Tanpınar'ın korkusu: Necip Fazıl şantaj yapabilir

Ahmet Hamdi Tanpınar ile ilgili yeni bir kitap yayımlandı.

Tanpınar'ın korkusu: Necip Fazıl şantaj yapabilir

Türk edebiyatının önemli yazarlarından Ahmet Hamdi Tanpınar birçok eser kaleme aldı.
1920'li yıllarda Aydınlık Gazetesi'nin toplantılarına katılan Tanpınar, 1927 yılında yapılan Komünist tevkifatı sırasında gözaltına alındı. Bu durumu "Ahmet Hamdi Tanpınar Sözlüğü" isimli eserinde anlatan Sefa Kaplan, Tanpınar'ın Necip Fazıl ve Peyami Safa'nın kendisine şantaj yapmasından korktuğunu da anlatıyor.

İşte o bölüm:

"Günlüklerinde sık sık bir şantaj endişesini dile getiriyor Hamdi Bey, doğrudan isim vererek, Necip Fazıl veya Peyami Safa’nın kendisine şantaj yapma ihtimalinden korktuğunu söylüyor açıkça. Bu korkunun sebebi çok çarpıcı aslında: 1927 yılındaki komünist tevkifatı sırasında gözaltına alınanlardan birisi de Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ta kendisiydi çünkü. Sebebi de son derece basitti: Türkiye Komünist Partisi’nin gayrı-resmi neşriyatı olduğunu bilmeden Aydınlık mecmuasının birkaç toplantısına katılmış ve bu durum toplantıyı Milli İstihbarat Teşkilatı adına gizlice izleyen Altındiş Faik tarafından raporlanmıştı. Hamdi Bey, Vedat Nedim (Tör) yahut Şevket Süreyya’nın (Aydemir) veya Nâzım Hikmet’in sosyalist olduğunu biliyordu elbette ancak Türkiye Komünist Partisi üyesi olabileceklerini aklına bile getirmiyordu."

1927'deki komünist tutuklamaları sırasında gözaltına alınıp bir hafta içeride yatan Tanpınar ile kitapta şu ifadeler yer alıyor:

"Altındiş Faik’in ihbarı üzerine yakalanıp Harbiye İhtiyat Zabit Mektebi’ne götürülecek, orada “cehennem azabı” olarak tanımladığı bir hafta geçirecekti. Fakat asıl şantaj korkusu, üniversite hocalığı döneminde gelecekti gündeme. Necip Fazıl veya Peyami Safa’dan birisinin yahut her ikisinin birden bu bir haftalık hapis meselesini öğrenip şantaj yapmaları durumunda yaşanabilecekler en büyük korkusuydu Hamdi Bey’in. Sabahattin (Eyüboğlu), Güzin ve Abidin’le (Dino) arkadaşlık ettiği için kendisini komünistlikle suçlayan, komünist toplantılarına katılıp Edebiyat Fakültesi’ni komünist yuvasına çevirdiğini yazan Necip Fazıl, komünistlikten gözaltına alınıp bir hafta hapis yattığını öğrense neler yapardı acaba?"

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Odatv.com

necip fazıl kısakürek Ahmet Hamdi Tanpınar aydınlık gazetesi tevkifat şantaj komünist nazım hikmet peyami safa