Rahmi Koç'un yalısında kalan ünlü Fransız yazar

Kont Ostrorog Yalısı'nda kalan Pierre Loti'nin bu yalının ev sahibesi ile dostluklarını konu alan kitap,1927 yılından sonra yeniden yayımlandı.

Rahmi Koç'un yalısında kalan ünlü Fransız yazar

İstanbul Kandilli'de bulunan ünlü Kont Ostrorog Yalısı'nda birçok ünlü isim misafir olarak kaldı. Bu isimlerden birisi de ünlü Fransız yazar Pierre Loti'ydi. Yalının ev sahibesi olan Kontes Jeanne Lorando Ostrorog'un misafiri olarak bu yalıda kalmdı. Kontes Jeanne Lorando Ostrorog, Pierre Loti ile bu yalıda başlayan dostluğuna dair anıları Pierre Loti Konstantiniyye’de adlı kitapta yayımladı. İlk baskısı 1927 yılında yapılan bu kitabın son baskısı ise Kırmızı Kedi Yayınevi etiketiyle yayımlandı.

KONTES JEANNE LORANDO OSTROROG KİM

İstanbul Levantenlerinden banker Jean Lorando’nun kızıdır. 1870’te İstanbul’da doğdu. 1895’te, Osmanlı hükümeti nezdinde hukuk ve sadaret müşavirliği görevlerinde bulunan Leh asıllı Fransız vatandaşı Kont Léon Valerian Ostrorog ile evlendi. Jean ve Stanislas adlı iki oğulları oldu. I. Dünya Savaşı sırasında Kont Fransa’dayken Kontes Kandilli’deki Ostrorog yalısında oturmaya devam etti. Çanakkale Savaşı sırasında
Kont ve Kontes, yalının yaralanan askerlerin tedavisi için kullanılmasına izin verdiler. Pierre Loti ile 1904’te, Loti’nin deniz subayı olarak İstanbul’da vazifeli olduğu sırada tanıştılar ve dostlukları Loti’nin ölümüne dek sürdü. Loti İstanbul’a daha sonraki gelişlerinde Kontes’in misafiri olarak Ostrorog yalısında ağırlandı. Kontes Ostrorog 1931’de İstanbul’da öldü, eşi ile birlikte Feriköy Katolik Mezarlığı’nda yatmaktadır.

KONT OSTROROG YALISI

Kont Ostrorog Yalısı 1850 yılında, Adliye Nazırı Server Paşa tarafından inşa ettirildi. 1904 yılında Polonya doğumlu, şeriat hukukunun batılı uzmanı Osmanlı'nın hukuk danışmanı Léon Ostrorog'a satılana kadar bu yapı, Server Paşa Yalısı olarak anıldı. Kont Ostrolog, İslam Hukuku üzerine çalışmalar yapmış, Oxford ile Lahey Üniversitelerinde bir dönem öğretim görevlisi olarak hizmet vermiştir. 1900'lü yılların başında, Osmanlı hükûmeti tarafından ülkeye davet edilmiş ve Adliye Nezareti'nde hukuk ve sadaret müşavirliği görevlerinde bulundu. Kandilli'de günümüzde de mevcut olan bu yapı, 150 yıldan fazla bir geçmişe sahiptir. 1905 yılında, bu yapının yanında bulunan Ahmet Aşki Paşa Yalısı ile birleştirilerek, genişletildi. Yalının bahçesinde, 1882 yapımı bir hamam aynası, selsebil ve bir çeşme bulunmaktadır. Yalının bahçesinden, oldukça geniş bir kapı ile salona girilmektedir. Salonun tüm kapıları açıldığında da tüm boğaz ve koru, rahat bir şekilde görünmektedir. İki katlı olan bu ahşap yapının 15 odası bulunmaktadır. Yalının tüm tavanlarında Osmanlı ahşap işçiliğinin ince detayları göze çarpmaktadır. Yalının döşeme parkeleri ise, 1940'ta, Bebek'te yıkılan Köçeoğlu Yalısı'ndan satın alınarak buraya getirildi. Daha sonra yalıyı ünlü işadamı Rahmi Koç satın aldı.

Odatv.com

Rahmi Koç'un yalısında kalan ünlü Fransız yazar - Resim : 1
Rahmi Koç Kont Ostrorog Pierre Loti