Bu kez Erdoğan "Tükürürüm böyle sanata" diyecek

'X duruşu'nun anlamı ne... Heykeltıraş Mehmet Aksoy Odatv'ye konuştu. Gürkan Karakullukçu yazdı...

Bu kez Erdoğan "Tükürürüm böyle sanata" diyecek

Tayyip Erdoğan'ın başbakan olduğu dönemde "Ucube" dediği İnsanlık Anıtı'nın yaratıcısı Heykeltıraş Mehmet Aksoy, Gezi Direnişi'nde hayatını kaybedenlerin anısına yeni heykellerini görücüye çıkartıyor. Hemen hemen her konuşmasında Gezi Direnişi'ne gönderme yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ne diyeceği ise merak konusu oldu.

Yeni heykelleriyle ilgili Odatv'ye konuşan Aksoy, Gezi Direnişi'nin amaçlarını hala desteklediğini belirterek, "Bunu da kendi sanatıma yansıtmamdan doğal bir şey yok. Gezi'de 7-8 kişi öldü. Bu insanların anne-babası var. Ailelerinin acıları devam ediyor. O acıyı dile getirmek istiyorum. Fikirlerimden dolayı bir şey olacaksa olsun. Ben anarşiye, devleti bölmeye çalışmıyorum. Bir şey de yapmalarından korkmuyorum. İnsanların duygu ve düşüncelerine müdahale edilemez" ifadelerini kullandı.

Gezi'den sonra doğanın unutulduğunu bu heykellerle ayrıca bunu da hatırlatmak istediğini belirten Aksoy, "'X duruşu' kalbi en önde demek. Gezi'de sürekli bu duruşu gördük. TOMA'nın attığı basınlı sudan uçan insanları hatırlıyorsunuzdur. Korku falan yok bizde. Kendileri yalandan korksunlar." dedi.

İşte o heykelden ilk kareler:

Bu kez Erdoğan "Tükürürüm böyle sanata" diyecek - Resim : 1
Bu kez Erdoğan "Tükürürüm böyle sanata" diyecek - Resim : 2
Bu kez Erdoğan "Tükürürüm böyle sanata" diyecek - Resim : 3
Bu kez Erdoğan "Tükürürüm böyle sanata" diyecek - Resim : 4

NE OLMUŞTU

Heykeltıraş Mehmet Aksoy tarafından yapılan İnsanlık Anıtı, 2006 yılında Kars'ta açılışı yapılmıştı. Sonrasında ise Tayyip Erdoğan anıta 'ucube' demişti.

Tartışmaların ardından heykel için yıkılma kararı verilmiş, konuyu Anayasa Mahkemesi'ne götüren Aksoy davayı kazanmıştı...

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ

Erdoğan, 29 Ekim'deki Atatürk Kültür Merkezi açılışında "Gezi olayları sırasında o binanın nasıl terör örgütlerinin gövde gösterisi yerine dönüştürüldüğünü unutmadık" ifadelerini kullandı.

Aynı şekilde Erdoğan Taksim Camisi'nin açılış töreninde yine Gezi Direnişi'yle ilgili "Başbakan olarak 2013 yılında tekrar harekete geçtiğimizde ise karşımızda Gezi olaylarını bulduk. Gezi olayları, o teröristlerin karşımıza dikildiği an" ifadelerini kullanmıştı.

GÖKÇEK DE HEYKELİ KALDIRIP “BÖYLE SANATIN İÇİNE TÜKÜRÜRÜM” DEMİŞTİ

Eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 1994 yılında Mehmet Aksoy’un "Periler Ülkesinde" adını taşıyan eserini müstehcen bularak Altınpark’tan kaldırtmış ve "Böyle sanatın içine tükürürüm" demişti.

Heykelin kaldırılması ve zarar görmesiyle ilgili açılan davayı Mehmet Aksoy kazanmış heykel yerine konmuştu. Aksoy, "Gelir gelmez yaptığı ilk eylem, şahmeran masalından etkilenerek yaptığım müstehcenlikle alakası olmayan melek heykelini parçalayarak kaldırmak oldu. Kendisine göre mermer kısımlarını aldı, kanatları kaldı. Ben bu davayı kişisel bir tükürük davası olarak almadım. Heykelin, sanatın onurunu korumaya çalıştım. Heykele tükürdüğün zaman, aynaya, kendine tükürüyorsun" ifadelerini kullanmıştı.

Gürkan Karakullukçu

Odatv.com

x duruşu gezi direnişi Erdoğan mehmet aksoy gürkan karakullukçu