Selim İleri ödülü tartışma yarattı

2021 Erdal Öz Edebiyat Ödülü'nün sahibi Selim İleri oldu. İleri'nin ödül alması, FETÖ'nün kapatılan gazetesi Zaman gazetesinde yaptığı köşe yazarlığını ve bunun üzerine başlayan tartışmaları hatırlattı.

Selim İleri ödülü tartışma yarattı

Can Yayınları'nın kurucusu Erdal Öz'ün anısını yaşatmak için ailesi tarafından her yıl düzenlenen Erdal Öz Edebiyat Ödülü, yeni sahibini buldu. Başkanlığını Sibel Irzık'ın üstlendiği Seçici Kurul, Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nün on dördüncüsünün Selim İleri'ye verilmesini kararlaştırdı.

14. Erdal Öz Edebiyat Ödülü'nün gerekçesinde şu ifadeler yer aldı:

"Erdal Öz Edebiyat Ödülü seçici kurulu, 26 Eylül 2021 günü toplanarak, 2021 Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nü Selim İleri’ye sunmaya karar vermiştir. Selim İleri öyküleri, romanları, deneme ve senaryoları, edebiyatımızın geçmişine, bugününe ve tüm alanlarına sunduğu sürekli ve nitelikli katkı ve edebiyat dünyasında oynadığı öncü ve yenilikçi rol nedeniyle ödüle değer görülmüştür."

11 EKİM'DE VERİLECEK

Ödül, Selim İleri’ye 11 Ekim 2021, Pazartesi günü Dada Salon’da verilecek törenle teslim edilecek. Ayrıca pandeminin olumsuz koşulları nedeniyle geçen yıl töreni iptal edilen 2020 Erdal Öz Edebiyat Ödülü sahibi Jale Parla’ya da ödülü yine 11 Ekim gecesi takdim edilecek.

TARTIŞMA YARATTI

Selim İleri'ye verilen ödül, eski tartışmaları yeniden hatırlattı. İleri, FETÖ'nün kumpasları döneminde, FETÖ'nün kapatılan yayın organı Zaman'ın yazarlığını yapıyordu.

2017 yılında, Selim İleri'nin Zaman yazarlığı, Aydınlık gazetesinde tartışma yaratmıştı.

Aydınlık Kitap, Selim İleri'yi kapağına taşımıştı.

Aydınlık gazetesi yazarı, Cemal Süreya Kültür Ve Sanat Derneği (CSKSD) Başkanı Seyyit Nezir ile eski Aydınlık Kitap eki yazarı Zafer Yalçınpınar duruma tepki göstermişti. Yalçınpınar, Selim İleri için “Zaman Gazetesi'nin yazarlarından, TRT'deki programındaki konuşmalarla dinci kesime ve gerici edebiyata hizmet eden” ifadelerini kullanmış, Seyit Nezir ise, “Yurtseverlerin tutuklandığı, Cumhuriyet Yayın Yönetmeni İlhan Selçuk'un gözaltına alındığı günlerde, ‘Edebiyatın ve sanatın kurtarıcılığına halâ inanan’ Selim İleri bu inancını büyütmek üzere kapağı FETÖ'nün Zaman'ına atmıştı. Şimdiyse, edebiyatımızın gerçekçi ve yurtsever geleneğinden esirgenen Aydınlık Kitap'a kapaktan başlayarak çöreklenmiş bulunuyor.” demişti.

Aydınlık gazetesi yazarı Tunca Arslan da tepkilere karşı Aydınlık Kitap’ın kapağını savunmuştu. Halit Refiğ örneğini veren Tunca Arslan, Refiğ’in Gülen vakfından para alarak film çektiğini, Fethullah Gülen’i övdüğünü ifade etmişti. Arslan devamında Refiğ’in Marksizme inanan, Atatürkçülükten taviz vermeyen, ulusalcılığına laf söyletmeyen, antiemperyalist bir isim olduğunu yazarak, Refiğ’e sahip çıkıldığını söylemişti. Halit Refiğ ile Selim İleri’yi karşılaştıran Arslan, Aydınlık Kitap’a tepkilere sert çıkarak, “Zaman’daki yazarlığına kendi isteğiyle son veren Selim İleri’yi Fetöcü ilan edip önüne yağlı urgan atmanın, FETÖ’yle mücadeleye de Türk edebiyatına da Aydınlık’a da hiçbir yararı yok.” ifadelerini kullanmıştı.

Odatv.com

Selim İleri Erdal Öz can yayınları