11 milyon insanın geleceği tehlikede

Dünyadaki 229 kültür ve doğal miras alanının 114 tanesi kaçak ağaç kesimi, madencilik, yapılaşma, petrol ve gaz arama gibi çalışmalar yüzünden tehdit altında. 11 milyon insanın geleceği ise Dünya Miras Listesi’ndeki bu alanlara bağlı.

UNESCO Dünya Mirası Komitesi'nin 40. toplantısına bu yıl Türkiye ev sahipliği yapacak. 10-20 Temmuz 2016 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleşecek toplantıya yalnızca iki ay kalmasına rağmen Türkiye kamuoyunda kayda değer bir kıpırtı yok. UNESCO Dünya Mirası Listesinde İtalya, Fransa ve İspanya gibi ülkelerde 50'ye yakın dünya mirası bulunurken, Türkiye'nin 15 alanı listede yer alıyor. Ancak sahip olduğu doğal ve kültürel zenginlikler göz önüne alındığında Türkiye büyük bir potansiyele sahip olmasına karşın bu şansını yeterince değerlendiremiyor. Dünya Mirası Geçici Listesinde kültürel ve doğal 60 alanı bulunan Türkiye, gerekli adımları atması halinde sahip olduğu benzersiz hazineyi koruyarak geleceğe taşımış olacak.

DÜNYANIN DOĞAL MİRASININ YARISI TEHDİT ALTINDA

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan doğal miras alanlarının neredeyse yarısı tehdit altında. Bu alanlar yalnızca doğal yaşamın sürmesi için değil, bölgedeki insanların refahı ve geleceği için de yaşamsal önem taşıyor. Ancak buna rağmen dünyadaki 229 kültür ve doğal miras alanının 114 tanesi kaçak ağaç kesimi, madencilik, yapılaşma, petrol ve gaz arama gibi çalışmalar yüzünden tehdit altında. 11 milyon insanın geleceği ise Dünya Miras Listesi’ndeki bu alanlara bağlı.

WWF’TEN ‘YIKICI FAALİYETLERİ SONA ERDİRİN’ ÇAĞRISI

Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF), 6 Nisan’da başlattığı küresel kampanyayla doğal hayatı ve insanların geleceğini tehdit eden bu tür yıkıcı faaliyetlerin sona erdirilmesi için çağrıda bulunuyor. Tanzanya’daki Selous Yaban Hayat Parkı, İspanya’daki Donana Milli Parkı ve Beliz’deki mercan resifleri başta olmak üzere koruma değeri yüksek bütün alanları tehdit eden faaliyetlerin durdurulması için gerekli adımların atılmasını istiyor. WWF’in talepleri arasında, doğal alanların daha iyi korunması ve yönetilmesi, endüstriyel kaynaklı tehditlere yol açan finansal nedenlerin gözden geçirilmesi ve özel sektör yatırımlarını düzenleyen uluslararası standartların güçlendirilmesi gibi çözüme işaret eden öneriler yer alıyor.

DÜNYA MİRASI LİSTESİNDE TÜRKİYE’DEN 15 ALAN VAR

Türkiye’de ise ikisi hem kültürel hem doğal miras; 13’ü ise sadece kültürel miras olmak üzere toplam 15 Dünya Kültür Mirası alanı bulunuyor. Bu sayı İtalya, İspanya ve Fransa gibi ülkelerde 50’ye yakın. Türkiye gibi geniş ve özel bir coğrafyada halen doğal ve kültürel özellikleriyle “karma” Dünya Mirası alanları olarak tescillenmiş yalnızca iki alan olsa da, eşsiz güzelliklere sahip çok sayıda doğal alan Dünya Mirası olarak tescillenmeyi hak ediyor. Doğal alanlarımızın dünya çapında tanıtımı ve en iyi şekilde korunması için Dünya Mirası listesine girmesi önem taşıyor.

DÜNYA MİRASI KOMİTESİ TEMMUZ’DA İSTANBUL’DA TOPLANACAK

WWF’in konuyla ilgili çağrısında, dünya çapındaki kampanyaya destek vererek, uluslararası düzeyde öneme sahip Dünya Mirası alanlarındaki acil tehditlere karşı harekete geçilebileceği belirtilerek, “Türkiye’de ve dünyada koruma değeri yüksek alanların Dünya Mirası olarak tescillenmesine ve korunmasına katkıda bulunabilirsiniz. 10 Temmuz 2016’da İstanbul’da başlayacak Dünya Mirası Komitesi’nin 40. toplantısına Türkiye’nin ev sahipliği yapacak olması Dünya Mirası kavramının ülkemizde daha iyi anlaşılması ve benimsenmesi için bir fırsat sunuyor. Doğal mirasımızın korunması ve daha fazla alanın bu listeye girmesini sağlamak için çalışmaların yapılması ve gerekli adımların atılması konusunda karar vericilerimize çağrıda bulunuyoruz” ifadelerine yer verildi.

11 milyon insanın geleceği tehlikede - Resim : 1

GÖREME’DEN HEVSEL BAHÇELERİNE TÜRKİYE’NİN DÜNYA MİRASI LİSTESİ

Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan 15 alanı arasında, Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Nevşehir) [1985], Pamukkale-Hierapolis (Denizli) [1988], İstanbul'un Tarihi Alanları [1985], Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas) [1985], Hattuşa (Boğazköy) - Hitit Başkenti (Çorum) [1986], Nemrut Dağı (Adıyaman - Kahta) [1987], Xanthos-Letoon (Antalya - Muğla) [1988], Safranbolu Şehri (Karabük) [1994], Troya Antik Kenti (Çanakkale) [1998], Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne) [2011], Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya) [2012], Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir) [2014], Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu (Bursa) [2014], Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri (2015), Efes (2015).

11 milyon insanın geleceği tehlikede - Resim : 2

GEÇİCİ LİSTEDE ANTALYA BAŞI ÇEKİYOR

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde Türkiye’den 60 kültürel ve doğal miras yer alıyor. Antalya’da bulunan ve geçmişi 500 bin yıl geriye uzanan Karain Mağarası’nın başını çektiği geçici listede, Antalya St. Nicholas Kilisesi, Likya uygarlığı kentleri, Kekova, Alanya Kalesi ve Tersanesi , Perge antik kenti, Güllük Dağı Termessos Antik Kenti gibi yerler bulunuyor. Geçici listede ayrıca Aydın Afrodisias antik kenti, Trabzon Sümela Manastırı, Burdur Sagalassos Antik Kenti, Şanlıurfa Göbeklitepe, Konya Eflatunpınar Anıtı, Ankara Gordion, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Külliyesi ve Tuz Gölü gibi toplam 60 alan dünya mirası listesine gireceği günü bekliyor.

Yusuf Yavuz

Odatv.com

Türkiye madencilik yapılaşma arşiv