvencesi altına alacağız.”

Yusuf Yavuz

Odatv.com

akp tarım mazot chp arşiv