- Kılıçdaroğlu ilk kez böyle görüldü

CHP Genel Merkezi, bugün kritik bir toplantıya ev sahipliği yapıyor. İl eski başkanları, eski milletvekilleri, eski genel başkan ve hem mevcut hem...

CHP Genel Merkezi, bugün kritik bir toplantıya ev sahipliği yapıyor. İl eski başkanları, eski milletvekilleri, eski genel başkan ve hem mevcut hem de eski çeşitli yöneticiler Cumhurbaşkanlığı için çatı aday olan Ekmeleddin İhsanoğlu’na destek olmak amacıyla bir araya geldiler. Odatv olarak bu toplantının bilinmeyenlerini, duyulmayanlarını yazmak için kulislerde dolaştık.

Toplantıyı aralarında Uluç Gürkan’ın da olduğu bir grup eski milletvekilinin olgunlaştırdığı, Genel Sekreter Gürsel Tekin’in de özel bir mesai harcadığı edindiğimiz bilgiler arasında. Çok geniş bir liste aranmış durumda. Kimileri program ve sağlık nedenlerini ileri sürerek katılamasa da katılım iyi boyutta olduğunu genel merkez yöneticilerinden öğrendik. Elbette sürece tepkili olanlar da azımsanmayacak boyutta. Bunlardan bir kısmı toplantıya katılarak tepkisini dile getirmiş, bir kısmı da davet aşamasında itirazlarını yükselterek daveti reddetmiş. Genellikle “süreç bu aşamaya gelene kadar hiç haberimiz olmadı, isim doğru bir isim değil” biçiminde tepkiler dile getirilmiş. Bu tepkiyi dile getiren eski bir il başkanı ile yaptığımız görüşmede, “tepkili olsak da çalışmalarımızı yapacağız. Tepkimiz kaydedilsin istedik. Belki bundan sonra işe yarar” sözlerini not ettik.

CHP’DE BUNDAN SONRAKİ HEDEF NE?

CHP’lilerden toplantıya katılanlar, fire tedirginliğini yaşamakla birlikte, ikinci tura kalacaklarını düşünüyorlar. İkinci turda sonucu belirleyecek olanın ise HDP oylarından çok “firelerin” olduğunu ileri sürenlerin sayısı çoğunlukta. Bu nedenle canla başla ilk hedef, herkesin sandığa gitmesini sağlamak. Eğer sandığa gidilirse İhsanoğlu’nun kazanabileceğine dair sürekli matematik hesaplarının yapıldığına tanık olduk.

Genel Başkan Kılıçdaroğlu, toplantının başlangıcında yaptığı konuşmanın ardından, herkesi tek tek dinlemek için salondan ayrılmadı. Çok sayıda eski il başkanı, milletvekili görüşlerini dile getirdi. Aday konusuna ve adayın belirlenme yöntemine eleştiriler olsa da eski yöneticilerin neredeyse hepsinden İhsanoğlu’na tam destek çıktı. Bu arada es geçmemek lazım, kürsüde söz alanların büyük çoğunluğu İhsanoğlu gibi bir adayın olması gerektiğini dile getirdi. Altan Öymen kısa bir konuşmayla desteğini belirtirken, bu gibi toplantılarda, kurultaylarda muhalif konuşmalarıyla bilinen Sabri Ergül de desteğini açıkladı. Partinin eski isimlerinden Ali Topuz, İhsanoğlu’na neden destek olunması gerektiğini anlatırken, Gençlik Kolları Eski Genel Başkanı Erhan Baydar’ın tek muhalif kalan isim olduğu görüldü. Mustafa Özyürek, tartışmaların bir kenara bırakılması gerektiğini ve adayın daha çok tanıtılması gerektiği üzerine vurgu yaptı.

Toplantıdan edindiğimiz genel izlenim, isim ve yöntem tartışmaları geride bırakılmış durumda. Şimdi hedef, herkesin sandığa götürülmesini sağlamak. Fire vermemenin yöntemlerini konuşan CHP’lilerin ikinci hedefi ise Erdoğan. Ortak vurgu, “İhsanoğlu’nun kim olduğundan çok, Tayyip Erdoğan’ın kim olduğunun önemli olması.” Tüm hesaplar Erdoğan’dan kurtulmak üzere yapılıyor.

Toplantıda bunlar oluyorken, dışarıda eski milletvekili ve yöneticilerin nabzını tutmaya çalıştık. Onların çoğundan, “Genel Başkan’ı ilk kez bu kadar kararlı görüyoruz” sözünü duyduk. Bu arada konuştuğumuz isimler, İhsanoğlu’nun kampanyasında aktif görev almak için başvuruda bulunacaklarını öğrendik.

Toplantının sonunda Kılıçdaroğlu hem teşekkür eden hem de kendisinin Genel Başkan olmasıyla partide yaşanan gelişmelerden bahseden bir konuşma için tekrar kürsüye geldi. Bu arada İhsanoğlu’nun tanıtımı için sosyal medyada çalışan ekiplerin yaptıklarından ve diğer çalışmalardan da bahsetti.

CHP Genel Merkezi’nin çok önem verdiği toplantı, haberimiz hazırlanıyorken sona erdi. Katılımcılarla birlikte, toplantıda payı olan yöneticilerden edindiğimiz izlenim oldukça olumlu. Hatta, kürsüden daha fazla tepki geleceğini tahmin ettiğini söyleyen bir Genel Merkez yöneticisiyle konuştuk.

Seçim sonucu ne olur, zaman gösterecek; ama, CHP’nin eski yöneticileriyle ve milletvekilleriyle yaptığı toplantının sonucu ve kulisleri bunlardan ibaret.

Meclis Kulisi

Odatv.com

kemal kılıçdaroğlu Ekmeleddin İhsanoğlu CHP genel merkez arşiv