Türkler ABD’ye kötü bakıyor

Amerika’nın Sesi’nin çatı kurumu ABD Yayın Kurulu’nun girişimiyle araştırma şirketi Gallup tarafından düzenlenen ankete göre Türkler’in yaklaşık yarısı, Amerika’ya karşı olumsuz görüşlere sahip.

Türkler ABD’ye kötü bakıyor

Amerika’nın Sesi’nin çatı kurumu ABD Yayın Kurulu’nun girişimiyle araştırma şirketi Gallup tarafından düzenlenen ankete göre Türkler’in yaklaşık yarısı, Amerika’ya karşı olumsuz görüşlere sahip. Ancak Türkler, ırklar arası uyum, insan haklarının korunması ve uluslararası suçla mücadele çabalarına kıyasla, okullar ve iş fırsatları konusunda Amerika’ya daha yüksek not verdi.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre; ankete katılanların sadece yüzde 12,4’ü Amerika’ya ‘çok olumlu’ baktıklarını belirtirken, ‘biraz olumlu’ bakanların oranı ise yüzde 29,8 oldu. Yüzde 33’lük kesim Amerika’ya karşı ‘çok olumsuz’ bakış ortaya koyarken, yüzde 14 ise ‘biraz olumsuz’ dedi. Yüzde 12’nin biraz altında bir oran ise, konu hakkında bilgi sahibi olmadıklarını söyledi ya da yanıt vermeyi reddetti.

Gallup’un anketi, Türkler arasında Rusya’ya bakışın ise Amerika’dan bile kötü olduğunu ortaya koydu. Buna göre, ankete katılanların yüzde 44,1’i Rusya’ya yönelik ‘çok olumsuz’ görüş belirtirken, bu oran üç yıl öncesinde yüzde 33’dü.

Anket geçen yıl 12 Mayıs-19 Haziran arasında, 15 Temmuz darbe girişiminin öncesinde yapıldı. Türkiye’nin Amerika ile ilişkileri o dönemden bu yana daha da gerilirken, Rusya ile işbirliğinde ise artış görüldü.

Odatv.com

ABD Yayın Kurulu Gallup anket ABD arşiv