Ve düştü... Göl gitti tuz kaldı

Türkiye’nin en büyük ikinci gölü olan Tuz Gölü’ndeki su seviyesi uzmanlara göre yok olma seviyesinde.

Ve düştü... Göl gitti tuz kaldı

Özellikle Flamingoların beslenme ve yuva alanı olarak bilinen Tuz Gölü son yıllardaki su seviyesindeki yaşanan ani düşüş ile gündemde. İnsanların turizm amaçlı ziyaret ettiği Tuz Gölü kuraklığa teslim...

Türkiye Hidropolitik Derneği'nde bilim insanı ve Akdeniz Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Fulya Aydın Kandemir, “Tuz Gölü maalesef kuruma tehlikesiyle karşı karşıya” dedi.

Yer altı suları ile beslenen gölün son yıllarda su kıtlığı yaşadığı raporda açıklandı. Akdeniz İklim ve Çevre Değişikliği Uzmanları tarafından hazırlanan raporda, “Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz Havzası, şimdiden daha sık ve yoğun kuraklıklar gördü. Buna ek olarak, Akdeniz Havzası, küresel ortalamaya kıyasla sanayi öncesi dönemden bu yana daha fazla ısındığı için bir iklim değişikliği olarak kabul edildi.” denildi.

TUZ ORANI ARTTI

Tuz gölünün son yıllarda nasıl değiştiğini gözlemlemek isteyen bilim insanları, Landsat uyduları tarafından 1985 ve 2016 yılları arasında yer alan her ağustos ayında elde edilen renkli görüntüleri kullanarak gölün çeşitli yüzey türlerinin sınıflandırdı. 9 Ağustos 2021 yılında ortaya çıkan diğer bir uydu görüntüsünde ise gölün tuz oranın su oranına göre çok daha arttığı gözlemledi.

FLAMİNGOLARIN TOPLU ÖLÜMÜ

Bilim insanı Fulya Aydın Kandemir, "Gölün güneybatı ve batı kesimlerinde sürekli su bulunması, flamingolar gibi türlerin üremesi ve beslenmesi için hayati önem taşıyordu çünkü besledikleri bakteriler tuzluluğun daha düşük olduğu bu kesimde yoğunlaşmıştı." dedi. Kandemir "Temmuz 2021'de durum daha da kötüydü ve neredeyse hiç su yoktu, bu da bu yıl göle gelen yavru flamingoların toplu ölümüne sebep oldu" diye sözlerine devam etti.

Tuz Gölü'nün düşüşünün “gölü besleyen yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının aşırı kullanımı” nedeniyle olduğunu söyleyen bilim insanları bunun 2021 yılında artığını söyledi.

Açıklanan rapora göre, Tuz gölünün geleceğinin oldukça belirsiz olduğu vurgulanırken eski haline dönmesinin beklenmemesi kaydedildi.

Odatv.com

tuz gölü