Ukrayna'da barış geliyor mu... Rus ve ABD istihbaratı Ankara'da... Ev sahibi MİT

CIA Direktörü William Burns, MİT'in ev sahipliğinde bugün Ankara'da Rusya Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sergey Narışkin ile görüştü. Söz konusu görüşmede, Ukrayna'daki savaşın durumuyla ilgili bir müzakerenin ele alınmadığı söylendi.

Ukrayna'da barış geliyor mu... Rus ve ABD istihbaratı Ankara'da... Ev sahibi MİT

CIA Direktörü William Burns ile Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR) Başkanı Sergey Narışkin’in başkanlığındaki heyetlerin bugün Ankara’da görüştüğü haberlerine Beyaz Saray’dan doğrulama geldi.

AP haber ajansına konuşan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’nden adı açıklanmayan bir yetkili, William Burns’ün bugün Ankara’da Sergey Narışkin ile görüştüğünü teyit etti.

Yetkili, görüşmenin amacını “Rus tarafını Ukrayna’da nükleer silah kullanımının sonuçları konusunda uyarmak” olarak aktardı.

Habere göre Burns, Narışkin ile “Rusya’nın nükleer silah kullanımının sonuçları ve stratejik istikrara yönelik tırmanma riskleri hakkında” konuştu, ancak Ukrayna’daki savaşın çözümü konusunu tartışmadı.

Yetkili “Burns herhangi bir müzakere gerçekleştirmiyor. Ukrayna’daki savaşın durumuyla ilgili bir müzakereyi ele almıyor” dedi.

Anadolu Ajansı'nda “Türk istihbarat kaynaklarından Bill Burns ve Sergey Narışkin görüşmesinin, MİT’in ev sahipliğinde Ankara’da gerçekleştiği” bilgisini aldığını duyurdu.

"HİÇBİR ŞEKİLDE MÜZAKERE OLMAYACAK"

AA’ya da konuşan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’nden adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Rusya ile özellikle nükleer risk ve stratejik istikrara yönelik risklerin yönetilmesi konusunda Rusya ile iletişim kanallarının açık olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

"Bu çabalar kapsamında Bill Burns, bugün Ankara'da Rus istihbarat mevkidaşıyla bir araya gelecek. Hiçbir şekilde bir müzakere olmayacaktır. Burns, Ukrayna savaşının çözümünü görüşmeyecek. Burns, Rusya'nın nükleer silah kullanmasının sonuçları ve stratejik istikrarda gerginliğin tırmanmasına yönelik mesaj iletecektir."

Son olarak Moskova’dan da teyit geldi. Sputnik’e demeç veren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bugün Ankara’da ABD tarafının talebiyle görüşmeler yapıldığını doğruladı.

Öncesinde Rusya’nın Kommersant gazetesi, bir kaynağına dayandırdığı haberinde, Rusya ve ABD istihbarat temsilcilerinin bugün Ankara’da gizli bir görüşme gerçekleştirmek için bulunduklarını ve Rus heyetine Dış İstihbarat Servisi (SVR) Başkanı Sergey Narışkin’in başkanlık ettiğini yazmıştı.
Gazete, Rusya ve ABD’nin Ukrayna krizini üçüncü bir ülkede ilk kez bu düzeyde istişare ettiklerini aktarmıştı.

Günlük basın toplantısında gazetecilerin habere ilişkin sorularını yanıtlayan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Ne teyit edebilirim, ne de tekzip edebilirim” demişti.

ZELENSKİ HERSON'U ZİYARET ETTİ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rus birliklerin çekilmesinin ardından tekrar Ukrayna ordusunun kontrolüne geçen Herson kentini ziyaret etti. Herson'u ziyaret eden Zelenski, Ukraynalı askerler ve vatandaşlarla görüştü. Kenti ziyaretinde gazetecilere konuşan Zelekskiy, Ukrayna’nın önüne baktığını kaydetti.

Askerlere şehrin geri alınmasındaki hizmetleri dolayısıyla teşekkür eden Zelenski'ye vatandaşlar sevgi gösterisinde bulundu. Zelenski, burada yaptığı açıklamada, şehrin kurtarılmasından ve insanların tepkisinden mutlu olduğunu söyledi.

Herson'da bulunmanın önemli olduğunu vurgulayan Zelenski, hayatlarını her gün ülkeleri için riske atan askerler ve şehir halkıyla bir arada bulunmak, onların duygularını ve enerjilerini hissetmek için ziyarette bulunduğunu kaydetti.

Zelenskiy kenti ziyaretinde ülkenin barışa hazır olduğunu ancak “tüm ülke için barış” olması gerektiğini ifade etti.

Ukrayna lideri, ülkenin tüm sınırları için barışa hazır olduklarını kaydetti ve “Bunun için Rus saldırılarına karşı mücadele ediyoruz” dedi.

Volodimir Zelenskiy önlerindeki yolun “uzun ve zorlu” olduğunu da kabul etti.

NATO’ya da teşekkür eden Zelenskiy, Himars isimli isabet oranı yüksek füze sisteminin büyük fark yarattığını da söyledi.

Zelenskiy’nin Herson ziyareti ile ilgili ise Moskova, bölgenin Rusya toprağı olduğu açıklamasını yaptı.

Direkt olarak Zelenskiy’nin ziyareti sorusuna “yorum yapmayacaklarını” söyleyen Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov “Bu bölgenin Rusya toprağı olduğunu biliyorsunuz” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Alexander Gruşko ise Herson’dan geri çekilmenin, bir barış görüşmesi ön şartı olmadığını söyledi.

Interfax’a konuşan Gruşko, Putin’in barış görüşmelerine açık olduklarını söylediğini hatırlattı ve “Bu görüşmeler doğal olarak sahadaki duruma göre gelişir” dedi.

Odatv.com

Rusya Ukrayna Ankara Türkiye MİT savaş