Bu kitap 174 yaşında

Bugün 21 Şubat. Dünya tarihinin en etkili belgelerinden birinin yazımının 174. yıldönümü. Dünya tarihinin en önemli siyasi yazılarından, belki de en önemlisi. İncil ve Kur’an’dan sonra en fazla dile çevrilen yayın. Dünyada hâlâ en çok satan kitaplardan biri.

Bu kitap 174 yaşında

Komünist Parti Manifestosu, Komünist Birlik tarafından yetkilendirilen Marks ve Engels tarafından ilk olarak 21 Şubat 1848'de yayımlandı. Komünizmin ilk bildirgesi olarak kabul edilen Komünist Manifesto, proletaryanın burjuva düzenini ve üretim araçlarının özel mülkiyetini bir devrimle ortadan kaldırarak sınıfsız bir toplum düzenini gerçekleştirmesi gerektiğini söyler.

Türkiye’de çok sayıda yayınevi tarafından 50’den fazla baskısı yapıldı. İllegal basımlar hariç! İlk defa kitap olarak Dr. Şefik Hüsnü’nün çevirisiyle 1920’de yayımlandı. İkinci kez Kerim Sadi’nin çevirisiyle 1936’da yayımlanan kitabın 1968, 1970, 1976, 1979'daki çeşitli çevirileri toplatıldı, yayıncıları komünizm propagandası yapmak suçundan mahkûm edildiler.

“AVRUPA’DA BİR HAYALET DOLAŞIYOR”

Kitap, “Avrupa'da bir hayalet dolaşıyor - Komünizm hayaleti. Avrupa'nın tüm eski güçleri bu hayalete karşı kutsal bir sürgün avı için ittifak halindeler” diye başlar.

“Komünistler, görüş ve niyetlerini gizlemeyi reddederler. Amaçlarına ancak bugüne kadarki tüm toplumsal düzenin zorla yıkılmasıyla ulaşabileceklerini açıkça bildirirler. Varsın egemen sınıflar bir komünist devrim ürküntüsüyle tir tir titresinler. İşçilerin, zincirlerinden başka kaybedecek şeyleri yok. ‘Kazanacakları bir dünya var.

‘Bütün ülkelerin proleterleri, birleşin!’ diye sona erer.

Komünist Manifesto, uluslararası bir işçi örgütü olan yasadışı Komünistler Birliği’nin Kasım 1847’de Londra’da yapılan ikinci kongresinde kararlaştırıldı. Karl Marks ve Friedrich Engels tarafından hazırlandı. Özgün adı: Das Kommunistische Manifest. Sayfa Sayısı:136

EMEKÇİ SINIFLARIN ORTAK ÖZLEMİ

Yazılması 1848 Ocak ayının sonlarına doğru tamamlandı. Aynı yıl 21 Şubat günü yalnız Karl Marks’ın adıyla önce Almanca, sonra İsveççe yayımlandı. Marks ve Engels’in adları birlikte ilk olarak 1872 Leipzig baskısında yer aldı. Almanca; “Manifest der Kommunistischen Partei” olan ismi de “Kommunistisches Manifest” olarak değiştirildi.

Manifesto, Avrupa’da 1848 yılındaki büyük devrimci hareket döneminin, bir devrim rüzgârının estiği günlerin metni. 174 yıldır tüm dünyadaki ezilen halkların ve emekçi sınıfların ortak metni, ortak özlemi haline geldi.

Marks`ın ölümünden sonra Engels, 1883 Almanca baskısının önsözüne şöyle yazar: “Manifesto’ya egemen olan temel düşünce… yalnızca ve tamamıyla Marks’a aittir.”

Lenin ise Manifesto’yu şöyle tanımlar:

"Bu küçük kitapçığın ağırlığı pek çok cilde denktir. Bugüne dek uygar dünyada örgütlü ve mücadeleci proletaryanın tümüne hayat ve hareket veren onun ruhudur."

BAŞKA METİN YOK

Mısırlı Marksist İktisatçı Samir Amin’e göre “Karl Marks ve Friedrich Engels’in 1848’de yazdığı Komünist Manifesto kadar geçerliliğini koruyan başka metin yoktur. Bugün bile metnin tüm paragrafları günümüz gerçekliğini, 1848’in gerçekliğinden daha çok yansıtmaktadır. Marks ve Engels’in, o çağda anlaşılması neredeyse olanaksız olan önermelerden yola çıkarak vardıkları sonuçlar tarih boyunca meydana gelen gelişmelerle tamamen doğrulanmış durumdadır.”

“Sezgilerine bakınca, Marks ve Engels kendilerine vahiy inen iki peygamber miydi ya da kristal küreye bakan iki sihirbaz, yoksa olağanüstü iki varlık mıydı? Hayır. Onlar sadece, kapitalizmi tanımlayan ve niteleyen özü, kendi zamanlarında ve bizim zamanımızda yaşayan diğerlerinden daha iyi kavradılar.”

Manifesto, 200 yıla yakındır insanlığın en etkin kurtuluş reçetesi olmayı sürdürüyor.

Bu dünyayı değiştirmek istiyorsanız, “Marksizm öldü”, “Marksizm eskidi”, “Sınıf kavramı bitti” diyen liberal solculara inat, Manifesto’yu yeniden okuyunuz. Umudunuz tazelensin!

Hikmet Çiçek

Odatv.com

KOMÜNİST MANİFESTO KİTABINI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bu kitap 174 yaşında - Resim : 1
hikmet çiçek komünist manifesto